Kontorsmobilerna

Vi har testat nio mobiler med fokus på de nyttiga funktionerna. Det är mycket smartphones, dokumenthantering och extra många knappar, och en har korats till vinnare.

Publicerad Senast uppdaterad

Kontorsstolen, datorn och ett instängt kontor känns kanske inte alltid så lockande. Vi har glada nyheter till dig. Ett gäng av de senaste mobilteelfonerna ger dig möjligheten att göra mycket av jobbet var du än är. Du kan skicka och ta emot e-post under ett inte helt effektivt möte, du kan skriva ekonomirapporten på båten bort från stan, eller ha full koll på kalendern när du är på väg till lunchrestaurangen. Och det bästa av allt är kanske att du inte längre behöver göra så många kompromisser, för dagens nyttomobiler är duktiga även på musik, film och foto.

HTC Touch Pro

Näst tyngst i testet, men trots det känns Touch Pro överraskande smidig - speciellt om man har föregångaren Tytn II i färskt minne. Skärmen är 2,8 tum stor och vga-upplösningen ger knivskarp bild. Designen känns igen från Touch Diamond och framifrån är mobilerna förvillande lika, men Pro-modellen är betydligt tjockare och har en matt baksida med ett lite diskretare facettmönster. Redan från startskärmen ser man att HTC lagt ner mycket arbete på att göra gränssnittet snyggare - men också mer användarvänligt. I Tytn II var det egentligen bara startskärmen och kameragränssnittet som fått ett lyft värt namnet, men nu går det att hantera betydligt fler av mobilens funktioner utan att plocka fram pennan.

Startskärmen är indelad i flikar som ger snabb tillgång till de viktigaste funktionerna i mobilen genom att man sveper med fingret över skärmen. Växlingen mellan flikarna är snyggt animerad och de nya fingerstyrda gränssnitten för meddelanden och kontakter känns riktigt lyckade. Ibland är det inte helt logiskt i vilken riktning man ska svepa över skärmen för att bläddra eller byta vy, men man lär sig ganska snabbt mobilens egenheter.

Trots alla nyheter i TouchFLO 3D dyker fortfarande det bakomliggande Windowsgränssnittet upp ibland och då kommer pennan väl till pass. Den är tillverkad i metall och hålls på plats av en magnet. Tangentbordet är riktigt trevligt att använda. Knapparna har bra storlek och min enda invändning är att de sitter i raka kolumner istället för, som på ett riktigt tangentbord, förskjutna i sidled.

Multimediafunktionerna är avsevärt bättre på Touch Pro än på den genomsnittliga Windowsmobilen. Kameran ger bra bilder tack vare autofokus och belysning. Det man saknar är ett linsskydd. Musikspelaren vinner med hästlängder över den vanliga mobilvarianten av Windows Media Player och vi hittar även ett bra bildgalleri och en FM-radio med rds. Webbläsaren är Opera 9.5 - ett betydligt bättre val än Internet Explorer. Zoomfunktionen i ringen runt fyrvägsknappen gör det enkelt att växla mellan översikt och en mer läsbar textstorlek när man surfar.

Plus: Knivskarp skärm, tangentbord

Minus: Otymplig, något ologisk

___

Sony Ericsson P1

Trots att det var långt över ett år sedan P1 släpptes är modellen fortfarande en av de mest efterfrågade jobbmobilerna. P1 ersatte både P990 och M600 när den kom och Sony Ericsson har ännu inte släppt någon given efterträdare. P1 har en bra musikspelare och en skaplig kamera med autofokus och lysdiodbelysning. Nokia och HTC har också insett vikten i att kombinera nytta med nöje och kan numera matcha P1 på de flesta punkter, men det finns fortfarande finesser som känns attraktiva.

Mobilen har en dedikerad kameraknapp med mellanläge för fokusering - något som saknas på exempelvis Nokia E71. Uiq är ett snyggt gränssnitt med betydligt mer animationer och effekter än S60 eller Windows Mobiles grundutförande. Uiq är lite segare att använda än konkurrenternas operativsystem, men känns mindre krångligt än Windows Mobile och det finns stöd för textinmatning med handstil via pekskärmen.

P1 saknar inbyggd gps, men leveras ibland i paket tillsammans med Wayfinder och en bluetoothmottagare, så kolla vad som ingår. P1 har ett riktigt genomtänkt telefonigränssnitt och frågar till exempel om man vill spara numret efter att man ringt någon som inte finns i telefonboken eller om man vill lägga till en att-göra-notering om man avvisat ett samtal.

Däremot kan kombinationen av att slå in nummer på knappsatsen och sedan använda skärmen för att ringa upp eller för att koppla från knapplåset bli förvillande. En rad med funktionsknappar och klassiskt röd och grön lur hade inte varit fel. P1 är utrustad med wlan, men det är den äldre 802.11b-standarden som gäller och jag saknar program som drar ordentlig nytta av uppkopplingen - till exempel ett podcastingprogram.

Quickoffice för Uiq vinner mycket på att det finns pekskärm, men har i övrigt samma funktioner som motsvarigheten på S60. Däremot klarar inte P1 att öppna de nya filformaten från Office 2007. Kalendern och telefonboken är väl genomförda och det är väldigt enkelt att navigera i långa listor tack vare rullhjulet på sidan av mobilen. Webbläsaren kommer från Opera och har smarta genvägar via knappsatsen, till exempel "1" för att öppna adressfältet eller "2" för att visa bokmärken. Skalet i mattborstad metall hävdar sig fortfarande väl i konkurrensen när det gäller kvalitetskänslan.

Plus: Bra menyer, bra pekskärm

Minus: Något förvillande, litet seg

___

Nokia E66

E66 har inga tydliga attribut som avslöjar att det är en jobbmobil - ingen pekskärm, inget tangentbord. Den ser inte ens speciellt trist ut. Kvalitetskänslan är riktigt bra och skjutmekanismen känns betydligt stabilare än på mobilerna i N-serien. Det blanka bakstycket drar tyvärr till sig fingeravtryck, men från framsidan sett är mobilen väldesignad och har bra knappar. Symbolerna på knapparna som syns först när bakgrundsbelysningen tänds är en snygg detalj.

Invändigt använder mobilen tredje utgåvan av S60, men standardtemat känns väldigt spartanskt jämfört med vad jag är van vid från andra S60-mobiler. Mobilen innehåller ett bra urval av förinstallerade program - från vpn-uppkoppling och spel till Quickoffice och Sportstracker - programmet som håller koll på träningsrundorna med hjälp av mobilens gps. För att enklare hitta funktionerna som är relevanta under arbetsdagen respektive fritiden finns precis som på E71 ett fritidsläge med en egen uppsättning genvägar.

E66 innehåller en accelerometer som kan vrida skärmen automatiskt beroende på mobilens läge. Tanken är god, men det fungerar egentligen bara när man håller mobilen med skärmen vinkelrätt mot marken - i andra lägen händer det allt som oftast att skärmen börjar växla läge utan att men bett om det. Kameran har autofokus, belysning och en upplösning på tre megapixel. Tyvärr är själva kameraknappen inte alls lika bra som på andra autofokusmobiler - mellanläget för fokusering saknas. Förutom att ta foton fungerar kameran också som visitkortsscanner via ett ocr-program kopplat direkt till telefonboken.

Webbläsaren är Nokias utmärkta minimap-browser. S60-mobilerna har fortfarande ingen riktigt bra rss-läsare, men Podcastingklienten fungerar bra och används med fördel tillsammans med wlan-uppkopplingen.

Plus: Kvaliteten, musik, metallskal

Minus: Kameraknappen, autorotering

___

Blackberry Bold

Egentligen är Blackberry urtypen av en företagsmobil. Den utvecklades närmast enbart för e-post, kontakter och kalender och paradgrenen är att alla dessa uppgifter uppdateras med hjälp av push vilket gör att du alltid har sekundaktuella uppgifter tillgängliga när du är på språng.

Allra bäst gör sig Blackberry när en hel arbetsplats använder den eftersom man då får gemensam tillgång till kalender och kontakter. Möjligheten att se kalendrar, boka och bekräfta möten samt få sekundsnabb e-post lockar säkert många. Blackberry har slagit stort i USA och inte heller de svenska versionerna av telefonen har knappar för åäö. Istället får man ta fram de bokstäverna genom kombinerade knapptryck. Tangentbordet får dock bra betyg och om det inte vore för avsaknaden av åäö finns egentligen inte mycket att klaga på.

Menysystemet i Blackberry liknar inte mycket annat, men trots att upplägget skiljer sig markant är det inte svårt att komma igång. I e-postens mejlkorg samlas både inkommande och skickade brev kronologiskt och det låter kanske rörigt men fungerar fint. Bilagor från Officeprogram går att både läsa och redigera, men eftersom pekskärm saknas kan det ibland bli lite råddigt att göra mer omfattande ändringar.

Menyerna är så avskalade att det ibland kan vara svårt att skilja på ikonerna. Bold saknar pekskärm och det är menyknappen under skärmen som när du trycker på den visar alla tillgängliga valmöjligheter i det läge du då befinner dig i. Det blir tidvis väldigt långa listor, men det gör att skärmen blir befriande fri från menyknappar och att Blackberry är så konsekventa i menyerna gör att telefonen känns intuitiv att använda.

Intrycket av Blackberry Bold färgas även mycket av skärmen, för om äldre Blackberrytelefoner varit e-post och inte särskilt mycket mer så ändrar Bold på det. Den här skärmen är högupplöst (480 x 320 pixel) och det gör att man utan problem till exempel kan se videoklipp.

Telefonen har även gps, men den imponerar inte. Programmet heter Blackberry Maps och förutom att gps:en i sig tar lång tid att hitta sin position kartprogrammet begränsat och liknar mest gratisprogrammet Google Maps som kan laddas ner i de flesta mobiler idag.

Plus: Skärmen, pushmail, även media

Minus: Saknar åäö-knappar, gps:en

___

Samsung i780

Toppmodellen bland Samsungs smartphones har flera unika egenskaper. Skärmen är kvadratisk och har upplösningen 320 x 320 pixel - alltså lite mer än mobilerna med qvga-skärm. De extra bildpunkterna kommer väl till pass i webbläsaren och i Office Mobile. Samsung har tyvärr inte lagt ned samma arbete som HTC på att förbättra operativsystemet, så till största del är det Windows Mobiles grundutförande som gäller. Trots det är det enkelt att använda mobilen utan penna - tack vare pekplattan nedanför skärmen. Plattan är inte stor, men gör det möjligt att navigera i gränssnittet med hög precision genom att svepa med tummen över den svarta ytan.

En betydande förbättring som Samsung gjort är att byta ut Internet Explorer mot Operas webbläsare som både har fler funktioner - till exempel zoom - och bättre kompatibilitet med olika sajter. Med tanke på att i780 rymmer såväl gps som wlan och qwerty-tangentbord med svenska tecken är det en kompakt mobil. Myntets baksida är att batteriet ofta tar slut innan arbetsdagen ens är över. Lyckligtvis skickar Samsung med både extern laddare och extra batteri, men det är trots det opraktiskt med så dålig batteritid.

Det är ganska snålt med extraprogram i i780, men en Mobilen levereras med en testversion av Garmins navigatorprogram med ett gränssnitt som liknar nüvi-seriens. Kameran är ingen höjdare - två megapixel och fixfokus ger godkända mms-bilder när ljuset är bra. I780 är en bra mobil för att hantera mejlbilagor. Det finns stöd för de senaste filformaten inklusive programmet Onenote för lite mer avancerade anteckningar.

För musik tvingas man hålla tillgodo med Windows Media Player - en betydligt simplare spelare än vad Nokia, HTC och Sony Ericsson erbjuder. Headset kopplas in med Samsungs specialkontakt, så det går inte att ladda mobilen och använda ett trådbundet headset samtidigt.

Plus: Pekplattan, webbläsaren

Minus: Snålt med program, batteritiden

___

Nokia E71

Nokias lilla qwerty-mobil har krympt avsevärt sedan föregångarna E61 och E61i, men tangentbordet fungerar fortfarande bra att skriva på. E71 innehåller en fullständig version av Quickoffice, så det går att både läsa, skapa och redigera officefiler direkt i mobilen. Stora excelark gör sig bättre på mobiler med högre skärmupplösning, men för Worddokument fungerar programmet bra.

Kalenderprogrammet är vässat jämfört med standardutseendet i S60 och utnyttjar den breda skärmen - till vänster visas den vanliga kalendern och detaljer om dagen eller mötet till höger. För att mobilen ska fungera bra både i arbetet och privat finns ett speciellt fritidsläge som fungerar lite som ett mellanting mellan en profil och ett tema. Fritidsläget kan ha egna genvägar till olika program från startskärmen, men också en annan bakgrundsmobil än den som används i jobbläget. Man växlar mellan lägena via en speciell ikon på startskärmen.

Kvalitetskänslan är betydligt högre än på E61 och E61i. Skalet på E71 består av en god mängd metall och det tunna formatet bidrar till att ge en exklusiv känsla. Den inbyggda gps:en kan användas för att geotagga bilder eller för att visa positionen i Nokia Maps eller Google Maps. För att få vägvisning krävs dock ett abonnemang.

Klienter för vpn-uppkopplingar och sip-telefoni är andra funktioner som kan vara intressanta när man använder mobilen i jobbet. Trots det kontorsmässiga utseendet innehåller E71 en hel del program som kan komma till nytta utanför arbetstid. Podcastingprogrammet kan ladda ner ljud och musik - antingen via mobiluppkopplingen eller via wlan.

Musikspelaren är densamma som i andra S60-mobiler och har med andra ord samma finesser som ryms i Nokias musikmobiler. Några saker kan man invända emot - kameraknappen har bara ett läge och det går alltså inte att först fokusera och sedan komponera om bilden. Att använda 2,5-millimeterskontakt istället för riktig hörlurskontakt för headset är också det ett ofog.

Plus: Fritidsläge, knappsats, kalender

Minus: Kameraknapp, hörlurskontakt

___

Samsung i200

Windows Mobile finns som bekant även i en version för mobiler utan pekskärm, men tillverkarna har hittills varit ganska sparsamma med att lansera den typen av produkter - och det har varit motiverat. Windows Mobile Standard, eller Smartphone som den tidigare hette, kändes tidigare väldigt begränsad.

Med Windows Mobile 6.1 har Microsoft lagt ned lite extra kraft på att göra systemet bra för "vanliga" mobiler och där märks först och främst i form av en riktigt bra startskärm. Det fungerar ungefär som det aktiva vänteläget på Symbianmobiler, men lösningen i Samsung i200 är både snyggare och mer rik på finesser. Menyn har en glaskänsla, ungefär som Windows Vista, och är snyggt animerad. Processorn räcker inte riktigt till och jag upplever mobilen som ganska seg, men i en mobil med lite mer kraft kan gränssnittet bli riktigt intressant.

Meddelandehanteringen är redan riktigt bra med presentation av nya sms tillsammans med avsändarens bild direkt på startskärmen. När man listar sms och mms ser man också med små ikoner om man besvarat eller vidarebefordrat meddelandet - precis som i mejlprogrammet. Andra uppdateringar som man lägger märke till är nya versioner av Windows Media Player och Internet Explorer. Från att ha varit katastrofalt dåliga är programmen fullt användbara om än en bit från den absoluta toppklassen. Det går att skapa spellistor direkt i mobilen och en snygg koppling till startskärmen där till och med albumgrafiken följer med.

Tyvärr går förbättringarna inte riktigt ned på djupet i mobilen. Menyerna för att göra inställningar består fortfarande av långa listor med trist text på vit bakgrund. I200 är definitivt ingen designprodukt och ser ganska intetsägande ut, men det är en tunn mobil och skärmen är väl tilltagen. Materialen är ungefär desamma som i storebror i780, men istället för hårda plastknappar har sifferknappsatsen på i200 en gummiaktig yta. Inte riktigt lika distinkt känsla, men knapparna har bra storlek och fyrvägsknappen är utmärkt. De största bristerna är kameran och bluetoothgränssnittet.

Plus: Tunn, startskärm, finessrik

Minus: Designen, kameran, bluetooth

___

HP Ipaq 914

Sedd rakt framifrån är Ipaq 914 inte helt olik Nokia E71 - ungefär samma mått, en liggande qvga-skärm och tangentbord. HP-mobilen är dock 20 gram tyngre och nästan dubbelt så tjock. En del av förklaringen är det enorma batteriet som är nästan lika långt som själva mobilen. Tyvärr ger det ingen imponerande batteritid - batteriet måste laddas varje dag även vid ganska sparsam användning.

Ipaq 914 är en Windowsmobil och levereras utan några speciella förbättringar av operativsystemet. Det gör att pennan behövs för många uppgifter, men samtidigt är det enklare att till exempel bläddra i listor med scrollknappen på sidan av mobilen, så man måste ofta växla mellan att använda knappar och att använda pennan. Inte speciellt användarvänligt. Mobilen känns tålig med detaljer i gummi och metall, men knapparna är väldigt små och jag saknar separata knappar för svenska tecken - det har både Nokia och Samsung lyckats klämma in på liknande mobiler.

Officeprogrammen är av senaste version med anteckningsprogrammet Onenote och ett finessrikt mejlprogram där man kan sortera meddelandena i mappar, flagga för uppföljning och andra funktioner som känns igen från Outlook på datorn. HP har valt att inte uppgradera webbläsaren utan skickar med Internet Explorer. Det är fortfarande ingen riktigt bra mobil webbläsare, men den nya versionen har fungerande zoomfunktioner och känns stabilare att arbeta med.

HP imponerar inte på multimediasidan. Musikspelaren Windows Media Player är faktiskt sämre i Professional-versionen av operativsystemet än i den enklare utgåvan för mobiler som saknar pekskärm. Det är väldigt omständigt att lägga in spellistor och organisera musiken om man inte använder Windows Media Player på datorn. Kameran ser bra ut på papperet med autofokus och tre megapixel, men det är väldigt svårt att ta skarpa bilder. Troligen har kameran dålig ljuskänslighet och väljer därför långa slutartider. Ipaq 914 är utrustad med såväl wlan som gps, men med undantag för Google Maps finns det inga förinstallerade program som utnyttjar möjligheterna i hårdvaran.

Plus: Tålig, knappar, menysystem

Minus: Oskarpa bilder, musikspelaren

___

Nokia E90

Dubbla skärmar, ett rejält tangentbord och mängder av funktioner. Även om E90 faktiskt är den näst minsta kommunikatorn som Nokia lanserat så är det ett monster till mobil med en vikt på över två hekto. Det är väldigt lite man saknar bland specifikationerna för E90. Här finns gps, wlan, turbo-3g, fm-radio och knappar för svenska tecken. Det mesta helt enkelt.

Det som saknas är ett operativsystem som utnyttjar hårdvaran på ett bra sätt. Äldre kommunikatorer från Nokia hade ett eget gränssnitt, Series 80, som var bättre anpassat med fler funktionsknappar, andra typer av menyer och fler sätt att dela upp skärmen i olika fält. E90 använder S60, precis som Nokias mindre smartphones, och man får hela tiden känslan av att skärmen skulle kunna rymma mer information och ge bättre överblick. Kalendern och telefonboken har extra informationsfält som inte finns på vanliga S60-mobiler och program som webbläsaren och Quickoffice drar naturligtvis nytta av den 800 pixel breda skärmen, men det känns ändå som ett steg i fel riktning jämfört med Series 80.

Några fördelar kan man hitta - den yttre skärmen ger numera tillgång till alla funktioner i mobilen och man kan enkelt växla mellan skärmarna genom att öppna eller fälla ihop mobilen. Kvalitetskänslan är riktigt bra med matta plastmaterial och gångjärn i metall. Gångjärnen har två leder, så det går att vika upp mobilen på lite olika sätt beroende på om man vill ha den på bordet framför sig eller använda den handhållen.

Mejlprogrammet motsvarar inte mina förväntningar på den här typen av mobil. E90 skickar mejl som ren text och öppnar html-formaterade meddelanden i webbläsaren istället för att integrera funktionerna ordentligt i själva mejlprogrammet. E90 var tidigt ute med vettiga multimediafunktioner, till exempel autofokuskamera, i en jobbmobil och prestandan känns fortfarande okej. Musikspelaren är inte snyggast på marknaden, men de viktiga funktionerna finns där och det går att använda trådlösa stereolurar. Tyvärr saknas en riktig hörlurskontakt på själva mobilen, men adaptrar finns. E90 har en inbyggd gps och den stora invändiga skärmen ger en bra överblick på kartorna i Nokia Maps. Vägvisning kostar extra.

Plus: Skärmen, åäö, Series 60

Minus: Hörlurskontakt, e-posten

___

Vinnaren: Nokia E71

E71 har ett komplett tangentbord med svenska tecken och ett tunt hölje med bra kvalitetskänsla. Kalender och telefonbok är trimmade med nya vyer som utnyttjar den breda skärmen. Musikspelaren är lika bra som i Nokias musikmobiler och finesser som gps, wlan, podcasting och autofokuskamera gör E71 till en bra mobil för både arbete och fritid.

Typ:Turbo-3G, edge och fyrband

Operativsystem:Blackberry OS 4.6

Vikt (g):136

Mått (mm):114 x 66 x 15

Taltid (h):5

Standbytid (h):310

Minne:1 Gbyte + plats för microSD

Datauppkoppling:Hsdpa 3,6 Mbps, wlan b/g

Anslutning till PC/Mac:Ja, via bluetooth och mini-usb

Skärm:2,4-tums TFT. 480 x 320 pixel 65000 färger

Kamera:2 megapixel, fotolampa

GPS:Ja

Webbläsare:Ja

Övriga funktioner:Pushmail, Blackberry Maps, mediaspelare, officeprogram, räknare

Tillverkarens hemsida:www.blackberry.com

Pris:4 300kr

Betyg:

Knappar och skärm4

Menyer och system3

Nyttoprogram3

Internet3

Övrigt4

Totalbetyg17

Typ:Turbo-3G, edge och fyrband

Operativsystem:Windows Mobile 6.1 Professional

Vikt (g):154

Mått (mm):113 x 64 x 16

Taltid (h):4

Standbytid (h):240

Minne:128 Mbyte + plats för microSD

Datauppkoppling:Hsdpa 3,6 Mbps, wlan b/g

Anslutning till PC/Mac:Ja, via bluetooth och mini-usb

Skärm:2,46-tums TFT pekskärm. 320 x 240 pixel 65000 färger

Kamera:3 megapixel, autofokus

GPS:Ja

Webbläsare:Internet Explorer Mobile

Övriga funktioner:Live Messenger, mediaspelare, räknare, Google Maps

Tillverkarens hemsida:www.hp.com

Pris:5 400 kr

Betyg:

Knappar och skärm3

Menyer och system2

Nyttoprogram3

Internet2

Övrigt3

Totalbetyg13

Typ:Turbo-3G, edge och trippelband

Operativsystem:Windows Mobile 6.1 Professional

Vikt (g):165

Mått (mm):102 x 51 x 18,1

Taltid (h):8

Standbytid (h):406

Minne:288 Mbyte + plats för microSD

Datauppkoppling:Hsdpa 7,2 Mbps, wlan b/g

Anslutning till PC/Mac:Ja, via bluetooth och mini-usb

Skärm:2,8-tums TFT pekskärm. 640 x 480 pixel 65000 färger

Kamera:3 megapixel, autofokus, fotolampa

GPS:Ja

Webbläsare:Opera 9.5

Övriga funktioner:Live Messenger, mediaspelare, rds-radio, räknare, förbättrad musikspelare, TouchFLO 3D

Tillverkarens hemsida:europe.htc.com

Pris:6 900 kr

Betyg:

Knappar och skärm4

Menyer och system4

Nyttoprogram4

Internet4

Övrigt4

Totalbetyg20

Typ:Turbo-3G, edge och fyrband

Operativsystem:Symbian 9.2 S60 3.1

Vikt (g):114

Mått (mm):107,5 x 49,5 x 13,6

Taltid (h):7,5

Standbytid (h):264

Minne:110 Mbyte + plats för MicroSD

Datauppkoppling:Hsdpa 3,6 Mbps, wlan b/g

Anslutning till PC/Mac:Ja, via bluetooth och micro-usb

Skärm:2,4-tums TFT. 320 x 240 pixel 16M färger

Kamera:3 megapixel, autofokus, fotolampa

GPS:Ja

Webbläsare:Mini Map

Övriga funktioner:Mediaspelare, räknare, FM-radio, rss-läsare, podcasting, accelerometer

Tillverkarens hemsida:www.nokia.se/e66

Pris:4 500 kr

Betyg:

Knappar och skärm4

Menyer och system3

Nyttoprogram4

Internet3

Övrigt4

Totalbetyg18

Typ:Turbo-3G, edge och fyrband

Operativsystem:Symbian 9.2 S60 3.1

Vikt (g):127

Mått (mm):114 x 57 x 10

Taltid (h):10,5

Standbytid (h):410

Minne:110 Mbyte + plats för MicroSD

Datauppkoppling:Hsdpa 3,6 Mbps, wlan b/g

Anslutning till PC/Mac:Ja, via bluetooth och micro-usb

Skärm:2,36-tums TFT. 320 x 240 pixel 16M färger

Kamera:3 megapixel, autofokus, fotolampa

GPS:Ja

Webbläsare:Mini Map

Övriga funktioner:Mediaspelare, räknare, FM-radio, rss-läsare, podcasting

Tillverkarens hemsida:www.nokia.se/e71

Pris: 4 400 kr

Betyg:

Knappar och skärm4

Menyer och system4

Nyttoprogram4

Internet4

Övrigt5

Totalbetyg21

Typ:Turbo-3G, edge och fyrband

Operativsystem:Symbian 9.2 S60 3.1

Vikt (g):210

Mått (mm):132 x 57 x 20

Taltid (h):5

Standbytid (h):330

Minne:128 Mbyte + plats för MicroSD

Datauppkoppling:Hsdpa 3,6 Mbps, wlan b/g

Anslutning till PC/Mac:Ja, via bluetooth och micro-usb

Skärm:Inre 4-tums TFT 800 x 352 pixel. Ytte 2-tums TFT. 320 x 240 pixel 16M färger

Kamera:3 megapixel, autofokus, fotolampa

GPS:Ja

Webbläsare:Mini Map

Övriga funktioner:Mediaspelare, räknare, FM-radio, rss-läsare, podcasting

Tillverkarens hemsida:www.nokia.se/e90

Pris: 7 200 kr

Betyg:

Knappar och skärm5

Menyer och system3

Nyttoprogram4

Internet4

Övrigt3

Totalbetyg19

Typ:Turbo-3G, edge och trippelband

Operativsystem:Windows Mobile 6.1 Standard

Vikt (g):103,5

Mått (mm):116,7 x 50,8 x 11,8

Taltid (h):4

Standbytid (h):380

Minne:20 Mbyte + plats för MicroSD

Datauppkoppling:Hsdpa 3,6 Mbps

Anslutning till PC/Mac:Ja, via bluetooth och usb

Skärm:2,3-tums TFT. 320 x 240 pixel 262000 färger

Kamera:2 megapixel

GPS:Nej

Webbläsare:Internet Explorer Mobile

Övriga funktioner:Rss-läsare, musikspelare

Tillverkarens hemsida:www.samsung.se

Pris: 2 500 kr

Betyg:

Knappar och skärm3

Menyer och system4

Nyttoprogram2

Internet3

Övrigt3

Totalbetyg15

Typ:Turbo-3G, edge och fyrband

Operativsystem:Windows Mobile 6.1 Professional

Vikt (g):120

Mått (mm):115,9 x 61,3 x 12,9

Taltid (h):7

Standbytid (h):400

Minne:150 Mbyte + plats för MicroSD

Datauppkoppling:Hsdpa 3,6 Mbps, wlan b/g

Anslutning till PC/Mac:Ja, via bluetooth och usb

Skärm:2,55-tums TFT pekskärm. 320 x 320 pixel 256000 färger

Kamera:2 megapixel

GPS:Ja

Webbläsare:Opera 8.65

Övriga funktioner:Rss-läsare, musikspelare, timer, podcasting

Tillverkarens hemsida:www.samsung.se

Pris: 4 900 kr

Betyg:

Knappar och skärm3

Menyer och system3

Nyttoprogram3

Internet4

Övrigt3

Totalbetyg16

Typ:3G och trippelband

Operativsystem:Symbian UIQ

Vikt (g):124

Mått (mm):106 x 55 x 17

Taltid (h):10

Standbytid (h):440

Minne:160 Mbyte + plats för M2

Datauppkoppling:Umts 0,384 Mbps, wlan b

Anslutning till PC/Mac:Ja, via bluetooth och usb

Skärm:2,6-tums TFT pekskärm. 320 x 240 pixel 256000 färger

Kamera:3 megapixel, autofokus, fotolampa

GPS:Nej

Webbläsare:Opera 8.65

Övriga funktioner:Rds-radio, rss-läsare, mediaspelare

Tillverkarens hemsida:www.sonyericsson.se

Pris:3 000 kr

Betyg:

Knappar och skärm3

Menyer och system3

Nyttoprogram4

Internet3

Övrigt4

Totalbetyg17

Två mobiler utmärker sig - både när det gäller skärm och när det gäller knapparna. HTC Touch Pro har samma typ av knappsats som märkets äldre och klumpigare tangentbordsmobiler. Det känns som en lyckad kompromiss - bra inmatning och fortfarande ett rimligt format på mobilen.

Nokia E90 har något större knappar, men är samtidigt betydligt klumpigare än Touch Pro. När det gäller skärmarna är E90 bredast med en upplösning på hela 800 x 352 pixel på den inre skärmen. Utvändigt har E90 en qvga-skärm medan Touch Pro har en vga-skärm. Det innebär fler pixel än stora skärmen på E90, men den superbreda skärmen på kommunikatorn har sina fördelar - till exempel i webbläsaren.

Blackberry Bold placerar sig mellan de större och de mindre tangentbordsmobilerna. Skärmen är riktigt bra och högupplöst. Enda bristen hos tangentbordet är att det saknar svenska tecken.

Bland de mindre tangentbordsmobilerna är Nokia E71 favoriten tätt följd av Samsung i780. Samsung har en mer högupplöst skärm, men Nokias knappar är bättre. Sony Ericssons tangentbord är lite speciellt med två bokstäver på varje knapp, men man lär sig snabbt tekniken med att trycka ned kanterna av tangenterna för att få rätt tecken.

Nokia E66 och Samsung i200 har vanliga knappsatser och qvga-skärmar.

Vinnare: Nokia E90

&skärm>

Nokiamobilerna E90, E71 och E66 har alla operativsystemet S60. Det skiljer sig än så länge från Uiq och Windows Mobile genom att sakna stöd för pekskärmar, men andra delar är riktigt bra. Aktivitetshanteraren gör det enkelt att växla mellan olika program utan att röra till skärmen med ytterligare ikoner och filhanteraren med möjlighet att skicka flera filer samtidigt via bluetooth fungerar betydligt bättre än motsvarigheten i Windowsmobilerna. Menyerna för inställningar på S60 är onödigt tillkrånglade - här är egentligen bara Sony Ericsson P1 riktigt användarvänlig.

Samsung i200 och HTC Touch Pro är trevligast att använda bland telefonerna med Windows Mobile. I200 saknar pekskärm, men har en riktigt bra startskärm som inte bara har genvägar utan också ger direkt åtkomst till meddelanden, musikspelaren och andra viktiga funktioner. Touch Pro utmärker sig med ett riktigt snyggt gränssnitt med mängder av effekter och animationer - men det bästa är att mycket i mobilen går att styra utan att pennan behövs. De flesta funktioner går att hantera enkelt och snyggt med TouchFLO-gränssnittet samtidigt som Windows Mobile finns i bakgrunden om man behöver installera ytterligare program eller göra avancerade inställningar.

Vissa saker är fortfarande orimligt krångliga - till exempel att skicka ett mms - men TouchFLO 3D innebär ändå ett lyft för användarvänligheten. HP Ipaq 914 och Samsung i780 är krångligare att använda - i grundutförande kräver Windows Mobile att man har pennan till hands även om Samsung erbjuder ett alternativ i form av pekplattan.

Telefonifunktionerna och meddelandehanteringen i Sony Ericsson P1 är fortfarande riktigt bra trots att mobilen funnits med ett bra tag. Liksom Iphone har Blackberryn ett eget system som skiljer sig från alla andras och det gör att den begränsas en aning. Det är trots det lätt att använda tack vare konsekvens och logik i menyer och inställningar.

Vinnare: HTC Touch Pro

Det märks på programmen att mobilerna har lite varierande ålder. Nylanserade lurar, som HTC Touch Pro, HP Ipaq 914 och Nokia E66 och E71 hanterar utan problem de senaste filformaten från Office 2007. Det gör även Samsungmobilerna förutsatt att de har uppdaterad firmware.

Nokias mobiler är välutrustade med extrafunktioner, till exempel podcasting och träningsdagbok. Däremot är det sämre ställt med grundfunktionerna. Nokias mejlprogram är väldigt omständigt när det gäller att öppna meddelanden med formaterad text. Synkprogrammen fungerar riktigt bra på samtliga mobiler i testet. Windowslurarna använder Activesync medan Sony Ericsson och Nokia skickar med sina egna lösningar.

Nokias PC Suite kräver väldigt mycket processorkraft, minne och hårddiskutrymme jämfört med konkurrenternas program och jag kan inte hitta några extra funktioner som skulle motivera detta. Activesync känns mest stabilt medan synkprogrammen för Sony Ericsson och Nokia kan vara krångliga att få igång med vissa datorers bluetoothdrivrutiner.

Blackberry är tänkt att sköta den mesta synkningen trådlöst mot kontorets server, men med synkprogrammet i datorn kan man även synka den vägen samt anpassa och föra över musik och film mycket smidigt.

HTC Touch Pro vinner kategorin tack vare bra Officeprogram, de fina synkmöjligheterna i Windows mobile och riktigt snygga lösningar för att hantera mejl och sms.

Vinnare: HTC Touch Pro

Webbupplevelsen i Nokia E90 är svårslagen. Den breda skärmen gör att många vanliga webbsidor ryms utan att man behöver scrolla och S60-browsern fungerar som vanligt mycket bra. Webbläsaren fungerar bra även i E66 och E71, men på en qvga-skärm är man naturligtvis mer hänvisad till mobilanpassade sajter.

Både HTC Touch Pro och Samsung i780 levereras med Operas webbläsare istället för Internet Explorer. Det är ett bra val - Opera är både mer stabilt och har fler funktioner som zoom och smarta genvägar. Opera finns även i Sony Ericsson P1, men här är även rss-läsaren värd att nämna. Det är enkelt att lägga till feeds från webbsidor och nyheterna presenteras som meddelanden.

Blackberry saknar sådana extrafunktioner, men webbläsaren klarar både mobilanpassade och vanliga webbsidor, så länge de inte använder java och flash, utan problem. Man både styr, zoomar och klickar i webbsidorna med hjälp av styrkulan och det fungerar efter lite övning. HP Ipaq 914 och Samsung i200 har en uppdaterad version av Internet Explorer, men såväl Nokias webbläsare som Opera är fortfarande bättre.

Vinnare: Nokia E90

När det gäller kvalitetskänslan finns det flera riktiga höjdare i startfältet. Sony Ericsson P1 med metallskal och rejäla knappar ligger bra till, men även Nokias E-serie som verkligen blivit bättre jämfört med förra generationens lurar med förbättrad mekanik och delar i metall. HTC Touch Pro vågar sticka ut lite formmässigt, men man undrar hur reptåliga de blanka plastytorna är. Samsungs mobiler är väldigt diskreta, men rätt tyngd och bra material gör att de känns som seriösa arbetsredskap.

Ingen high-end-mobil är komplett idag utan gps och businessmobilerna är naturligtvis inga undantag. Bara Sony Ericsson P1 och Samsung i200 saknar funktionen. Ingen av mobilerna levereras med ett komplett navigatorprogram - med undantag för Samsung i780 som har en tidsbegränsad version av Garmin Mobile XT, men det finns gratiskartor i program som Google Maps och Nokia Maps om man behöver orientera sig.

Nokiamobilerna är generöst utrustade med både multimediafinesser och förinstallerade program. Musikspelaren har samma funktioner i E-serien som i Nokias musikmobiler. Sony Ericsson P1, HTC Touch Pro, HP Ipaq 914 och de tre Nokiamobilerna har alla tremegapixelkameror med autofokus. I praktiken ger P1 och E71 lite vassare foton än övriga - speciellt jämfört med HP som tar betydligt sämre bilder man förväntar sig av specifikationerna.

Blackberryn är en outsider i sammanhanget, men de har gjort ett ordentligt lyft på nöjessidan. Kameran är visserligen rätt medioker med brusiga bilder när ljuset tryter, men skärmen lyfter intrycket och film gör sig bra här. Kvalitetskänslan får godkänt, men fusklädret på baksidan är kanske inte den bästa idén folket bakom Blackberry fått.

Vinnare: Nokia E71

Övrigt>