https://www.mobil.se/tester/j-mf-rande-tester/stort-test-vi-korar-b-sta-tr-ningsappen
558933
Appen är bästa coachen

Stort test: Vi korar bästa träningsappen

Tävla mot vännerna, få avancerade grafer och motiverande hejarop. Vi testar apparna som gör träningsrundan lite lättare.

Sida 1: Inledning, Strava & Runkeeper

Träningsapparna har utvecklats. Förutom att de blir fler och fler så har även de stora jättarna upptäckt värdet i det här med träning och hälsa. Både Apple och Google vill samla in data för att hjälpa och motivera dig i din träning och det oavsett vilken app du använder. Mobiltelefonen har blivit en självklar följeslagare på motionsrundan just eftersom träningsappen kan ge dig så mycket tillbaka. Coachning, möjligheten att jämföra dig med vännerna och den vägen bli extra sporrad, men även en möjlighet at bli bättre genom att analysera dina resultat både på lång och kort sikt. Vi har testat åtta appar som alla vill hjälpa dig att komma i bättre form.

Strava

Strava är en klassiker när det kommer till träningsappar, men under många år var den enbart inriktad mot cyklister, ett jobb som den gjorde enormt bra. Faktum är att appen var mer eller mindre standard bland mobilappar för cyklister då teamet bakom den gjorde det enkelt för andra tjänster att ansluta sig och utbyta data. För ungefär två år sedan var det dock någon på Strava som fick storhetsvansinne och stängde ner mer eller mindre hela den delen och även om de öppnat sig igen efter det så har de inte riktigt återhämtat sig.

Vill du utöva fler sporter är Strava inget för dig, helt klart. Även om cykling är grundstommen, vilket fortfarande märks (även om svart färgschema knappast är vettigt utomhus på en cykel i solen), är det löpning och cykling som kan väljas när du ska spela in något. Anger du manuella aktiviteter finns det förvånansvärt få att välja mellan och de finns mest med som platshållare och bidrar därför inte med särskilt mycket. De dyker faktiskt inte ens upp i din profil i appen.

Det som istället är Stravas stora fokus är dels de data som spelas in och dels interaktionen med vänner.  Här lyfts deltider, varvtider och de data som är tillgängliga fram betydligt mer än i andra appar, samtidigt som det kryllar av utmaningar som du kan anta i appen. Tack vare fokus på data håller sig Strava faktiskt bland de bättre apparna i testet när det kommer till anslutning av olika sensorer. Där kommer Android-appen till sin rätt också, eftersom många sådana modeller han stöd för ANT+, som ger dig tillgång till ytterligare sensorer. Trist nog är Strava så pass inriktad mot sin egen träning att koppling till andra tjänster ligger på absoluta minimum. Medan sensorer verkar stå högt i kurs finns det samtidigt extremt skral koppling till smarta klockor, med Apple Watch som enda spikade (och i skrivande stund inte lanserade).

Utöver bristen på variation mellan sporter som kan spelas in är det däremot gränssnittet som är en ganska stor käpp i hjulet för appen. Det känns ganska förlegat, trots att träningsappar i sig inte har utvecklats i någon större omfattning de senaste två åren. Gränssnittet är någorlunda avskalat för att få plats med fler datapunkter, men samtidigt känns det aldrig riktigt enkelt att hitta någonstans. Versionen till Android är lite bättre uppbyggd än Iphone-versionen, men inte mycket och med ett svart-orange färgtema genom hela appen är det fullständigt hopplöst att se något ute i solljus.

Även om du inte vill koppla upp hela världen mot din träning är det helt enkelt inte bra nog.

+
Stort stöd för sensorer till Iphone.

-
Få sporter och trist gränssnitt.

Runkeeper

Förra gången vi testade träningsappar blev det Runkeeper som vann hela jämförelsen. Då gillade vi enkelheten i appen och att den var föregångare för en mer sund prissättning bland träningsappar.

Tittar vi på det hela två år senare har det till ytan inte hänt så värst mycket. Appen håller sig fortfarande uppdaterad och känns inte på något sätt förlegad i sitt gränssnitt, men mycket ser väldigt likt ut sedan sist. Samtidigt har ett par andra aktörer också kommit på att varianten med gratisapp, betalapp med några funktioner och prenumerationstjänst med ytterligare funktioner är ganska rörigt och puckat, så Runkeeper är knappast ensamma där heller numera.

Det är istället när vi börjar gräva lite som vi märker att det hänt saker. Runkeeper är fortfarande en av de absolut bästa apparna på att koppla ihop sig med andra tjänster och nu även nya prylar, även om stödet för sensorer är fortsatt ganska svagt. Pebble och Android Wear pratar med tjänsten och det gör även en hel del andra tillbehör vi sett längs med vägen, exempelvis pulslurar. Problemet är att Runkeeper är gjort för att vara väldigt enkelt. I många fall är det visserligen en positiv egenskap, men här innebär det att ett vanligt pulsband egentligen är det som är enkelt att koppla in. Smarta klockor och andra former av tillbehör finns för det mesta inte ens nämnda i appen och det gör att du dels måste veta att Runkeeper faktiskt har stöd för dem, dels får förlita dig på att appen och enheten lite halvt magiskt hittar varandra snarare än att du säger åt Runkeeper att det finns exempelvis en smart klocka som den ska prata med. I praktiken funkar det likadant också; ibland hittar appen tillbehöret, ibland inte och då finns det inget sätt att felsöka alls.

När det gäller träning är Runkeeper ett föredöme med gratis träningsplaner för en mängd olika mål. Samtidigt känns det inte som om de drar nytta av alla data som de kan samla in via tredjepartsappar. De kan knappast anses vara speciellt bra på att dra nytta av att folk skaffar sig vänner via tjänsten, då det finns väldigt få interaktionspunkter mellan dig och dina kompisar. Där är i stort sett alla andra appar bättre.  Samtidigt är det väldigt tydligt att alla nya funktioner utvecklas för Iphone först, med Android som andrahandsval nästan hela tiden. På den fronten, och hur de visar upp data från dina pass, har de tyvärr inte utvecklat sig speciellt på två år.

+
Enkelt och smidigt gränssnitt, brett tredjepartsstöd.

-
Ganska otydligt hur, eller om, enheter stöds av tjänsten och hur de ska kopplas in.

Sida 2: Endomondo & Runtastic

Endomondo

Danska Endomondo kan numera titulera sig amerikaner efter att Under Armour köpt upp dem. Rent praktiskt har det inte inneburit ett dugg för användaren, utöver att appen numera har företagets logga ditklistrad i ena hörnet. Endomondo har även passat på att följa efter Runkeeper när det kommer till en förenklad plan för premiumfunktioner, vilket alltid är positivt. Även sidofunktioner som träningsplaner är föredömligt nog gratis (åtminstone för premiumanvändare).

Medan Endomondo alltid varit i främre ledet när det gäller funktioner och har fortsatt att vara det sedan vi testade dem senast har de lyckats väldigt bra med gränssnittet samtidigt. Det är inte fullt så enkelt och överskådligt som Runkeeper eller Funbeat men mängden funktioner är betydligt större, så att de samtidigt har lyckats bygga något som känns genomgående lättanvänt är en bedrift i sig. Här finns det annars exempel på appar som vill för mycket och inte klarar av att bygga gränssnitt efter den ambitionen. Det enda problemet är väl företagets grundfärg i illamåendegrönt, som inte direkt känns som det bästa valet för en frisk och fräsch träningsapp, men det är ändå bara en detalj i sammanhanget.

När det gäller kopplingar av olika slag är Endomondo bland de bättre. Precis som med alla andra appar är stödet bättre i Android, då många sådana telefoner har inbyggt stöd för ANT+ till skillnad från Iphone. Samtidigt ligger Endomondo långt framme med koppling mot smarta klockor och liknande tillbehör. Till skillnad från Runkeeper är de dessutom fullt begripliga att ansluta sig till. När det kommer till tredjepartstjänster är situationen bra men inte bäst, så att säga, och Endomondo verkar inte ha gjort alltför mycket för att förbättra den biten under åren heller. Däremot går det nästan att räkna med att Endomondo återfinns på nästan varenda ny plattform som dyker upp, vilket är en kul detalj.

Endomondo är även fortsatt bra på att aktivera dig tillsammans med dina vänner. Det är enkelt att skapa personliga mål eller fixa en utmaning mot dina vänner direkt i appen eller på sajten. Samtidigt är just webbsidan riktigt trevlig då den plockar in en del extradata om exempelvis väderförhållanden och lägger till ditt träningspass, något som glädjande nog även dyker upp i appen.

Precis som förra gången finns det en hel del som skulle kunna göras i form av att snacka med andra appar och tjänster, men på det stora hela har Endomondos evolution under de senaste två åren varit helt och hållet åt rätt håll.

+
Funktionsrik men lättöverskådlig.

-
Tredjepartsstödet kunde vara bättre.

Runtastic

Runtastic och Mapmyfitness känns sprungna ur samma slags källa, även om Runtastic är väldigt mycket kvar i ett äldre tänk. Samtidigt som själva appen Runtastic och dess premiumversion främst är till för löpning finns det även gratis- och premiumversioner av bland annat en cyklingsapp också. Vid sidan av det finns det en uppsjö sidoappar med stegräknare, pulsmätare, träning för att få fram ett sexpack, träning för att kunna göra hundra armhävningar och så vidare … alla givetvis i gratis- och premiumfunktion. Utöver att alla bär namnet Runtastic är kopplingen mellan alla olika appar ytterst sporadisk, i de fall där den ens existerar, och det finns ingen app som fungerar som en samlingsapp med alla funktioner under ett tak på samma sätt som Mapmyfitness har. Nämnde vi förresten att det, utöver betalversioner av alla appar, finns en prenumerationsfunktion med fler funktioner? Och om du inte prenumererar på den biten kostar träningsplaner och andra extrafunktioner hutlösa summor. Rörigt är bara förnamnet.

Men, det borde ju göra att allt är väldigt renodlat och strömlinjeformat, eller hur? Knappast. Tillsammans med Mapmyfitness är det här utan tvekan den rörigaste appen som vid en första anblick ser väldigt informationspackad ut, men som vid en närmare titt faktiskt bara är just rörig utan att ge någon direkt extra information till användaren. Lite här och där dyker det upp inforutor om olika funktioner i appen och samtliga verkar vara designade för att avlägsnas på olika sätt, bara för att hålla rörigheten uppe.

Är Runtastic helt och hållet ett snedsteg då? Nja, det finns ett par riktigt vettiga saker med appen. Om du väl slantat för deras prenumerationstjänst är träningsplanerna riktigt vettiga för en väldigt stor grupp användare. Runtastic erbjuder även något de kallar för Story Running, vilket är en skamlös plankning av Six to Starts succéapp Zombies, Run! Konceptet är inte alls lika utvecklat, men du har i alla fall en uppläst berättelse som anpassas någorlunda efter hur du springer.

När du väl börjat bli kompis med gränssnittet finns även en del vettiga utmaningar i appen att ta del av och försöka slå.  Utöver att de pushar väldigt hårt för företagets egna träningsprylar finns även ett någorlunda stöd för sensorer, smarta klockor och tredjepartstjänster, men knappast mer än godkänt.

Runtastic känns väldigt mycket som en tjänst som vill göra precis allt för dig, men orken försvann långt innan projektet ens kommit halvvägs så även om det finns många bra idéer här blir det aldrig en bra helhet.

+
Story Run.

-
Enormt rörigt och inkonsekvent.

Sida 3: Mapmyfitness & Nike+

Mapmyfitness

Testets andra app med Under Armour som ägare. Här handlar det dock om en app som funnits längre i klädföretagets ägo än Endomondo, men som trots det inte har förändrats nämnvärt utöver en liten extralogga på appens ikon (och givetvis väldigt många omnämningar av Under Armours kläder i Mapmyfitness affär, men men).

Mapmyfitness gör precis som Runtastic och erbjuder femtioelva olika appar för allt mellan löpning, hundpromenader, slalom och cykling. Däremot är det enbart motionssporter på tapeten, och olika typer av styrketräning saknas helt. Vidare är krångligheten givetvis total då alla sidoapparna finns i en gratis- och en premiumversion och ovanpå det finns en prenumerationstjänst med ytterligare funktioner och så givetvis ett par sidofunktioner som kostar ännu mer pengar om du inte prenumererar. Samma typ av förvirring som hos Runtastic alltså, men här finns i alla fall fördelen med moderappen Mapmyfitness, som samlar alla tjänsterna under ett tak.

Mapmyfitness i sig är sedan väldigt mycket en app som stämmer in på uttrycket ”Jack of all trades, master of none”. Tjänsten vill nämligen vara din centrala punkt för allt inom hälsa och träning, men det är egentligen bara GPS-inspelade rundor som den gör bra. 

Gränssnittet är riktigt rörigt för att alla typer av funktioner ska få plats, och sajten är i sin tur ännu värre. Du kan logga kost men funktionen är inte i närheten av en riktig kostapp i stil med Myfitnesspal, som Under Armour också äger numera. 

Samtidigt känns många bitar underutnyttjade. Träningsprogram går bara att hitta via sajten och nämns inte i appen alls, avdelningen för utmaningar ekar tom och så vidare. 

Däremot fungerar träning med appen som sagt fullt tillfredsställande, men även om du har köpt premiumappen och prenumererar på deras tjänst är det inte direkt några enorma mängder data du kan få ut ur appen, utan allt ligger på en ganska standard nivå.

När det kommer till uppkoppling finns det ett bra stöd för sensorer, i samma klass som Strava, men tredjepartstjänster är i stort sett helt frånvarande utöver Google Fit och Myfitnesspal. Det finns även stöd för smarta klockor, men ingenstans i appen får vi reda på vilka som stöds. Däremot poppar appen upp i vår Android Wear-klocka, så där finns den åtminstone …

En sak är dock riktigt bra. Precis som Nike+ och Runtastic kan du lägga in vilka löpardojor du har. Här finns däremot både bild på dojan, en uppskattning av hur många mils livslängd skon har och riktigt bra möjligheter att logga hur hårt skorna använts.

Precis som förra gången känns Mapmyfitness som en app som ska kunna göra allt för dig och många av funktionerna har byggts in, men de kan knappast påstås vara underhållna eller välfyllda med funktioner … trots att appen är så pass rörig som den är.

+
Hög ambitionsnivå.

-
Rörig app med rätt mycket tomma utrymmen.

Nike Running

Nike har haft ett ganska problematiskt förhållande till såväl fitnessvärlden i sig som mobilvärlden. Länge var de helt inriktade mot Iphone, vilket fortfarande märks enormt tydligt i finputsningen (Androidappen har exempelvis ingen funktion för att ställa om mellan mile och kilometer, utan är enbart i mile). Ungefär lika länge var de närmast aggressivt emot att prata med andra aktörer inom området. Utöver att apparna är lite haltande gentemot Iphoneversionerna finns de åtminstone till Android nu, samtidigt som Nike har börjat prata ganska mycket med olika aktörer, som Garmin, Polar och Tomtom, för att importera data. Kort och gott verkar de ha förstått att de varken är trendsättare eller på något sätt ledande inom det här området.

I deras löparapp handlar mycket om att vara snyggt och flashigt snarare än att gå alltför mycket på djupet. Analysdata finns där, liksom en halvtafflig logg av skor och några andra grundläggande inställningar. Men på det stora hela handlar det om att appen ska kännas lika snygg och trendig som du när du skuffar runt i dina nya Nikekläder och är hälsosam.

Det roliga är faktiskt att det funkar. Utöver att funktionen för ”jag vill gå ut och springa, mät mig” är den mest undangömda i hela appen så är allt i Nikes löparapp föredömligt enkelt att använda och navigera i. De har förvisso fördelen med att de enbart har löpning i appen och att de inte har några som helst ambitioner på att logga och visa upp något annat än löpning, men snyggt och lättanvänt är det.

Det ger ju också den uppenbara nackdelen att om du skulle få för dig att ta en cykelrunda någon gång, eller lyfta lite skrot på ett gym så är den här appen inte för dig på något sätt. Samma sak gäller om du loggar vikt eller steg i någon större utsträckning. Nu har appen aldrig försökt göra något mer än att hålla koll på just löpning och vara snygg när den gör det, så alla sidofunktioner inom andra grenar är det inte riktigt rättvist att klanka på. Appen mäter löpning och har möjlighet att samtidigt spela musik, koppla ihop dig med dina vänner, slänga in dig i ett träningsprogram och liknande. Det går aldrig någonsin på djupet, vilket gör att många inställningar saknas och att du inte riktigt får någon djupare dataanalys. Samtidigt är stödet för tredjepartstjänster obefintligt utöver de redan nämnda och att koppla in ens ett litet pulsband är alldeles för mycket överkurs. Samtidigt är hela appen gratis och helt befriad från premiumtjänster och liknande, vilket är trevligt.

Således är Nikes app lite av den puckade bimbon i sammanhanget. Samtidigt gör det inte så mycket, eftersom bimbon i fråga är mycket väl medveten om att den inte ens aspirerar på att vara en raketforskare. 

+
Snyggt och enkelt gränssnitt

-
Inte djuplodande någonstans

Sida 4: Wahoo & Funbeat

Wahoo Fitness

Wahoo är lite speciellt av flera skäl. Dels är det här inte en träningsapp i den normala bemärkelsen, för det finns knappt en historik och all form av molnlagring eller liknande är helt och hållet obefintlig. Samtidigt har Wahoo Fitness enbart funnits till Iphone under många år, fram till alldeles nyligen när appen introducerades till Android. Under sin tid till Iphone är det däremot enbart Wahoo som uttryckligen har berättat hur mycket de jobbar med exaktheten för att den ska bli så lik GPS-klockor och liknande som möjligt. 

En annan sak värd att nämna är att Wahoos huvudbusiness inte är någon sketen träningsapp, utan de gör några av marknadens bästa och mest funktionsrika pulsband (för att utnyttja alla funktioner behöver du i dagsläget använda dig av just Wahoos app, även om vanlig pulsmätning funkar till alla appar), kadensmätare, cykeldatorer, trainers och så vidare. De är helt enkelt ett teknikföretag där appen tjänstgör som ett sätt att använda produkterna fullt ut.

Låter det förvirrande? Det kan det också vara innan du förstår appens syfte vid sidan av att vara lekstuga för företagets produkter. Hela idén med Wahoo Fitness bygger på att de kan samla in alla data som en riktig GPS-klocka kan, inklusive allsköns sensordata. Istället för att bygga en tjänst och konkurrera med detta kan du ansluta väldigt många tredjepartstjänster till appen, såsom Garmin Connect, Strava, Mapmyfitness, Runkeeper och många andra för att på så sätt kunna föra in dina data i den tjänst du helst använder. Detta för att många av de andra tjänsterna förvisso stöder exempelvis kadensdata från en cykel, men saknar stöd för den typen av sensorer på egen hand.

Av den anledningen blir appen också väldigt grundläggande. Stort fokus ligger på att koppla upp sensorer och fördela vilka av dem som ska användas för vilka sporter. Att skapa en specifik sport är däremot inga större problem och utbudet är väl tilltaget för att passa appens inriktning. Efter att ha varit närmast fånigt ”ingenjöriga” i sin gränssnittsdesign under många år har Wahoo skärpt till sig och blivit en hel del snyggare. Det är fortfarande inte den vackraste appen i stan och i vissa lägen är det inte helt logiskt, men det är fortfarande överkomligt på det stora hela.

Om Strava, Runtastic och Nike+ är väldigt nischade och förenklade (eller tillkrånglade) in på sin egen grej är snarare Wahoo i andra änden av spektrat där den kan väldigt mycket av det tekniska, men överlåter all form av analys och historik till någon annan.

+
Sensorstödet.

-
Något slags egen backup borde det kunna finnas.

Funbeat

Svenska Funbeat var med även för två år sen när vi testade träningsappar och även om vi gärna ville gilla appen lite extra just för att den kom från hemmaplan kunde vi snabbt konstatera att den saknade alltför mycket när det kom till uppkoppling mot omvärlden.

Nu, två år senare, har appen mer eller mindre startats om helt och den tidigare så blåskimrande appen ser helt annorlunda ut nu. Allt som går att göra med den är uppdelat på två sidor, men uppdelningen av fält gör att båda sidorna känns halvfulla snarare än välfyllda. Rutan för att börja spela in träningspass, vilket får ses som den här typen av appars huvudfunktion, tar upp lika mycket plats som övriga funktioner i appen och det gör att det hela inte känns helt genomtänkt. 

Som inspelare av rundor gör den åtminstone ett fullgott grundjobb, med både inspelning och uppvisning av data och på sedvanligt manér får du en djupare dataanalys om du prenumererar på premiumtjänsten. Utöver att det känns väldigt tomt i appen är det heller inga större problem att hitta eller navigera. Någon som helst indikation på att det finns en premiumtjänst nämns dock inte i appen alls. Just premiumtjänsten är också rätt lustig eftersom den listar prylar som fanns sist vi testade tjänsten och sådant som komma skall. Även om Garmin har ändrat sina rutiner för datahantering känns det lite visset att den funktionen numera ligger under premiumdelen och dessutom som ”kommer snart” tillsammans med datasynk mot Withings, något vi efterfrågade redan för två år sedan …

När det gäller uppkoppling mot andra tjänster är det Suuntos Movescount som nämns och i övrigt är det tvärtomt, än värre är det för sensorstöd som landar på en generande nolla.

Det finns annars ett stort fokus på kalendern och sajten. Du kan hoppa på olika träningsprogram på sajten (under testperioden fanns det tre stycken…) som läggs in i din kalender, där du även kan planera in egna pass. Det finns även möjlighet att skapa eller hoppa på ett fåtal pass till din träning, som intervaller eller liknande. Annars ligger som sagt tyngdpunkten på sajten, med bloggar och forum som huvudfokus. Här kan du även hitta lopp att skriva in i din kalender (men inte anmäla dig till via länk tyvärr). Även om forumet är en källa till gemenskap och det finns stor möjlighet att lägga till vänner känns det samtidigt som om det borde finnas mer utrymme för samverkan och utmaningar vänner emellan.

Även om det har hänt en del med Funbeat sedan vi senast testade tjänsten känns det sammanfattningsvis som om den på det stora hela har stått och stampat på samma ställe i två års tid, medan åtminstone några av konkurrenterna har gått framåt en hel del.

+
Enkel.

-
Saknar väldigt mycket.

Sida 5: Exakthet & Gränssnitt

Exakthet
Hur viktigt är exakthet? Egentligen strunt samma såvida du inte är elitidrottare, men det är ändå bra att veta om appen du använder är helt åt skogen i exakthet eller åtminstone i närheten. Efter att ha sprungit såväl några femkilometersrundor som en tvåkilometersrunda, där den sista hade varierad nog terräng för att få stå som exempel, kan vi konstatera att samtliga appar tar i i överkant. Våra klockor från Garmin och Suunto var ganska överens om när två kilometer hade gått, medan apparna till Iphone generellt sett var mer exakta än den Xperia Z3 som fick representera Android (snitt 20 meter/kilometer). Det skiljer sig däremot inte mycket apparna emellan. Wahoo var bäst, med 30 meter per kilometer över mål. Annars ligger alla, oavsett plattform, på mellan 35 och 50 meter extra per kilometer uppmätt, eller helt enkelt tre till fem procent över det som anses vara de mer exakta enheterna, GPS-klockorna.

Vinnare: Wahoo Fitness


Gränssnitt
En ganska svår kategori då många av apparna har väldigt olika inriktningar och därför olika mål. Sett till enfunktionsappar är Runtastic definitivt sämst eftersom den är rörigare och mer komplex utan att ge något mervärde jämfört med någon av multisportapparna. Nike Running kommer så klart högt med sitt snygga och enkla gränssnitt, men samtidigt är det en större bedrift att göra en multisportapp begriplig och motiverande. Där ligger fortfarande Runkeeper riktigt bra till med sitt över lag väldigt lättöverskådliga gränssnitt. Samtidigt ska Endomondo ha en eloge för att de lyckas göra ett mer avancerat upplägg så pass begripligt och samtidigt göra det så informativt som de gör. Det gör helt enkelt att Endomondo och Runkeeper delar på förstaplatsen när det kommer till gränssnitt.

Vinnare: Endomondo & Runkeeper

Sida 6: Funktioner & Sensorer

Funktioner
Nej, Mapmyfitness får inga pluspoäng för att ha med hundpromenader som träningsform. Däremot är deras utrustningshanterare verkligen ett föredöme bland träningsappar. Att hålla koll på löpardojorna är däremot inte direkt A och O för den här typen av appar, även om det är trevligt. Att istället ta vara på dina data (och översätta dem i antal förbrända hamburgare eller hur långt du har kvar att färdas mot månen) och på andra sätt motivera dig att fortsätta träna är en helt annan femma. Där skiner Endomondos vänfunktioner och lättbegripliga utmaningar definitivt starkast bland de testade apparna.

Vinnare: Endomondo


Sensorer & uppkoppling
Sett till sensorer Är Wahoo överlägset, särskilt till Android där ANT+ finns med på kartan. Sett till tredjepartstjänster är Runkeeper fortfarande kungen bland träningsappar även två år efter förra testet. Endomondos gränssnitt är värt att nämna här också, då de är föredömliga när det kommer till att faktiskt göra hopkopplingen till olika tillbehör begriplig, även om de inte är bäst på vare sig sensorer eller tredjepartstjänster (men faktiskt på smarta klockor). Ska vi däremot se till ren kvantitet blir det lite av ett dött lopp mellan Runkeepers tredjepartstjänster och Wahoos sensorstöd.

Vinnare: Wahoo Fitness & Runkeeper

Sida 7: Vinnare & Fakta

Vinnare: Endomondo

Tillräckligt exakt och tillräckligt bra på sensorer och tjänster gör kanske inte en vinnare. Men danskarna kan bevisligen det här med att sy ihop en annars ganska stor och bångstyrig säck, för gränssnittet hos Endomondo gör dem till vinnare. Oavsett om det handlar om att mäta en träningsrunda av något slag eller att utmana några, eller alla, av dina vänner i valfritt träningsspektakel stöter vi liksom aldrig på problem här utan vi får hela tiden en väldigt friktionsfri användning. Det handlar inte om den enklaste tjänsten i historien och liksom för två år sedan är inte Runkeeper långt borta, men på det stora hela har Endomondo mognat fint under åren.

Faktaruta. Klicka på bilden för att se den i större format.

Träna med mobilen

Relaterade artiklar

Bilder