Mobiler med inbyggda tangentbord var en av de stora trenderna på årets 3GSM-mässa i Barcelona. Den stora efterfrågan på mobiler med bra tangentbord kommer naturligtvis av att fler och fler upptäcker hur praktiskt och billigt det är att skicka e-post istället för att försöka trycka ihop sin kommunikation till 160 tecken långa SMS. Fem mobiler från fem olika tillverkare gör upp i detta supertest.
Inställningar
En förutsättning för att e-posten ska kunna skickas och tas emot är att mobilen har en fungerande internetuppkoppling. Med HTC Tytn och Nokia E61 kan du välja mellan w-lan och mobiluppkoppling. Att göra inställningar för w-lan fungerar något bättre i Windows-gränssnittet på HTC än med Nokia. Inställningsguiden i HTC Tytn innehåller visserligen fler alternativ - även sådana som kunde ha gömts i en "avancerat"-meny - men upplägget vinner på att det bättre än Nokias efterliknar hur det funkar att lägga in en trådlös anslutning på PC eller Mac. Problemet med w-lan på Nokias S60-mobiler är att det finns flera olika sätt att göra w-laninställningarna och matar man in nätverksnycklarna i "fel" guide så kommer inte mobilen ihåg inställningarna. Programmet "WLAN-Guide" kommer delvis tillrätta med problemet, men Nokias lösning med att sortera in w-lan bland 3G- och GPRS-inställningar är inte lyckad i alla lägen.
Att göra inställningar för GPRS och 3G fungerar smärtfritt med testets alla mobiler. Alla operatörer har inte inställningar för Treo, HTC Tytn och Samsung i320 på sina webbsidor. Då får man istället gå in på tillverkarens webb och hämta inställningarna där.
Själva e-postinställningarna innebär att mata in serveradresser, användarnamn och lösenord och mycket annat i mobilen. Det är tekniskt möjligt att skicka även e-postinställningar via SMS, men det är få e-postleverantörer som erbjuder den möjligheten så det är viktigt att mobilen har bra gränssnitt för manuella inställningar. Nokia E61 har en guide med förenklade e-postinställningar för många olika internetoperatörer, men den är inte heltäckande på något sätt. Precis som för w-lan har Windows Mobile ett bra, men avancerat gränssnitt för e-postinställningar. Det är likadant med Treo - det är väldigt många tekniska parametrar som dyker upp. Vet man vad allt betyder utgör det inga problem, men både Sony Ericsson och Nokia har valt enklare upplägg med guider för de viktigaste inställningarna och möjlighet att gå in i menyer och ändra avancerade inställningar vid behov.
Vinnare: HTC Tytn
Skicka och ta emot
Att skicka e-post går till på ungefär samma sätt i de olika mobilerna. Nokia har lyckats bäst med att integrera e-postandet med andra funktioner - till exempel bildgalleriet. Nu är detta inte något jätteplus när mobilen saknar kamera, men gränssnittet är välgjort även när det gäller att välja adresser från kontakterna och att skapa e-postlistor. Sony Ericssons gränssnitt är snyggt, men långsamma animationer vid alla menyval drar ned upplevelsen. Det som är bra med M600 är däremot html-stödet. Html är den vanligaste tekniken för att ge e-posten formatering med olika typsnitt, färger, fetstil och så vidare. M600 är den enda mobilen i testet som visar mail i html-format utan krångel. Palm, HTC och Nokia kan visa html-formaterad e-post genom att öppna meddelandet som en bilaga i webbläsaren, men Sony Ericssons lösning är mycket elegantare. Samsung i320 ignorerar html helt och hållet - meddelandet visas som vanlig text utan formatering.
Vinnare: Sony Ericsson M600
Bilagor
E-postklienterna i mobilerna har inga problem att skicka och ta emot bilagor, men det är intressant att testa vad som är möjligt att göra när filerna väl finns i mobilen. HTC Tytn imponerar med riktigt bra program för dokumenthantering. Samsung har snålat med programvaran och i320 innehåller inga möjligheter att redigera de vanliga dokumentformaten. Ett program för att visa office-filer följer med, men det innebär i praktiken att i320 inte presterar mer än många av Samsungs "vanliga" mobiler när det gäller dokumenthantering. Programmet "Documents to go" finns installerat på Treo 680. Precis som programmen i HTC Tytn kan det redigera filer från Word, Excel och PowerPoint. Ett plus med "Documents to go" är att det kan synka filer från datorns dokumentmapp till mobilen samtidigt som kalender och adressbok synkroniseras. Nokia och Sony Ericsson har program för att redigera Word- och Excelfiler. De når inte upp till samma användarvänlighet som programmen i HTC Tytn och Treo 680. Framförallt blir det segt att jobba med stora filer, men det finns också funktioner som kräver väldigt mycket onödigt tryckande i menyer. Program för att visa bilder och pdf-filer finns i samtliga fem mobiler, men återigen har Treo och HTC de smidigaste lösningarna. Ljudfiler kanske man inte tar emot via e-post varje dag, men mobilerna kan naturligtvis spela upp mp3-filer både från e-postbilagor och från minneskorten. Nokia och Sony Ericsson har de bästa musikspelarna liksom störst utbud av kompatibla hörlurar och andra musiktillbehör.
Vinnare: Treo 680
Form och knappar
Någon form av tangentbord är ett måste på en e-postmobil och tillverkarna har valt olika vägar för att få plats med bästa möjliga tangentbord på det begränsade utrymmet. Det till ytan största tangentbordet hittar vi i HTC Tytn. Svenska tecken nås via funktionsknappar - Nokia E61 och Samsung i320 är ensamma om att ha egna knappar för å, ä och ö. Åter till HTC Tytn. Förutom tangentbordet, som skjuts in under skärmen när det inte används, finns en pekskärm, ett rullhjul och funktionsknappar för att hantera samtal och navigera i menyer. Med ett så stort tangentbord som på Tytn blir det tydligt att knapparna sitter i raka kolumner istället för den förskjutning mellan raderna som finns på ett riktigt datortangentbord. Det går dock ganska snabbt att vänja sig både vid knapparnas placering och vid att trycka på en extra knapp före svenska tecken. Tytn är sammantaget enkel att skriva på och har bra funktionsknappar. Tyvärr är den samtidigt den tyngsta och mest klumpiga mobilen i testet.
En mobil som har ett smidigt format är Treo 680. Formen gör att den är bekväm att bära, vi slipper den utstickande antennen som finns på tidigare modeller och tangentbordet har en vettig storlek. Tyvärr har Treo den sämsta lösningen för svenska tecken - det krävs minst tre-fyra knapptryckningar för att få fram rätt bokstav. För siffror fungerar Treo bättre - knapparna är tydligt markerade med grå färg och ger automatiskt siffror istället för bokstäver till exempel vid inmatning av telefonnummer. Precis som andra modeller med PalmOS har Treo 680 en pekskärm. Det finns också en bra navigationsknapp, röd och grön lurknapp samt genvägar till de viktigaste programmen.
Nokia E61 och Samsung i320 saknar pekskärm. Både Series 60 och Windows Mobile Smartphone är anpassade för att göra avancerade funktioner lätta att använda med en mobilknappsats, så man känner ingen stor saknad. Samsungs tangentbord har betydligt mindre knappar än Nokias, men båda har lyckats få plats med alla bokstäver inklusive å, ä och ö. Samsungs sifferlösning är lite märklig - bokstavsknapparna är inringade två och två. Varje par motsvarar en siffra, så sätter man tummen mitt på så blir det rätt oavsett vilken av knapparna som verkligen trycks ned. Kanske är detta en lösning man vänjer sig vid med tiden, men under testperioden upplevde jag Samsungs sifferinmatning som den sämsta. Tangenterna är också mycket små, så har man för stora fingrar är nyttan med tangentbordet framför T9 inte så stor. Den stora styrkan hos i320 är det smidiga formatet. Mobilen är riktigt tunn och får lätt plats i innerfickan. Nokia E61 är större, framförallt på bredden, men jag tycker att den är en något bättre kompromiss mellan format och användarvänlighet än vad Samsungs mobil är. Knapparna fungerar bra att skriva på med tummarna och mobilen har en bra styrspak och vettigt placerade funktionsknappar för menyer och samtal.
Den mest innovativa knappsatsen har fortfarande Sony Ericsson M600. I sifferläge är det bara att trycka som vanligt. Vare knapp hanterar också två olika bokstäver som matas in genom att trycka ned den vänstra eller högra sidan av knappen. För att skriva svenska tecken används en form av multitap - flera tryck på a ger till exempel ä eller å. En lösning som går snabbt att lära sig. M600 har pekskärm och ett rullhjul på sidan av mobilen. Formatet är smidigt - den är inte lika tunn som Samsung i320, men den är kortare och smalare och känns inte mycket mer skrymmande än en vanlig mobil.
Vinnare: Sony Ericsson M600
Övrigt
Att använda Treo 680 är en riktig nostalgitripp om man någon gång haft en handdator från Palm. Skillnaden mellan gränssnitten i Treo och i en Palm från 90-talet är minimal. Nyheterna ligger i telefonifunktionerna - här ser det både snyggare ut och känns mer "2000-tal" än i resten av mobilen. Samtidigt som PalmOS inte har den mest påkostade ytan är operativsystemet väldigt snabbt och enkelt att använda. Efter en stund upptäcker man också att många av programmen har fått förbättrade funktioner under årens lopp och operativsystemet är definitivt en av de största styrkorna hos Treo 680. Sony Ericsson M600 är dess motsats. Här är allt estetiskt mycket tilltalande, men grafiken verkar tangera vad mobilens processor orkar med och det går inte alltid så snabbt i menyerna. Nokia E61 och Windows-mobilerna placerar sig mellan M600 och Treo 680. Det mer avancerade PocketPC-systemet i Tytn är både snyggare och snabbare än Windows Mobile Smartphone i Samsung i320. E61 är inte den snabbaste Series 60-mobil jag testat, men de inbyggda programmen är fria från irriterande fördröjningar och E61 fungerar bra i de flesta situationer.
När det gäller multimedia har mobilerna en ganska varierad utrustning. Skärmpplösningen 320 x 240 pixel dominerar - undantaget är Treo 680 som har en kvadratisk skärm med 320 x 320 pixel. Samsung i320 har en till ytan lite mindre skärm än de övriga, men den är samtidigt mycket skarp och ljusstark. Kamera finns i HTC Tytn, Treo 680 och Samsung i320. Kameran i HTC Tytn är på papperet vassast med 2 megapixel. Jag tycker dock att Samsungs kamera ger bättre bilder - inte minst inomhus tack vare en bra fotolampa. VGA-kameran i Treo 680 är ingen höjdare. Musikspelare finns i samtliga mobiler och HTC Tytn och Sony Ericsson M600 har stöd för trådlöst stereoljud utan att du behöver installera några extraprogram.
Bästa uppkopplingsmöjligheterna finns utan tvekan i HTC Tytn med såväl w-lan, 3G som hsdpa. Här hamnar både Treo 680 och Samsung i320 ordentligt på efterkälken.
Vinnare: HTC Tytn
Vinnaren: HTC Tytn
Störst, men ändå bäst. Tytn är en stor och tung mobil, men det går inte att bortse från innehållet. Mobilen har bäst uppkopplingsmöjligheter, bra stöd för bilagor i olika format och ett kraftfullt operativsystem. Tangentbordet är bra och mobilen har dessutom en pekskärm. En Tytn kostar mycket pengar men återigen kan innehållet motivera ett köp - med tanke på allt som ryms under skalet är den mer prisvärd än till exempel Treo 680. Svagheten är telefonifunktionerna - här har andra lyckats bättre. Tytn är lite mer handdator än den är mobiltelefon. Mest saknar jag en riktig sifferknappsats.
Faktaruta: Standarder för e-post
POP3
POP (Post Office Protocol) är den vanligaste tekniken för att hämta e-post. Version 3 av protokollet är mest utbredd idag - därav namnet POP3. POP3 bygger på att e-postprogrammet laddar ned all ny e-post till enheten och sedan kopplar ned anslutningen, så du behöver inte vara ständigt uppkopplad för att använda e-post med POP3.
IMAP4
IMAP (Internet Message Access Protocol) i version fyra är mer avancerat än POP3. IMAP låter användaren vara ständigt uppkopplad till e-postservern och flera användare kan samarbeta via ett e-postkonto och dela meddelanden och mappar. IMAP4 finns idag i de flesta e-postmobiler, men det kan vara klurigt att hitta en internetleverantör eller operatör som erbjuder e-postkonton med IMAP4-stöd. Anledningen är att IMAP4 belastar e-postservern mer för varje användare jämfört med POP3. Fastmail (www.fastmail.fm www.fastmail.fm>... är en av få sidor på nätet som erbjuder gratis IMAP4-konton.
SMTP
SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) används för att skicka e-post och används tillsammans med POP3 eller IMAP4 för en koplett e-postlösning. Många operatörer blockerar "port 25", standardadressen för SMTP, för att förhindra att användare sätter upp egna SMTP-servrar för spam. Därför måste du kanske använda operatörens SMTP-server - se listan.
WebDAV
WebDAV (Web-based Distributed Authoring and Versioning) används för att hämta e-post från Hotmail-konton.
Pushmail
För att veta om du fått ny e-post måste du koppla upp dig mot leverantörens server. Till skillnad från till exempel SMS som kommer till din mobil så fort mobiloperatören hinner leverera meddelandet så får du bara information om ny e-post så ofta som mobilen kopplar upp sig mot servern. För att komma tillrätta med denna fördröjning finns pushmail som med hjälp av en speciell serverprogramvara skickar ut e-posten till mobilen så fort meddelandet når din inbox på servern. Exempel på teknik för pushmail är Blackberry, Push-IMAP och Lemonade Profile.
Gratistjänsten Momail.se är ett bra alternativ för att testa möjligheterna med pushmail