Jämförande test: Bästa kameramobilerna 2017

Det råder ingen tvekan om att mobilens kamera hör till de allra viktigaste funktionerna. Det märker vi bland annat för att tillverkarna satsar mycket resurser just där, men även på att de gärna pratar om just kameran i sin marknadsföring. Den tydligaste trenden nu är att lägga till dubbla kameralinser som beroende på vilken tillverkare vi tittar på adderar funktioner för antingen vidvinkel, oskärpa, zoom eller allt på en gång. Det är inte heller ovanligt att tillverkare skryter om sina mobilkameror och med hänvisning till olika källor säger att just de har den bästa smartphonekameran idag. Dessutom samarbetas det med auktoriteter på området som i fallet med Huawei P10 där Leica sägs ha ett finger med i spelet. Allt detta samlat gör så klart det intressant att på allvar jämföra vad kamerorna går för i praktiken.
Apple Iphone 7 Plus
Genom att Apple Iphone är testets enda telefon som inte kör Android utan givetvis Ios så sticker den ut på flera sätt. Apple har ofta bra hårdvara, men framförallt ligger deras styrka i mjukvaran och det helhetsgrepp de kan ta om användarupplevelsen eftersom de kontrollerar alla delar av den. Iphone 7 Plus skiljer sig från systermodellen Iphone 7 bland annat genom att vi i Iphone 7 Plus har två kameralinser som gör att vi här får 2 x optisk zoom.
Sedan den första Iphone lanserades har det hänt mycket med smartphones generellt så klart men framförallt har det hänt mycket med Iphones kamera. För varje ny version av Iphone har Apple lagt till någon eller några nya funktioner och det gör att gränssnittet som fortfarande ser rätt likt ut visserligen fortfarande är ganska avskalat, men ändå rymmer många olika valmöjligheter. Helt lyckat är det inte att det finns sju olika motivlägen för foto och video eftersom du måste göra ditt val genom att svepa förbi dem en åt gången. En annan nackdel är att kameraappen i Iphone inte har något manuellt läge så att du till exempel kan ställa manuellt fokus eller slutartid. De möjligheterna kan dock tredjepartsappar ge dig. I Iphone är du alltså till stor del i händerna på de val Apple gör åt dig och som vi ska komma till så räcker det ofta långt.
Det som slår en när man tittar på testbilderna från Iphone 7 Plus och det handlar om ett stort antal bilder i skiftande sammanhang är hur jämn kvaliteten är. Iphone 7 Plus klarar bilder i mörker riktigt bra, den har som sagt zoom vilket gör att du kan fånga motiv du annars inte skulle lyckas föreviga. Även selfiekameran är bra, framförallt för att den säkert sätter fokus på ditt ansikte och sammantaget har alltså Iphone inga tydliga djupdykningar i betygsprotokollet.
Plus: I mörker, selfies, hög jämn kvalité
Minus: Inget manuellt läge
Asus Zenfone Zoom S
Det här är en riktigt intressant telefon inte bara generellt utan framförallt i det här sammanhanget där vi jämför kameramobiler. Med Zenfone Zoom S kombinerar Asus ett konkurrenskraftigt pris med ett väl tilltaget batteri och med dubbla kameralinser och enligt Asus själva i alla fall en kameraprestanda som ska kunna mäta sig med konkurrenternas allra vassaste flaggskeppsmobiler. Det låter onekligen lovande. För att leva upp till det här har kameran faktiskt den mest kraftfulla optiska zoom som vi hittar i det här startfältet, närmare bestämt 2,3 gångers förstoring utan kvalitetsförsämring i bilden. Dessutom har kameran i Asus Zenfone Zoom S ett porträttläge som är likt det många andra mobilkameror med dubbla linser har idag. Mest intressant av de övriga miljölägena är nog det manuella som låter oss ställa fokus, exponering, iso och annat precis som vi önskar, men jag kommer inte riktigt överens med kameraappens gränssnitt. Det är i många delar onödigt rörigt och till exempel kan man välja porträttläget via flera olika knappar. Det kunde helt enkelt rensas på onödiga alternativ. Slow motion och panorama ser jag mer användning för än några av de andra lägena jag kan välja bland. Det läge som kallas Barn och automatiskt ska ta en bild när ett barnansikte dyker upp i bild knäpper av även när en 33-årig man med skägg visar sig och läget Automatiskt borttagning, som syftar till att ta en serie bilder och på det sättet kunna radera rörliga, störande objekt i bakgrunden fungerar inte heller som sänkt. Med lite experimenterande kan man ändå ha nytta av funktionerna och förhoppningsvis kan de bli ännu bättre i en kommande mjukvaruuppdatering.
I det här testet så intresserar vi oss dock framförallt för hur bra kameran i sitt grundläge är. Precis som namnet på telefonen antyder så utmärker den sig bland annat genom att ta bra bilder när motivet är en bit bort och du behöver zoom. Vi jämför givetvis bilderna med övriga deltagare i det här testet och bilderna från Zenfone Zoom S blir riktigt bra medan många av de övriga telefonerna visar bilder som är så kraftigt efterbearbetade i telefonerna i jakt på en användbar bild att de blir nästan oanvändbara.
Asus har lyckats bra även med kamerans möjligheter att ta bra bilder i lite sämre ljus där Zenfone Zoom S lyckas placera sig inte bäst, men i alla fall bland de bättre i testet.
Plus: Zoom, I mörker
Minus: Gränssnittet, ofärdiga extrafunktioner
Honor 9
Av de deltagande telefonerna är det här den som är färskast och alldeles nyss börjat säljas i svenska butiker. Bakom Honor står kinesiska Huawei och det är därför inte konstigt att vi hittar en del likheter. Till exempel är kameragränssnittet snarlikt det i P10 Plus även om vi här i Honor 9 inte har något samarbete med kameratillverkaren Leica. I grunden är det i alla fall ett bra gränssnitt där du sveper åt ena hållet för att välja motivläge och åt det andra för att komma till inställningarna. Just svepningar är ju ett bra sätt att göra inställningar lättåtkomliga samtidigt som man slipper fylla startskärmen i kameraaappen med en massa ikoner.
Honor 9 har dubbla kameror på baksidan där den ena är monokrom på 20 megapixel och den andra klarar färg och ger bilder i 12 megapixel.
Honor 9 marknadsförs som en telefon som ska klara bilder i mörker särskilt bra, men här jämför vi den med mobilkameror som i flera fall kostar några tusenlappar till så kanske är det därför som den får svårt att mäta sig i konkurrensen. I dagsljus klarar den sig bra, med undantag för bilder vi tar i motljus då den utmärker sig negativt. Kollar man in bilderna vi tagit i mörker så får Honor inte lika bra skärpa som många av konkurrenterna och på områden som inzoomade bilder och när vi tar selfies utmärker den sig varken positivt eller negativt.
Plus: Gränssnitt och selfies
Minus: Svårt för motljus
HTC U11
När HTC U11 lanserades för några månader sedan var jag på plats för att få ett första intryck av telefonen, men redan innan jag tittade närmare på den fick jag av HTC veta att det här var en av de bästa mobilkameror som någonsin gjorts. Påståendet var inte helt taget ur luften eftersom företaget Dxomark som ger sin syn på kameraprestanda graderade den som den bästa mobilkameran. Och sedan tidigare hade Googles Pixel-mobiler där HTC står för tillverkningen även de fått bra betyg, så visst har HTC kompetens på området.
I kameraappen känner vi igen oss från vad HTC tidigare levererat med ett påfallande avskalat gränssnitt, lite likt som Iphone såg ut innan Apple år efter år lade till och lade till nya funktioner och på det sättet fyllde upp gränssnittet. HTC har fortfarande ett väldigt avskalat gränssnitt, men här ändå misslyckats lite med att göra de viktigaste valen lätt och snabbt åtkomliga. Knapparna för stillbild och video är direkt åtkomliga, men i en rullist med flera knappar, dolda i utgångsläget hittar vi bland annat panorama, slow-motion, selfie-video och längst bort, inställningarna. Det krävs alltså tre svep och ett klick för att komma till inställningarna och på väg dit har vi då svept oss förbi flera knappar som det finns genvägar för redan i startskärmen. Onödigt krångligt alltså, även om gränssnittet överlag är föredömligt rent.
När det gäller bilderna håller HTC sina löften och levererar bra bilder både i sämre ljusförhållanden och när vi fotar i dagsljus i olika situationer. Andra bedömningskategorier innebär dock problem för HTC-telefonen. Varken i kamerans gränssnitt eller i de tekniska specifikationerna anger HTC hur mycket man kan zooma. Det är bara ett steglöst reglage som syns i kameraappen, men uppskattningsvis handlar det om någonstans mellan 5 och 7 gångers zoom, dock ej optisk. Det här innebär att det är omöjligt att komma lika nära avlägsna motiv som övriga kameror i testet kan. Svag är HTC U11 även på selfies vilket ytterligare drar ner betyget något. Vid självporträtt i bra ljusförhållanden har HTC U11 alltför ofta svårt att sätta fokus på ansiktet och detsamma gäller i mörker. Liksom snart sagt alla kameror i testet använder HTC när ljuset inte räcker till för en selfie skärmen som en extra fotolampa och lyser upp ansiktet med. Det fungerasr mycket ritktigt, men ljuset blir mer ojämt och svagare än hos många av konkurrenterna så där ligger alltså HTC efter även om de fått in flest megapixel i sin selfiekamera. 16 megapixel är tillsammans med Oneplus 5 som har samma megapixelantal mer än någon annan i testet. Faktiskt till och med fler megapixel än det sitter i huvudkameran på HTC U11.
Plus: I mörker
Minus: Selfies, begränsad zoom
Huawei P10 Plus
Visst är det intressant att vi hittar den klassiska kameratillverkaren Leicas varumärke på P10 Plus och det är så klart något Huawei själva gärna pratar om. Det är som utomstående svårt att avgöra hur mycket Leica i praktiken bidrar med, men vi koncentrerar oss på hur det är att ta bilder med kameran och tittar på hur bra bilderna blir, oavsett vem som sen borde ta åt sig äran för det hela. För kameran, eller rättare sagt kamerorna i Huawei P10 är bra. Porträttläget som lyfts fram mycket i marknadsföringen resulterar visserligen oftast i flammiga bilder där gränsen mellan skärpa och oskärpa hamnar fel, så just den funktionen kan vi lätt avstå.
Särskilt bra är P10 Plus i dagsljus där såväl detaljrikedom som färgåtergivning även i svårare situationer går galant. Bilder när det är lite mörkare klarar den inte riktigt lika bra, utan där märker vi till exempel lite brister i färgåtergivningen.
Liksom många andra av kamerorna kan Huawei P10 använda skärmens ljus som en form av fotolampa när du tar selfies i mörker och då lyckas den också bra med skärpa. I dagsljus är den inte lika säker och det händer flera gånger att vi i efterhand märker att den missat fokus och presenterar en någorlunda skarp bakgrund och ett oskarpt ansikte, ingen toppenkombination. Är man noggrann och tar tid på sig kan man undvika detta problem, men det är ändå ett problem som är särskilt påtagligt i P10 Plus. Om man trycker av på skärmen där man vill ha fokus har man större chans att få en bra bild än om man trycker av på kamerans avtryckarknapp.
Gränssnittet i själva kameraappen är bra och man kan se vissa likheter med det som Samsung har i sina mobiler. Du sveper åt vänster för att komma till inställningarna och till höger för att välja mellan de olika motivlägena. Precis som hos Samsung går det också att ladda ner fler motivlägen utöver de som finns med från start. Vissa synpunkter kan man ha på upplägget, som att inställningarna i proffsläget alla är skrivna med text vänd åt sidan vilket gör den svårläst och dessutom är hdr-funktionen undangömd i form av ett eget motivläge och inte en snabbgenväg direkt i autoläget som många andra valt att ha.
Plus: Detaljer och färgåtergivning, selfiebelysningen
Minus: Inzoomade bilder, ofärdigt porträttläge
LG G6
När vi nu kommer till LG:s G6 är det som många av de övriga en mobilkamera med dubbla kameralinser, men LG har hittat sitt eget användningsområde. Den ena linsen är en telelins och den andra vidvinkel. I gränssnittet kan du själv välja vilken av linserna du vill använda och om du zoomar ser du i gränssnittet hur telefonen växlar mellan de båda linserna.
Kameran i LG G6 är bra, men lyckas egentligen inte utmärka sig tydligt positivt i konkurrensen här på något sätt. I mörkerbilder hittar vi ibland färgskiftningar och brus i enfärgade ytor och även om bilderna i dagsljus ofta blir bra finns exempel även här på att bilderna behandlats på ett sätt som känns överdrivet och inte naturtroget.
Gränssnittet i kameraappen har LG valt att justera för att telefonen har så långsmal skärm. Telefonens främsta kännetecken är ju att skärmen är i bildformatet 18:9 vilket alltså innebär att den är dubbelt så hög som den är bred. Det gör att du kan välja att ha de senaste bilderna från kamerarullen direkt i kameravyn. Eftersom appen redan utan dina senaste bilder är rätt fullsmockad med ikoner föredrar jag personligen att välja bort den möjligheten. När vi kommer till just inställningsmöjligheter tycker jag läget med manuella inställningar ger en bra överblick och möjligheten att smidigt kunna zooma, genom att hålla in och svepa upp eller ner från kameraknappen är faktiskt riktigt smidigt när man väl upptäckt möjligheten och vant sig.
Plus: Manuella läget
Minus: Gränssnittet, mörkerbilder
Oneplus 5
När andra tillverkare arbetat tio år och mer än så med sina mobilkameror i olika generationer är det så klart uppfriskande med en relativt ny spelare som kommer in på marknaden och gör saker på sitt sätt. Hårdvaran i alla mobilkameror idag är relativt lik eftersom det finns ett fåtal leverantörer av kamerasensorer, men mjukvaran finns det ju möjligheter att skräddarsy till respektive telefon och det märks att det gör stor skillnad. Vi märker det om inte annat när vi får möjligheter att titta närmare på prototyper av kommande telefoner att stora förbättringar kan ske innan lansering genom att optimera mjukvaran.
Tydligast märks Oneplus unga ålder i kameraappen eftersom de inte hunnit krångla till det så mycket genom addera funktioner i ett befintligt gränssnitt utan kunnat börja lite mer från noll och anpassa. Dock kunde gränssnittet vara tydligare och istället för diskreta identiska punkter som symboliserar både djupeffektläget och videoläget hjälpa oss och visa vad det faktiskt handlar om. Att direkt i startläget kunna välja att starta en videoinspelning är också en vanlig funktion som Oneplus utelämnat. Här måste man istället först välja videoläge och sen starta inspelningen. Jag föredrar att både avtryckare för video och stillbild finns direkt när man kommer in i appen.
Så hur blir bilderna då, jo strax under medel om man får sammanfatta. Särskilt utmärker sig tyvärr bildkvalitén i bilderna när vi använda zoomen. I en av testbilderna tar vi från land ett foto på en boj ett tjugotal meter ut i vattnet, vilket kräver mer zoom än de två gångers optiska zoom som Oneplus kan erbjuda. Det här innebär att mjukvaran får jobba lite hårdare och det gör den inte på ett särskilt fördelaktigt sätt. Detaljerna blir svåra att urskilja och bilden ser för hårt komprimerad ut med fula skuggeffekter.
Selfies klarar Oneplus 5 bra utan att placera sig i topp och när vi släcker lyset och använder skärmen som fotolampa för självporträtten klarar kameran skärpan bra, men har en lite svag belysning som inte lyser upp lika bra som många av konkurrenterna.
Plus: Rent gränssnitt
Minus: Detaljrikedom i zoombilder
Samsung Galaxy S8 Plus
Det är inte kameran som är S8:ans stolthet, men eftersom kameran i föregångaren S7 var storslagen i jämförelse med konkurrenterna räcker även kameran i S8 väldigt långt. Särskilt mycket har dock inte hänt sedan föregångaren. I S8 Plus som vi testar här har Samsung ännu inte hakat på tåget med dubbla kameralinser, så optisk zoom är ett exempel på en funktion vi får vara utan. Gränssnittet i kameraappen erbjuder en bra avvägning av lätt åtkomst till de vanligaste inställningarna samtidigt som man relativt enkelt kan komma åt mer avancerade valmöjligheter man kanske använder mera sällan.
Vi har många gånger under det senaste året förundrats över hur bra kameran i både S8 och föregångaren S7 klarar bilder i mörker och det gäller även i det här testet. Hur många nya telefoner som än lanseras med påstått storartade mörkeregenskaper lyckas Samsung ändå ofta på något mystiskt sätt lyckas bättre. Detaljerna blir klarare och färgerna mer naturliga, även i de här svårare förhållandena. Vid några tillfällen kan vi märka att bilden blir lite överdrivet skärpt men det är på en acceptabel nivå i sammanhanget.
Som vi nämnt saknar Samsung Galaxy S8 och S8 Plus båda dubbellinser och optisk zoom, men trots det kan man givetvis zooma digitalt. Det är inte jämförbart med optisk zoom eftersom det innebär en kvalitetsförsämring, men ändå klarar S8 Plus vissa bilder inzoomade på ett bra sätt. Mjukvaran gör alltså ett bra jobb med att kompensera.
Liksom nästan alla andra mobilkameror vi testar här har Samsung Galaxy S8 Plus möjligheten att använda skärmens ljus som en form av fotolampa om det behövs när man tar självporträtt. Förutom att S8 Plus tar bra selfies i dagsljus med fin fokus på ansiktet klarar den det bra även i mörker och det är det långt ifrån alla av de testade telefonerna som lyckas med.
Plus: Bra i mörker, selfies även i mörker
Minus: Ingen optisk zoom
Sony Xperia XZ Premium
Det är förmodligen den extremt högupplösta skärmen och den extrema slowmotionfilm man kan få av Xperia XZ Premium som du känner till mest om, men även den vanliga kameran har ett par påtagliga styrkor värda att lyfta fram särskilt. Sony har i tillverkningsledet en mycket stark ställning och levererar kamerasensorer till flera av konkurrenterna. Trots det har de inte lyckats dominera på samma sätt när man tittar på bilderna som kommer ut ur deras egna telefoner. När det gäller XZ Premium kan man märka att den har lite svårigheter med att hitta rätt fokus när ljusförhållandena är svåra och bilder tagna i mörker kan även uppvisa ovanligt mycket brus och färgsskiftningar som inte hör hemma där. Det är kanske inget du lägger märke till direkt, men blir tydligt när man granskar bilderna i detalj och jämför med konkurrenterna.
Sony Xperia XZ Premium har ingen optisk zoom i kameran vilket givetvis blir tydligt när du vill ta bilder på motiv lite längre bort. Ändå klarar den de bilderna relativt bra. På inzoomade bilder märker vi hos några av kamerorna att mjukvaran bearbetar bilderna till nästan oigenkännlighet så detaljerna ser ut som kladdiga oljemålningar, men den fällan lyckas Sony undvika.
En trevlig detalj i Sonys mobilkamera är att vi har motivigenkänning som visas i skärmen. Gourmet står det i skärmen om jag riktar kameran mot en tallrik mat till exempel och det finns även Dokument, Motljus, Makro och så vidare. Särskilt imponerar faktiskt just motljusläget, där får Sony toppbetyg och överträffar alla konkurrenter.
Selfies kan man dock säga är lite av en svaghet. Framförallt är Sony den enda av mobilkamerorna vi testar som inte har möjligheten att använda skärmen som fotolampa när du ska ta en selfie. Det här är en tydlig svaghet och drar ner selfiebetyget. Bättre klarar sig XZ Premium när vi tittar på själva gränssnittet i kameraappen. Den är föredömligt enkel och avskalad i autoläget och framförallt kan du använda svepningar för att ändra läge. Det är Sony inte ensamma om, men det är extra konsekvent genomfört här. Är det svårt att nå till ikonen för att växla till selfiekameran kan du bara svepa med fingret åt sidan över skärmen. Samma sak om du vill växla från autoläget till det manuella läget, det är bara att svepa vertikalt över skärmen så hamnar du där istället.
Plus: Motivigenkänning, smidigt gränssnitt
Minus: Selfies i dåligt ljus
Betygskategorierna
Dagsljus
På pappret är det här de enklaste bilderna, men det finns även här utmaningar som vissa av mobilkamerorna får kämpa med. Överlag presterar alla deltagande kameror bra, men Xperia XZ Premium är fenomenal på bilder i motljus och P10 Plus överträffar konkurrenterna med sin färgåtergivning även i svåra situationer.
Vinnare: Huawei P10 Plus och Sony Xperia XZ Premium
I mörker
Kameramobilerna blir för varje generation bättre på att ta bilder i mörker. Här testar vi både med och utan fotolampa och märker bland annat att vissa av kamerorna skärper bilden överdrivet mycket vilket skapar kontrastrika skuggor och andra har svårt att hitta fokus när ljusförhållandena är svåra.
Vinnare: Apple Iphone 7 Plus, Asus Zenfone Zoom S, HTC U11 och Samsung Galaxy S8 Plus
Zoom
Majoriteten av telefonerna i det här testet har någon form av optisk zoom, vanligen ungefär 2 gångers zoom. Vill du zooma in mer är det mjukvaran som gör jobbet och det märks snabbt. Många gånger bearbetas bilden så hårt att detaljerna ser ut som en kladdig oljemålning när man granskar dem.
Vinnare: Apple Iphone 7 Plus, Asus Zenfone Zoom S, Honor 9
Selfie
Centralt när det gäller självporträtt är skärpan så att ditt ansikte inte blir oskarpt och det här visar sig vara svårt för en del kameror särskilt när ljuset är svagare. Alla utom Sony Xperia XZ Premium kan använda skärmens ljus som fotolampa för selfies, men det betyder inte alla gånger att de klarar att sätta fokus på ditt ansikte.
Vinnare: Huawei P10 Plus och Samsung Galaxy S8 Plus
Gränssnitt och funktioner
Särskilda porträttlägen och möjligheten att ställa fokus i efterhand är nästan lika vanligt bland de här telefonerna som de visar sig vara otillförlitliga och buggiga. Viktigare för lyckade bilder är gränssnittet i kameraappen med bra avvägning mellan rent/avskalat och bra inställningsmöjligheter.
Vinnare: Sony Xperia XZ Premium
Totalvinnare:
Vinnare: Apple Iphone 7 Plus, Huawei P10 Plus och Samsung Galaxy S8 Plus
I toppen är det så jämt att en enskild vinnare inte går att utse. Istället delar tre telefoner på förstaplatsen. De levererar alla jämn kvalitet och har gränssnitt som gör det enkelt att ta bra bilder snabbt samtidigt som de mer avancerade valen är lätt åtkomliga
Fakta: Så genomförde vi testet
Vi har testat de nio kameramobilerna genom att ta flera hundra bilder i olika miljöer och med olika inställningar, manuellt så väl som i autoläge. För att avgöra de olika betygskategorierna har vi tagit samma bilder under samma förhållanden med alla kameror. Vi har provat oss fram med varje enskild kamera. Respektive kameras bästa bilder har sedan jämförts med övriga kamerors bilder för att se vilken som ger bäst resultat. Till viss del är bildbedömning alltid subjektiv. En kamera kan leverera en skarp bild med fina detaljer, medan en annan i samma situation lyckas bättre med färgåtergivningen och att avgöra vilken som då är bäst handlar om vilka prioriteringar man själv gör. Med det stora antalet testbilder vi tagit kan vi ändå se en röd tråd och peka på vilka svagheter och styrkor respektive kameramobil har generellt.
Gränssnittet och funktionerna i respektive kameraapp har vi bedömt samtidigt som vi genomfört testet och premierar där dels möjligheten att snabbt och enkelt ta en bild, men även att man ska kunna få fler avancerade inställningar lätt tillgängliga utan att appen för den skull blir oöverskådlig. De exempelbilder vi visar är utvalda för att visa de tydligaste skillnaderna, men betygen är satta baserat på våra samlade intryck och granskning av alla bilder som tagits under testet.