Temavecka:
Träning och hälsa med mobilen

Presenteras i samarbete med:

Appen är bästa coachen

Stort test: Vi korar bästa träningsappen

Tävla mot vännerna, få avancerade grafer och motiverande hejarop. Vi testar apparna som gör träningsrundan lite lättare.

Publicerad:

13 apr 2015 - 11:30

Uppdaterad:

12 okt 2015 - 11:37

Träningsapparna har utvecklats. Förutom att de blir fler och fler så har även de stora jättarna upptäckt värdet i det här med träning och hälsa. Både Apple och Google vill samla in data för att hjälpa och motivera dig i din träning och det oavsett vilken app du använder. Mobiltelefonen har blivit en självklar följeslagare på motionsrundan just eftersom träningsappen kan ge dig så mycket tillbaka. Coachning, möjligheten att jämföra dig med vännerna och den vägen bli extra sporrad, men även en möjlighet at bli bättre genom att analysera dina resultat både på lång och kort sikt. Vi har testat åtta appar som alla vill hjälpa dig att komma i bättre form.

Strava


Strava är en klassiker när det kommer till träningsappar, men under många år var den enbart inriktad mot cyklister, ett jobb som den gjorde enormt bra. Faktum är att appen var mer eller mindre standard bland mobilappar för cyklister då teamet bakom den gjorde det enkelt för andra tjänster att ansluta sig och utbyta data. För ungefär två år sedan var det dock någon på Strava som fick storhetsvansinne och stängde ner mer eller mindre hela den delen och även om de öppnat sig igen efter det så har de inte riktigt återhämtat sig.

Vill du utöva fler sporter är Strava inget för dig, helt klart. Även om cykling är grundstommen, vilket fortfarande märks (även om svart färgschema knappast är vettigt utomhus på en cykel i solen), är det löpning och cykling som kan väljas när du ska spela in något. Anger du manuella aktiviteter finns det förvånansvärt få att välja mellan och de finns mest med som platshållare och bidrar därför inte med särskilt mycket. De dyker faktiskt inte ens upp i din profil i appen.

Det som istället är Stravas stora fokus är dels de data som spelas in och dels interaktionen med vänner.  Här lyfts deltider, varvtider och de data som är tillgängliga fram betydligt mer än i andra appar, samtidigt som det kryllar av utmaningar som du kan anta i appen. Tack vare fokus på data håller sig Strava faktiskt bland de bättre apparna i testet när det kommer till anslutning av olika sensorer. Där kommer Android-appen till sin rätt också, eftersom många sådana modeller han stöd för ANT+, som ger dig tillgång till ytterligare sensorer. Trist nog är Strava så pass inriktad mot sin egen träning att koppling till andra tjänster ligger på absoluta minimum. Medan sensorer verkar stå högt i kurs finns det samtidigt extremt skral koppling till smarta klockor, med Apple Watch som enda spikade (och i skrivande stund inte lanserade).

Utöver bristen på variation mellan sporter som kan spelas in är det däremot gränssnittet som är en ganska stor käpp i hjulet för appen. Det känns ganska förlegat, trots att träningsappar i sig inte har utvecklats i någon större omfattning de senaste två åren. Gränssnittet är någorlunda avskalat för att få plats med fler datapunkter, men samtidigt känns det aldrig riktigt enkelt att hitta någonstans. Versionen till Android är lite bättre uppbyggd än Iphone-versionen, men inte mycket och med ett svart-orange färgtema genom hela appen är det fullständigt hopplöst att se något ute i solljus.

Även om du inte vill koppla upp hela världen mot din träning är det helt enkelt inte bra nog.

+
Stort stöd för sensorer till Iphone.

-
Få sporter och trist gränssnitt.

Runkeeper


Förra gången vi testade träningsappar blev det Runkeeper som vann hela jämförelsen. Då gillade vi enkelheten i appen och att den var föregångare för en mer sund prissättning bland träningsappar.

Tittar vi på det hela två år senare har det till ytan inte hänt så värst mycket. Appen håller sig fortfarande uppdaterad och känns inte på något sätt förlegad i sitt gränssnitt, men mycket ser väldigt likt ut sedan sist. Samtidigt har ett par andra aktörer också kommit på att varianten med gratisapp, betalapp med några funktioner och prenumerationstjänst med ytterligare funktioner är ganska rörigt och puckat, så Runkeeper är knappast ensamma där heller numera.

Det är istället när vi börjar gräva lite som vi märker att det hänt saker. Runkeeper är fortfarande en av de absolut bästa apparna på att koppla ihop sig med andra tjänster och nu även nya prylar, även om stödet för sensorer är fortsatt ganska svagt. Pebble och Android Wear pratar med tjänsten och det gör även en hel del andra tillbehör vi sett längs med vägen, exempelvis pulslurar. Problemet är att Runkeeper är gjort för att vara väldigt enkelt. I många fall är det visserligen en positiv egenskap, men här innebär det att ett vanligt pulsband egentligen är det som är enkelt att koppla in. Smarta klockor och andra former av tillbehör finns för det mesta inte ens nämnda i appen och det gör att du dels måste veta att Runkeeper faktiskt har stöd för dem, dels får förlita dig på att appen och enheten lite halvt magiskt hittar varandra snarare än att du säger åt Runkeeper att det finns exempelvis en smart klocka som den ska prata med. I praktiken funkar det likadant också; ibland hittar appen tillbehöret, ibland inte och då finns det inget sätt att felsöka alls.

När det gäller träning är Runkeeper ett föredöme med gratis träningsplaner för en mängd olika mål. Samtidigt känns det inte som om de drar nytta av alla data som de kan samla in via tredjepartsappar. De kan knappast anses vara speciellt bra på att dra nytta av att folk skaffar sig vänner via tjänsten, då det finns väldigt få interaktionspunkter mellan dig och dina kompisar. Där är i stort sett alla andra appar bättre.  Samtidigt är det väldigt tydligt att alla nya funktioner utvecklas för Iphone först, med Android som andrahandsval nästan hela tiden. På den fronten, och hur de visar upp data från dina pass, har de tyvärr inte utvecklat sig speciellt på två år.

+
Enkelt och smidigt gränssnitt, brett tredjepartsstöd.

-
Ganska otydligt hur, eller om, enheter stöds av tjänsten och hur de ska kopplas in.

Träna med mobilen

.

.

 

.