Option Globesurfer 3G

Varför koppla av när man äntligen tagit sig ut till sommarstugan? Med Globesurfer 3G är det möjligt att sätta upp ett trådlöst nätverk och surfa även på platser där man inte kan få tillgång till bredband i telefonjacket.

Publicerad Uppdaterad

Eftersom det enda som krävs är ett eluttag och mobiltäckning kan man enkelt få i gång ett trådlöst nätverk där flera datorer kan kopplas upp mot nätet samtidigt. Det är förmodligen den främsta fördelen med Globesurfer, för om man bara har en 3G-telefon går det ju att ansluta telefonen direkt till datorn och surfa den vägen.

Det finns flera sätt att i ett första steg få i gång Globesurfer. Antingen kan man i ett par snabba och enkla steg installera enheten, eller så kan man ta den långa vägen och ställa in allt mer i detalj.

Vikten av att åtminstone ägna lite tid åt inkopplingen går upp för mig ganska snabbt. För enkelhetens skull började jag att testa Globesurfer utan att sätta lösenord på enheten. Det är ju ett smidigt sätt, men trots att jag befann mig med bara ett fåtal grannar inom räckhåll var det någon som snabbt lyckades surfa upp 600 megabyte på bara en kväll.

Välj rätt abonnemang

Förutom fördelen med att lösenordsskydda visar det även att man ganska snabbt kan komma upp i stora datamängder och därför är det nog klokt att se över sitt abonnemang, även om man bara tänkt använda det själv. Med gprs blir överföringshastigheten ett naturligt sätt att hålla räkningen i schack, men med 3G-täckning tillgänglig går surfandet snabbt och om man dessutom kollar lite mejl samtidigt är det faktiskt lätt att glömma att man sitter uppkopplad via mobilnätet. Och det får snabbt räkningen att dra i väg. I dag är därför ett av de abonnemang där 1 gigabyte data eller mer ingår att rekommendera innan man investerar

i den här typen av enhet.

Lyckligtvis finns det en loggningsfunktion i gränssnittet för Globesurfer, så det går relativt enkelt att se hur mycket datatrafik man har förbrukat. En summa presenteras vid inloggning och vill man så kan man även dyka djupare i mer detaljerade loggfiler som berättar om hur enheten använts. Det var på det sättet jag märkte att grannen smygsurfat.

Avskalad design

Med ett generöst tilltaget abonnemang är det med andra ord bara att sätta i gång och lyckligtvis ingår lösenordsskyddet i den enkla och snabba versionen av installationen. Sim-kortet som ska användas sätter man i direkt i enhetens kortplats och om man har en pin-kod på kortet får man ange den i webbgränssnittet. För på själva enheten är det ont om knappar. Där hittar man bara tre knappar på den avskalade boxen som ser ut som en liten klockradio. Det är en knapp för att justera ljusstyrkan i teckenfönstret, en knapp för att sätta på och stänga av och så en knapp för att få enheten att koppla upp sig. I standardinställningarna kopplar den ner uppkopplingen efter tio minuters inaktivitet men om man vill kan man även ställa in så den kopplar upp sig automatiskt vid behov.

Den enda inställningen man behöver göra för att komma i gång är egentligen att ange den APN som behövs för uppkopplingen. Har man bara den så klarar man sig galant igenom den enkla versionen av installationen. Då återstår bara den viktiga punkten att döpa det trådlösa nätverket man sätter upp och framför allt att förse det med ett lösenord så man slipper betala för andras surfande.

Vill man hålla sig på en enkel nivå kan man nöja sig med det och komplettera med sms-funktionen. Eftersom sim-kortet man använder sitter i själva enheten märker man inte om det kommer inkommande telefonsamtal. Sms märks däremot och när det kommer meddelanden visas en liten brevikon i teckenfönstret.

Skapa lösenord direkt

Då kan man läsa meddelanden som kommit in direkt i webbläsaren och där går även att skicka svar eller skapa nya meddelanden. Vill man så kan man lägga upp sms-konton för flera användare, för vill man skicka sms måste man vara inloggad i enhetens administrationsgränssnitt. Det är där alla inställningar görs och första gången får man välja ett lösenord så att inte vem som helst kan gå in och ändra lösenord och inställningar.

Just sms-funktionen är dock svår att ha någon riktig nytta av. Inkommande sms till det sim-kort som används hamnar alltså i inkorgen och är man ensam användare kan ju det vara smidigt. Är man flera sms-användare hamnar alla inkommande meddelanden i en inbox och alla skickade i en annan, så dialog med den man skickar meddelanden till blir onekligen svårt att föra.

Den som vill gå än djupare in i alla inställningsmöjligheter har en hel del att sätta sig in i. De säkerhetsinställningar man kan hitta här kan vara intressanta särskilt om man använder enheten där det finns många andra potentiella smyganvändare. Det går till exempel att spärra eller tillåta bara specifika datorer att koppla upp sig. Vill man begränsa de anslutna datorernas möjligheter går även det. Det går till exempel att begränsa tillgången till specificerade webbplatser om man nu ser någon nytta med det.

De flesta av de här inställningarna klarar man sig nog utan som normalanvändare. Det viktigaste är lösenord för uppkopplingen.

Vi har testat både uppkoppling i stadsmiljö, på landet med enbart svag gsm-täckning och i Åre med god 3G-täckning. Testet har genomförts med flera olika datorer, både pc och mac och även om pc-maskinerna kopplat upp sig utan att protestera har det inte gått att ansluta med mac när nätverket varit skyddat med WEP-lösenord. Väljer man i stället den säkrare WPA-säkerheten har det fungerat med både pc och mac. De här problemen kan dock ha att göra med att den version vi fått testa är en betaversion av produkten.

Till de mer avancerade funktionerna hör även stöd för VPN, för att företagsanvändare enkelt ska kunna ansluta på distans till företagets interna datorsystem. Utöver att routern stödjer VPN-programvara på den enskilda dator som kopplar upp sig kan man även använda VPN i själva enheten och slippa installationer på de enskilda datorer som kopplar upp sig. På det viset skulle man till exempel kunna ordna uppkoppling för ett filialkontor så att alla kommer åt huvudkontorets system.

Få användare bäst

Med 3G blir dock hastigheten per användare låg om man är många som använder Globesurfer-lådan samtidigt, så bäst är den nog ändå som uppkopplare i sommarstugan eller där man tillfälligt behöver en snabb nätuppkoppling och bara är högst en handfull användare.

En bra sak är att Globesurfer har stöd för hsdpa. När 3G-operatörerna inför den tekniken i sina nät innebär det tiodubbel datahastighet jämfört med dagens 3G - alltså upp till 3,4 megabit per sekund. Operatören Tre har meddelat att de inför hsdpa i sitt nät inom kort, och de andra operatörerna lär följa efter.

Plus

Hsdpa-klar

Enkel att ställa in

Minus

Klumpig

minus>

Typ: W-lan-router med 3G

Mått: 150 x 100 x 42 mm

Vikt: 300 gram

Uppkoppling: Via 3G, gprs

och hsdpa

Anslutningar: W-lan (802.11 b/g) och eternet (nätverkskabel)

Elförsörjning: Adapter för vägg-uttag medföljer

Pris: 6 300 kronor

Se till att ha ett abonnemang med gott om fria megabyte inkluderade. Surfande via 3G går snabbare än du tror.

Operatörerna säljer operatörslåsta 3G-kort att ansluta till din bärbara dator och Telenor säljer till och med en enhet liknande Globesurfer, men då en som är låst till Telenors nät.

Delbetyg

Instalation 8

Funktioner 7

Administration 7

Användarvänlighet 6

Övrigt 7

Totalbetyg 70%