0
0
https://www.mobil.se/tester/j-mf-rande-tester/stort-test-vi-korar-b-sta-tr-ningsappen
558933
Jämförande tester
falskt
Kom igång och gör träningen rolig: Appen är bästa coachen

Test: Bästa träningsappen 2021

● BILDSPEL
Motionera, motivera, analysera: Träningsappen har blivit en självklar följeslagare för den som vill ha lite mer koll på sin träning. Genom att logga din träning kan du låta appen motivera dig, hjälpa dig med planeringen och analysera dina resultat.

Att ha med sig mobilen på träningen har blivit en självklarhet och är inte mobilen med så är säkert den smarta klockan det. Apparna kan hjälpa dig med en hel del i träningen, från att motivera till att vägleda så att du tränar rätt och når dina mål, till analys och utvärdering. Ett tecken på att appar, mobiler och träningsklockor blivit en självklar del av mångas träning är att apparna idag inte ges ut av fristående små appbolag utan istället har jättar som Nike, Adidas och Asics som avsändare. Apparna är alltså en viktig del för sportbolagen och utöver att mäta hur långt och snabbt du sprungit, cyklat eller vad du nu gjort så kan apparna göra mycket mer. Här finns hjälp och stöd för att planera den fortsatta träningen baserat på dina tidigare prestationer, möjligheter att utmana vänner och okända för att sporras till bättre prestationer, koppla lämplig musik till ditt träningspass eller på andra sätt helt enkelt göra träningen roligare, så att den faktiskt blir av även de dagar motivationen att ge sig ut inte är på topp.

Innan man väljer träningsapp är det så klart bra att tänka på vad man bör prioritera. Alla de appar vi testar här finns tillgängliga för både Ios och Android. Du behöver alltså inte vara orolig för att inte få med dig din träningshistorik om du skulle få för dig att byta telefon och system någon gång. Vi fokuserar i det här testet på telefonapparna men vi bortser givetvis inte från möjligheterna att istället, eller som komplement, använda en smartklocka när du tränar. Den smarta klockan har flera fördelar för att mäta dina träningspass. Framför allt kan den addera pulsdata till dina insamlade träningsdata men det kan givetvis även vara smidigt att slippa bära med sig telefonen under träningspasset och istället ha händerna fria och slippa den där eventuella hållaren för att spänna fast telefonen på armen. Smartklockor har ju även möjligheten att låta dig lyssna på musik under träningspasset genom att strömma låtar direkt från klockan till ett par bluetoothlurar.

Faktum är att alla appar vi testar har koppling till smarta klockor, så det är tydligt att den smarta klockan framför allt just i träningssammanhang har en viktig roll och är här för att stanna. 

Tidtagning och GPS är grundfunktionen i den här typen av appar. Det används för att helt enkelt se hur långt och var du sprungit, promenerat, joggat eller vad du nu gjort. Sedan kan de olika apparna använda den insamlade informationen för att räkna ut snitthastighet, höjdskillnader under träningsrundan eller hur många kalorier du har förbrukat. Precisionen för hur långt du sprungit har vi jämfört mellan de olika apparna men hur rätt de faktiskt visar beror framför allt på telefonens GPS-precision, och skillnaden mellan de olika apparna har varit försvinnande liten när vi testat.

Utöver att mäta din träning kan apparna agera coach och rådgivare, faktiskt tillsammans med dina vänner. Den främsta nyttan med att dokumentera din träning på det här sättet är ju att du kan jämföra träningspasset idag med vad du till exempel presterade förra veckan eller året innan. Allt för att kunna jämföra och kanske till och med tävla mot dig själv och sporras. Många appar erbjuder även möjligheter att tävla med vänner i samma app, så att ni kan sporra varandra och jämföra era resultat.

Ett annat sätt att få lite extra inspiration är att lyssna på musik under träningen. Flera av apparna erbjuder anpassade spellistor på mer eller mindre smarta sätt så att du kan få musik du gillar och som dessutom passar ditt träningspass i tempo. Oavsett det kan du så klart oavsett vilken app du använder växla app till en musikspelare i mobilen och spela en podcast eller vilken musik du önskar utan att träningsmätningen blir lidande av det. Det kan dock vara smidigt att kunna styra musiken direkt inifrån appen just för att slippa växla mellan appar under träningspasset. 

Pengar finns att spara

Framför allt olika typer av coachning och träningsråd anpassade till dina resultat och dina uppsatta mål är sådant som apptillverkarna gärna tar betalt för. Det lönar sig dock att jämföra apparna och tänka igenom vad du behöver, för det som kostar extra i en app kan mycket väl vara gratis i en annan. Dessutom märker vi tydligt att det finns pengar att spara även genom att jämföra priser för en och samma app. De appar som har någon form av Premium-läge debiterar för det i form av en prenumeration så att du antingen betalar för en månad i taget eller för en längre period. Ofta är den prenumerationen dock betydligt billigare om du tecknar prenumerationen på appens hemsida istället för direkt i appen. Anledningen till det är att Apple och Google tar en andel av avgiften när du betalar via appen, så ofta kan det vara billigare, ibland till och med ner till halva priset, via webbsidan. I faktatabellen här i testet redogör vi för priserna när man tecknar abonnemanget via respektive tjänsts hemsida.

Träning är inte allt

När man pratar om smarta klockor brukar man poängtera att en god hälsa inte bara handlar om högintensiv träning utan att även regelbunden rörelse i vardagen är viktig. Här kommer appar som Google Fit i Android och Apple Hälsa in. Utöver att samla stegdata från telefon eller smartklocka och träningspassen från de träningsappar som har stöd för att dela med sig av informationen till de här apparna kan de göra betydligt mer. Här kan du samla information om hur du sover, vad du äter, vad du väger och allt annat som har med din hälsa och träning att göra. Har du en uppkopplad våg, sömnsensor och annat som kan leverera den här informationen får du alltså automatiskt en helhetskoll på din hälsa i de här apparna, vilket gör det till en fördel om den träningsapp du väljer har stöd just för att dela information.

Bland de appar vi testar finns det några som sticker ut från mängden en aning. Fitbit, Samsung och Huawei är appar som framför allt är skapade för respektive tillverkares träningsklockor, men de fungerar även som träningsapp i mobilen. Vi kommer in på respektive apps styrkor och svagheter när vi nu ser på vad respektive app kan och inte kan samt styrkor och svagheter när vi nu kollar in varje app för sig. Vi börjar med en av de mest spännande apparna.

Fitbit

När man pratar hälsa och träning har Fitbit en särställning. Fitbit var en av de första att lansera stegräknare som förutom att registrera just hur mycket du rör dig även hade koll på sömnkvalitet och sedan dess har man avancerat och gör nu även smarta klockor. Vad många nog missat är att Fitbit-appen som används för att ansluta din stegräknare eller klocka till mobilen även är en träningsapp i sig. Appen aspirerar på att vara en helhetslösning och därför finns här möjlighet att följa sin vikt, hur mycket vätska man får i sig, hur mycket man söver och så finns en knapp med ett plustecken för att registrera träning. Då behöver du varken klocka eller stegräknare, utan appen använder helt enkelt telefonens sensorer. 

Ser vi till funktionerna som är tillgängliga och till gränssnittet är det dock rätt tydligt att träningsmätning inte är appens främsta fokus. I Ios-versionen av appen kan man spela musik direkt inifrån Fitbit-appen, då från Apple Music-appen utan att växla till den, men annars är det ont om fördelar. Musikstyrningen saknas i Androidversionen av Fitbit-appen. Visst går det att registrera träning med appen, men jag har tidvis problem med att visa kartan som ska presentera rutten jag sprungit under själv löpturen och appen saknar autopaus. Tvingas du till exempel stanna vid ett rödljus tickar tiden vidare och just när jag testar det upptäcker jag även att distansen tickar på. Anledningen är att GPS:en har lite svårt att få exakt position när jag står still och ett sådant problem slipper man faktiskt i nästan alla andra appar, för de har autopaus.

Fitbit är en av få appar i det här testet som inte delar med sig av sina data till Apple Hälsa eller Google Fit och anledningen till det är säkert att man själva aspirerar på att fylla en sådan funktion. Faktum är att flera appar av de vi testar kan dela sina data med Fitbit. I Fitbit-appen ska du alltså kunna samla data från flera olika källor och få en helhetsbild av din träning, hälsa och vardagsrörelse. 

För att öka din motivation finns vissa möjligheter att lägga till vänner och jämföra dig själv med deras prestationer. Gränssnittet när du är ute och springer visar distansen i kilometer stort, med tid och snittempo i mindre stil. Direkt i skärmen kan du i Ios-appen även styra eventuell musik, dock enbart Apple Music och inte till exempel Spotify. 

Musikreglagen är tillgängliga även i skärmbilden som du ser om du sveper, för där visas musiken överst och sedan en stor kartbild på resten av skärmen. Den visar dock som sagt fel vy ibland, så Fitbits gränssnitt hör inte till de bättre i testet. Analysen efter passet är även den bristfällig och Fitbit-appen är inte mycket mer än en stegräknare.

Plus: Bättre på datainsamling från andra appar, gratis

Minus: Gränssnittet, ingen autopaus, inget träningsfokus, bristfällig analys

Fakta Fitbit

För: Ios och Android
App även för Apple Watch: Nej, men för Fitbits egna klockor
App även för Wear OS: Nej, men för Fitbits egna klockor
Musikkopplingar: Styr lokal musik i Ios-appen, inte i Android.
Kan dela data till Apple Health: Nej
Kan dela data till Google Fitness: Enbart via tredjepartsappen Fit To Fit
Livesändning: Nej
Viktiga funktioner i gratisversionen: Visar dagliga steg
Premiumabonnemang, pris mån/år: 85 kr / 419 kr (billigare på webben och i Ios-appen, dyrare i Android-appen)Premiumabonnemang innehåll: Separat app som heter Fitbit Coach och ger dig videoinstruktioner och röstcoachningAutoträning – rörelseaktiverat: Nej

Betyg Fitbit

Gränssnitt: 2
Funktioner: 2
Före träningspasset: 1
Under träningspasset: 2
Efter: Data och analys: 1
Totalbetyg: 8

Huawei Health

Precis som föregående app är Huawei Health en app som främst är till för Huaweis egna produkter. Med hjälp av appen ansluter du Huaweis klockor, fitnessarmband och vågar, men även ett par pulsmätare från andra tillverkare. Appen samlar sedan in data som den sammanställer och analyserar på ett omfattande vis. Bäst nytta av appen har du därför om du utöver att använda telefonen även har en smart klocka eller ett separat pulsband, eftersom det då finns mer data att analysera och dra slutsatser kring. 

Att appen främst finns för att samla in information utesluter dock inte att den även är en vanlig träningsapp. Oavsett om du har klocka eller inte kan du använda appen som en vanlig löparapp och liksom alla de andra apparna i vårt test finns den både för Ios och för Android, även om den ser lite olika ut beroende på vilket system du använder. Utöver att starta ett träningspass inom löpning, cykling eller en promenad så finns det möjligheter att ställa in mål med det enskilda träningspasset eller träningen som helhet och dessutom få olika guidade intervallpass. Varken Android- eller Ios-appen är dock särskilt överskådlig så det kan ibland vara svårt att se allt som faktiskt går att göra. En orsak till det är att appen alltså inte bara är en träningsapp, utan samtidigt ska försöka samla data om din sömn, vikt, vad du äter, hur du sover och så vidare. 

Just för träning saknas ändå ett par användbara funktioner. Du har till exempel ingen musikkoppling så vill du lyssna på musik får du växla över till en annan app under träningspasset och sköta det manuellt där. Under träningspasset är kartbild och distans det som syns tydligast och allt är samlat i en och samma skärmbild, vilket är bra. Att svepa mellan olika skärmar samtidigt som man springer kan vara osmidigt. Utöver distansen får jag även se tempo och förbrukade kalorier. 

När träningspasset är över är däremot analyserna du kan få ut appens tydliga styrka. Särskilt när jag haft en klocka på mig som kan mäta pulsen finns en rad olika diagram som jag kan studera. Du får efter joggingrundan utöver det grundläggande även uträkningar om tempo per kilometer, din steglängd, totala antalet steg och antalet steg per minut. Dessutom kan jag se effekten av min träning, ett uppskattat VO2 max-värde och en angivelse om hur länge efter passet jag bör vila innan kroppen är redo för ett nytt träningspass. Här finns helt enkelt mycket att sätta sig in i.

När det gäller motivation finns en del olika medaljer som man kan göra sig förtjänt av i appen, liknande de som många andra appar har. Fokus i den här appen är dock framför allt att sammanställa statistik och det finns till exempel inga funktioner för att utmana vänner eller på andra sätt bli extra peppad av att direkt i appen dela och jämföra sina prestationer med andras. 

Plus: Omfattande analyser av data

Minus: Rörigt gränssnitt

Fakta Huawei Health
För: Ios och Android
App även för Apple Watch: Nej, men för Huaweis klocka Watch GT, kompatibel med Ios
App även för Wear OS: Nej, men för Huaweis klocka Watch GT, kompatibel med Androidmobiler
Musikkopplingar: Nej
Kan dela data till Apple Health: Ja
Kan dela data till Google Fitness: Ja
Livesändning: Nej
Viktiga funktioner i gratisversionen: Pulszonsdata, stegräknare, målsättningar, autodetekterad träning (endast Android), autopaus, intervallträning (endast Android)
Premiumabonnemang, pris mån/år: Finns ej, alla funktioner är gratis
Premiumabonnemang innehåll: Finns ej, alla funktioner är gratis
Autoträning – rörelseaktiverat: Nej

Betyg Huawei Health
Gränssnitt: 2
Funktioner: 4
Före träningspasset: 3
Under träningspasset: 3
Efter: Data och analys: 4
Totalbetyg: 16

Nike Run Club, NRC

Bland sportskotillverkarna har Nike varit relativt tidiga med att anamma teknik för att göra träningen mer mätbar och för att kunna motivera dig. De har gjort det med sensorer i skorna och med till exempel ett samarbete med Apple där Apple Watch har släppts i en särskild Nike-version. NRC-appen är ett ytterligare exempel på det här och när andra sportfabrikörer har köpt upp redan befintliga appar har alltså Nike redan haft sin egen.

NRC-appen är välgjord och innehåller förutom ett avskalat, enkelt gränssnitt även en del funktioner gratis som annars ingår i konkurrenternas premiumversioner med månadsavgift. Nikes NRC-app är helt gratis. I appen kan du till exempel ange att du vill springa ett halvmaraton på en specifik tid till hösten och få ett anpassat träningsprogram för att lyckas uppnå din måltid på det loppet.

Särskilt bra är NRC-appen på att motivera. Det är den enda appen som har Spotify-koppling så att du kan styra musik du spelar i Spotify direkt inifrån NRC-appen utan att tvingas växla mellan appar. Dessutom kan du välja ditt tempo och musikgenre eller artist för att få en anpassad spellista som passar ditt träningspass och musiksmaken. Spotify-koppling med dessa specialfunktioner finns dock enbart i Ios-versionen av appen och i Android-utgåvan får du nöja dig med att spela musiken från standardappen i din mobil.

Utöver musikfunktionerna som även låter dig välja en “powersong” som går igång när du behöver extra pepp så finns möjligheter att sporras av vänner. Har du kompisar som använder NRC-appen kan ni jämföra era framsteg och tävla mot varandra. 

Gränssnittet i NRC-appen är som jag har nämnt avskalat och dessutom modernt. Under träningen ser du distansen stort samt mindre siffror som visar puls, tid och tempo. Du kan ta bilder som sparas till dina träningsdata och du kan styra musiken direkt i appen. Via en genväg i övre hörnet kan du se en karta över var du är och hur du har tagit dig dit.

Efter träningen känns NRC-appen ambitiös. Jag uppmanas till exempel att gradera ansträngningen för mina avklarade träningspass för att de ska kunna räknas in i min träningsplanering. Även sammanställningen av respektive träning är rätt omfattande. Jag kan förutom de grundläggande data som samlas in även se tempo per kilometer, diagram som visualiserar puls, stigning och tempo för hela löprundan. Över lag är Nike-appen särskilt bra på att visualisera, och redan i kartvyn ser jag att min runda har färgats efter de data som samlats in.

Plus: Musikkopplingen, motiverande, träningsplanering, bra visualiseringar

Minus: Inte så omfattande analyser

Fakta Nike Run Club
För: Ios och Android
App även för Apple Watch: Ja
App även för Wear OS: Ja
Musikkopplingar: Välj "Powersong". Styr musiken i till exempel Spotify direkt i träningsappen utan att växla app. Endast i Ios: Ange ditt löptempo och musikgenre så spelas en anpassad spellista i Spotify i ditt löptempo. 
Kan dela data till Apple Health: Ja
Kan dela data till Google Fitness: Ja
Livesändning: Nej
Viktiga funktioner i gratisversionen: Autopaus, Träningsplanering, målsättningar
Premiumabonnemang, pris mån/år: Finns ej, alla funktioner är gratis
Premiumabonnemang innehåll: Finns ej, alla funktioner är gratis
Autoträning – rörelseaktiverat: Nej

Betyg Nike Run Club

Gränssnitt: 4
Funktioner: 3
Före träningspasset: 4
Under träningspasset: 4
Efter: Data och analys: 3
Totalbetyg: 18

Strava

För den som betalar för hela abonnemangspaketet bestående av tre olika delar erbjuder Strava massor av analyser, träningsplanering, motivation och liverapportering av din träning. Men även i gratisversionen är det en kompetent app.

Under träningens gång är skärmen fylld av stora siffror som visar tiden, tempot och distansen.

Innan du ska ut har Strava faktiskt en unik och rolig funktion och den används för att hitta nya träningsrundor. Det här är en möjlighet att dels dela med dig av dina favoritrutter till andra, dels själv hitta nya ställen att upptäcka medan du tränar. Med ett särskilt verktyg på Stravas webbplats kan du skapa egna rutter och se andra användares. På det här sättet kan du hitta nya bra träningsrundor men även jämföra dig med andra på delar av din runda. När du springer med Strava-appen och stöter på en inritad rutt syns även det och då kan du tävla mot andra. En särskild del av min löprunda har till exempel en annan Strava-användare ritat in och jag placerar mig som den näst snabbaste på just den sträckan. Det här tillför en lite ytterligare dimension till träningen som andra appar inte har. En fördel är att det inte kräver att dina personliga vänner använder Strava, utan det här kan vara vem som helst som du plötsligt kan utmana. I appen kan man söka efter rutter som andra har namngivit och ritat ut och där kan man utmana varandra som användare.

Efter träningen får jag diagram på höjdskillnader och tempo samt siffror givetvis på total tid, distans och tempo totalt och per kilometer. För ytterligare analyser som puls- och tempo-zoner behöver du betala för det tilläggspaketet. Har du vänner som använder Strava-appen får du upp deras träningspass i ett flöde och kan kommentera och gilla deras prestationer och du kan ansluta dig till olika utmaningar, båda dessa saker förekommer även i andra appar bland de vi testar. I övrigt är det dock ganska tunt med möjligheter att sporra eller jämföra prestationer med varandra i Strava-appen. Däremot kan man ansluta sig till olika former av utmaningar, som att springa en mil eller träna för ett speciellt lopp och då jämföra sig med alla andra som gör samma utmaning i appen.

Plus: Hitta träningsrunda, utmana andra på delmål, omfattande funktioner för den som betalar

Minus: Många funktioner kostar extra

Fakta Strava
För: Ios och Android
App även för Apple Watch: Ja
App även för Wear OS: Ja
Musikkopplingar: Nej
Kan dela data till Apple Health: Ja
Kan dela data till Google Fitness: Ja
Livesändning: Ja, med premiumabonnemang
Viktiga funktioner i gratisversionen: Autopaus
Premiumabonnemang, pris mån/år: 79 kr / 529 kr (billigare om du väljer bort bland premiumfunktioner, men samma pris i appen som på strava.com)
Premiumabonnemang innehåll: Träningsplanering, målsättningar, mer detaljerad statistik och analys, livesändning, personliga heatmaps, prioriterad support med mera. Går även att välja bort premiumfunktioner för billigare avgift.
Autoträning – rörelseaktiverat: Nej

Betyg Strava
Gränssnitt: 3
Funktioner: 4
Före träningspasset: 4
Under träningspasset: 3
Efter: Data och analys: 3
Totalbetyg: 17

Samsung Health

Precis som Fitbit och Huawei Health är Samsung Health framför allt en app som används för att samla all information om din samlade träning och hälsa samt för att samla in data från Samsungs egna klockor och aktivitetsband. Appens fokus på att försöka göra mer eller mindre allt och dessutom samla in data från tredjepartsappar och andra tjänster gör att den blir svår att få överblick i. Det tar en stund innan jag lyckas hitta mina träningspass som är äldre än 30 dagar och det är inte helt självklart ens hur jag börjar att registrera ett nytt träningspass, men funktionen finns där. Apparna för Ios och Android är helt olika strukturerade och funktionerna skiljer sig dessutom lite åt, men just att starta träningspass så att telefonen loggar GPS, tid och – om du har smartklocka – även puls gör du i en av rutorna på startsidan i appen.

Det finns inga funktioner i Samsung Health som kräver att du betalar något extra. När man letar runt i appen går det faktiskt att hitta en hel del saker som kostar pengar i andra appar men som alltså är gratis här. Innan träningen börjar får jag hjälp att sätta mål för min träning, såväl långsiktiga mål som syftet med det enskilda träningspasset. När det är gjort kan jag under passet via röstinstruktioner få instruktioner. Instruktionerna visas även i skärmen och du kan välja mellan till exempel ett distansmål, att du ska klara 5 kilometer, eller att du ska vara ute i en timme eller bränna ett visst antal kalorier. Då blir vägledningen en nedräkning. Väljer du tempomål får du istället löpande instruktioner hur du ska lägga upp träningspasset med uppvärmning, tempoväxlingar och lugn nedjoggning i slutet.

Under träningspasset visas tidtagning stort med distans och tempo i mindre stil. I samma vy har du även kartbilden som visar vilken väg du tagit. Android-versionen har dessutom en genväg till din musikapp, men den gör inte mer än just växlar till musikappen, om det nu är Spotify eller någon annan som du valt. Att allt är samlat på en skärm är bra eftersom det kan vara svårt att växla mellan olika skärmvyer när man springer.

Efter träningspasset kan jag utöver de grundläggande uppgifterna om distans och tid även se tempo per kilometer, medelhastighet och också hastighet, höjdförändring och takt visualiserat i ett diagram.

Oavsett om du har vänner som också använder samma app eller inte kan du jämföra din samlade prestation med andra användare. Jag kan till exempel se hur mitt antal steg står sig jämfört med övriga användare av Samsung Health. Jag får veta att jag just nu är bland de övre 4 procenten av alla användare och bland de främsta 6 procenten i just min åldersgrupp. Det här är en bra sporre som inte kräver att du måste övertyga vännerna om att använda samma app som du.

Plus: Målsättningar och träningsplanering, omfattande analyser

Minus: Rörigt gränssnitt

Fakta Samsung Health
För: Ios och Android
App även för Apple Watch: Nej, men för Samsungs egna klockor
App även för Wear OS: Nej, men för Samsungs egna klockor
Musikkopplingar: Nej
Kan dela data till Apple Health: Nej
Kan dela data till Google Fitness: Nej
Livesändning: Nej
Viktiga funktioner i gratisversionen: Autodetekterad träning (endast Android), autopaus, träningsplanering, målsättningar
Premiumabonnemang, pris mån/år: Finns ej, alla funktioner är gratis
Premiumabonnemang innehåll: Finns ej, alla funktioner är gratis
Autoträning – rörelseaktiverat: Ja, i Android

Betyg Samsung Health
Gränssnitt: 2
Funktioner: 3
Före träningspasset: 4
Under träningspasset: 3
Efter: Data och analys: 3
Totalbetyg: 15

Runtastic

Så fort jag startar Runtastic kan jag konstatera att det är en funktionsrik men ändå lättanvänd app och att det är jätten Adidas som står bakom. Runtastic erbjuder en hel del unika funktioner som vi inte hittar hos konkurrenterna.

Tittar vi på appen som helhet så är gränssnittet bra och man lyckas kombinera det generösa utbudet av funktioner med en utformning som ändå gör att det är lätt att hitta det man söker efter. Ett informationsflöde visar dina egna och anslutna kompisars träningspass och ni har, som traditionen i appsammanhang bjuder, möjlighet att gilla varandras prestationer. Runtastic har ett premiumläge som kostar extra och titt som tätt ser gratisanvändaren information och extratjänster som är markerade med en gul stjärna och alltså kostar extra för att få se och använda. Det är så klart tänkt som en sporre att betala, men kan kännas lite retsamt att det förekommer så flitigt i det vanliga gränssnittet. Jag får till och med nyhetsbrev via e-post där alla uppgifter är utsuddade och kräver ett premiumabonnemang för att jag ska få se dem. Det känns lite väl.  

Under träningspasset får jag hur som helst se en karta över rutten, i mitten av skärmen och ovanför den visas tiden samt i mindre stil distans, kalorier och tempo. Kartbilden kan jag växla så att den istället visar musik som spelas, inställningar eller tempo per kilometer. Musikkontrollerna är i Ios begränsade till Apple Music och i Android till att vara en mycket primitiv genväg till den separata app som du använder för ändamålet.

En roligare funktion är den som heter Story Running. Det är en av premiumfunktionerna som alltså kostar extra, men i gengäld ger något som få andra erbjuder. Man skulle kunna kalla det ett sätt att kombinera nytta och nöje för det är talade historier som på ett sätt är anpassade för träningspasset. Det är historier där du som tränar involveras i historien. Fyra historier är när jag tittar gratis för att testa, men resten kostar en fast summa på tio kronor styck. Bland berättelserna finns en där du tas med runt staden New York, ska undvika en skogsbrand, agerar Spartacus eller undviker en helikopter som förföljer dig. Det kan onekligen bli ett annorlunda träningspass om man har lite fantasi och låter sig ryckas med.

Faktum är att jag även kan välja att sända vilket som helst av mina träningspass live så att kompisarna kan följa mig online och heja på. Det här sker genom att du delar en länk på Facebook, men visar sig krångligt för den som ska se eftersom även de måste skapa ett Runtastic-konto. Inte så användbart i praktiken alltså.

Efter mitt träningspass får jag en sammanfattning med kartbild, distans, kalorier och tempo, men exempelvis siffran för höjden på träningspasset är dold för den som inte betalar. På topplistan kan du jämföra din träning med kompisar som eventuellt använder samma app. Utöver vänlistan kan man dock även välja att ansluta sig till något av Adidas löparcommunities som finns i världens större städer och för min del är Stockholm den närmsta gruppen (och den enda i Sverige). Där blir jag en av 463 medlemmar och kan alltså jämföra mig även med deltagarna där om jag vill.

Den som vill ha mer vägledning och hjälp med att sätta ihop sina mål och träningspass kan få det. Det är en del av premiumpaketet och ger dig ett träningsprogram anpassat för att exempelvis gå ner i vikt, klara ett maraton eller bara komma igång med lite mer kontinuerlig löpträning.

Plus: Nya motivationsfunktioner, funktionsfylld, ändå bra översikt

Minus: Många funktioner kräver premium

Fakta Runtastic
För: Ios och Android
App även för Apple Watch: Ja
App även för Wear OS: Ja
Musikkopplingar: Välj "Powersong". Styr musiken i till exempel Spotify (I Ios enbart Apple Music) direkt i träningsappen utan att växla app.
Kan dela data till Apple Health: Ja
Kan dela data till Google Fitness: Ja
Livesändning: Ja
Viktiga funktioner i gratisversionen: Livesändning, väderinformation, autopaus (premium i Android)
Premiumabonnemang, pris mån/år: 208 kr (3 mån) / 521 kr (billigast på runtastic.com, dyrare i appen)
Premiumabonnemang innehåll: Träningsplanering, intervallträning, målsättningar, videoinstruktioner, tips om löprundor, pulszonsdata, autopaus (i gratisversionen i Iphone)
Autoträning – rörelseaktiverat: Nej

Betyg Runtastic
Gränssnitt: 3
Funktioner: 4
Före träningspasset: 3
Under träningspasset: 3
Efter: Data och analys: 3
Totalbetyg: 16

Endomondo

Det här är en app av många som numera inkluderas i den stora flora som tillhandahålls av Under Armour, tillverkare av sportkläder. Endomondo är som flera andra i det här testet en gratisapp som ovanpå grundfunktionerna har en rad premiumfunktioner som du måste betala ett abonnemang för att få utnyttja. Löpning är kanske det som appen är mest anpassad för från början, men här finns trots det ett sjuttiotal sporter att välja bland. Allt från rephoppning till amerikansk fotboll och boxning. Vyn i appen är dock densamma så oavsett om jag väljer boxning, badminton eller bordtennis får jag fram samma skärmbild med karta, distans och tid. Sporter som längdskidåkning, kajak eller löpning passar alltså bäst för appen.

En rolig funktion som dock hör till premiumutbudet är möjligheten att tävla mot dig själv. Då väljer du ett tidigare träningspass och får under ditt nya pass hela tiden möjligheten att tävla mot dig själv. Det är en förvånansvärt effektiv morot. Då kombineras kartvyn under själva passet med information om hur du ligger till jämfört med ditt tidigare pass. Istället för att bara visa tiden du varit ute visas alltså hur mycket tid du har tillgodo eller ligger efter jämfört med dig själv.

Endomondo har inga särskilda musikfunktioner i Ios-versionen och i Androidversionen får vi nöja oss med en primitiv genväg till en musikapp som du själv väljer. 

Efter träningspasset får jag en sammanfattning med kartbild, distans och andra relevanta siffror. Jag tycker dock att det är lite synd att det finns få möjligheter att jämföra sig med och tävla mot kompisar eller andra mer än att gilla varandras träningspass i nyhetsflödet.

Ett annat sätt att få lite tävlingspuls är dock att skapa egna eller gå med i appens olika utmaningar. När jag går in i den omfattande inställningsmenyn i appen märker jag att det här är en funktionsfylld app och här finns bland annat rutter, utmaningar, intervallträningar och kostråd. Det senare visar sig dock bara vara en genväg till systerappen Myfitnesspal, vilket påminner om att Endomondo är en del i en svåröverskådlig grupp appar, alla under Under Armours flagg.

Utmaningarna är hur som helst ett sätt att kunna jämföra dig mot andra. Det är visserligen ett relativt primitivt sätt eftersom du klumpas ihop med tusentals andra mer eller mindre slumpmässigt.     

Plus: Många funktioner

Minus: Mycket kräver premium

Fakta Endomondo
För: Ios och Android
App även för Apple Watch: Ja
App även för Wear OS: Ja
Musikkopplingar: Nej
Kan dela data till Apple Health: Ja
Kan dela data till Google Fitness: Ja
Livesändning: Nej
Viktiga funktioner i gratisversionen: Autopaus
Premiumabonnemang, pris mån/år: 55 kr / 276 kr (billigast på endomondo.com, dyrare i appen) 
Premiumabonnemang innehåll: Träningsplanering, mer detaljerad statistik, pulszonsdata, anpassad röstbaserad coach, väderinformation, reklamfritt, prioriterad support
Autoträning – rörelseaktiverat: Nej

Betyg Endomondo
Gränssnitt: 3
Funktioner: 3
Före träningspasset: 3
Under träningspasset: 2
Efter: Data och analys: 4
Totalbetyg: 15

Runkeeper

Vi avslutar med den app som nog är den mest populära här, i alla fall att döma av hur länge den varit populär i appbutikernas topplistor. Trots att den har många år på nacken så betyder inte det att den är omodern. Tvärtom har Runkeeper både förändrats och förbättrats i flera steg och nu är det sportmärket Asics som håller i trådarna.

Under årens lopp har både inriktningen förändrats och funktioner kommit och gått. Runkeeper hade till exempel en funktion där Spotify skapade en spellista automatiskt till det tempo du sprang i, men den funktionen är sedan snart ett år borta.

Runkeeper är en gratisapp där grundfunktionerna är gratis, men där en del extrafunktioner kräver ett premiumabonnemang. Utöver att den som är gratisanvändare påminns om detta i gränssnittet är det tyvärr lite oklart ibland vad som kostar. När man skapar en träningsplan får man till exempel inte förrän i sista steget reda på att det kostar. Andra funktioner som enbart är för den som betalar är till exempel livesändning av träningspass. Då får du en länk så att vem som helst som du delar den med kan se var du är och hur det går under hela passet. Dessutom är väderinformation och utökad statistik förbehållet den som betalar. 

En användbar funktion som är gratis, men bara finns i Ios-versionen, är den som loggar promenader även när du inte aktivt har startat Runkeeper-appen. Det gör att promenader längre än 15 minuter loggas och dyker upp i din Runkeeper-app och det kan ju göra att det blir enklare att ha koll på hur mycket du rör dig generellt och inte bara under aktiv träning. Generellt kommer man långt i Runkeeper även utan att skaffa betalabonnemanget.

Under min löprunda visas distansen stort och runt den många andra siffror i mindre stil. Här finns medeltempo, aktuellt tempo, tid och kalorier. Sedan finns två ytterligare skärmar, en till vänster där kartbilden visas och en till höger med kilometertider. Möjligen kan man tycka att det är lite rörigt och att det skulle vara enklare om enbart den mest relevanta informationen var samlad i en skärm så att man slapp svepa mellan skärmar i farten.

Innan jag ger mig ut finns det rutter med lämpliga vägar jag kan välja bland. Jag kan också välja hur ofta, om någonsin, som jag vill ha röstinformation om hur det går och jag kan välja till exempel intervallpass, om jag vill springa fritt eller om jag vill ha en distans eller en tid som mål och få guidning dit. På den här punkten är Runkeeper särskilt kompetent och det kräver inte ens att jag har betalabonnemanget.

Liksom i många av de andra apparna kan man som sagt även få mer långsiktig träningsplanering och uppnå mål, men då krävs ett betalabonnemang för att få den anpassade vägledningen. 

Gränssnittet i Runkeeper är enkelt uppbyggt med mycket luft, lite anpassat för att man ska pricka rätt även under springturen. Efter träningen finns gott om statistik och visualiseringar. Jag får se stegfrekvens, tempo och höjdkurva i separata diagram. Dessutom finns så klart kartbilden och tempot per kilometer. Eftersom Runkeeper har så många användare är också potentialen för att du ska kunna mäta dig med och sporras av dina kompisar stor, men här gör appen väldigt lite. Det finns utmaningar man kan anta i appen, men på topplistan med mina vänner visas bara antalet aktiviteter och det ger en svag motivation för att pressa sig den sista extra kilometern i duggregnet.  

Plus: Intervallträning, gränssnitt, många användare

Minus: Svaga motivationsfunktioner

Fakta Runkeeper
För: Ios och Android
App även för Apple Watch: Ja
App även för Wear OS: Ja
Musikkopplingar: Nej
Kan dela data till Apple Health: Ja
Kan dela data till Google Fitness: Ja
Livesändning: Ja, med premiumabonnemang
Viktiga funktioner i gratisversionen: Autopaus, autodetekterad promenad (endast Ios), intervallträning 
Premiumabonnemang, pris mån/år: 92 kr / 368 kr (billigast på runkeeper.com, dyrare i appen) 
Premiumabonnemang innehåll: Träningsplanering, mer detaljerad statistik och jämförelsemöjligheter, väderinformation, livesändning
Autoträning – rörelseaktiverat: Ja, i Iphone

Betyg Runkeeper
Gränssnitt: 3
Funktioner: 3
Före träningspasset: 3
Under träningspasset: 3
Efter: Data och analys: 3
Totalbetyg: 15

Betygsättning

Gränssnitt

När vi tittar på hur apparna ser ut så utgår vi från vad som fungerar bäst för att logga träningen och utvärdera resultatet av den. Det gör automatiskt att appar som inte bara loggar träning utan även försöker vara ditt fullständiga hälsocenter tappar i poäng. Nike Run Club har ett modernt gränssnitt där man mer har lånat estetik från sportvärlden än från appvärlden, men det fungerar.  

Vinnare: Nike Run Club 

Funktioner

I det här testet jämför vi gratisappar med de som erbjuder mer funktioner till den som betalar. Det här resulterar i att avgiften ger appen poängavdrag, men att många funktioner även om de ligger bakom en betalvägg ger extrapoäng. Huawei är den gratisapp som levererar flest användbara funktioner medan Strava och Runtastic båda ger mycket för den som är beredd att betala för sig.

Vinnare: Huawei Health, Strava, Runtastic

Före träningspasset

Inför ditt träningspass är appens roll att rent praktiskt men även motivationsmässigt förbereda dig. Det handlar om att ge tips på övningar och plats för den enskilda träningsrundan och en mer långsiktig planering för att uppnå dina mål, eller hjälpa dig att sätta och uppnå rimliga mål. Det senare är ofta en tjänst som hör till apparnas prenumerationsdel som kostar extra.

Vinnare: Samsung Health, Nike Run Club, Strava

Under träningspasset

När du väl kommit igång med träningspasset handlar appens roll om att ge dig snabb och lättöverskådlig information om hur du ligger till. Dessutom värderar vi motiverande extrafunktioner, som anpassade musikfunktioner eller möjligheten att jämföra dig med andra och få extra tävlingskänsla som kan sporra dig. 

Vinnare: Nike Run Club

Efter: Data och analys

När det gäller precision har våra tester visat bara marginella skillnader mellan apparna, eftersom kvaliteten på de data som samlas in snarare beror på telefonens GPS eller din eventuella smartklocka. För apparnas analys är pulsdata från klocka eller pulsband värdefullt och då är Huawei till exempel bäst bland gratisapparna, men då förutsatt att du har en enhet som kan leverera pulsdata till Huawei-appen.

Vinnare: Huawei Health, Endomondo

Vinnare: Nike Run Club

Med ett avskalat och modernt gränssnitt sticker Nike Run Club, NRC ut i mängden. Den är dessutom gratis, har stöd för både Apple Watch och för klockor med Android Wear samt har en rad olika motiverande funktioner som gör träningen roligare.  

Fakta: Det här är Apple Hälsa

Appen Apple Hälsa är installerad på din Iphone från start och huvudfunktionen är att samla hälsodata från olika källor. Det kan till exempel vara stegräknaren som finns integrerad i din Iphone eller pulsmätaren i din Apple Watch. Första gången du startar Apple Hälsa får du se alla dina steg, för den funktionen är aktiverad i telefonen redan från start utan att du själv behöver initiera det. Dessutom kan Apple Hälsa samla in och sammanställa tränings- och hälsoinformation som andra appar samlar in, om du ger tillstånd till det. Apple Hälsa är dock främst en databas som samlar information och vill du ha hjälp att dra slutsatser av den insamlade datamängden eller ha tips om vad du kan göra för att förbättra din hälsa är det snarare apparna som har samlat in data som kan hjälpa dig med det.

Fakta: Det här är Google Fit

Google Fit är framför allt en app som samlar in data från andra appar. Du måste själv installera Google Fit, men den är gratis att ladda ner från appbutiken Google Play och ger en hel del mervärde. Utöver att samla rörelseinformation från mobilen och från anslutna klockor och andra enheter så kan appen hjälpa dig att förstå siffrorna. Utifrån de samlade data som finns ger appen dig hjärtpoäng och visualiserar din aktiva tid. Det här gör den genom att summera aktivitetsminuter samt genom att räkna ut något Google kallar för hjärtpoäng. Det här säger man grundas på hälsoråd från WHO, Världshälsoorganisationen, som är en del av FN. Dessutom är Google Fitness en träningsapp i sig och kan användas fristående för att logga din träning direkt i appen.