Sony Ericsson W950 testad
Nu satsar Sony Ericsson seriöst på MP3-mobiler. Det gör de med de två Walkmanmodellerna W850 och W950. W950 liknar vid första anblicken en businessmobil a la Sony Ericssons egen M600, men den är främst anpassad för musikanvändning.
Första intrycket av W950 är att det är en stadig pjäs, ett intryck som består även efter en tids användning. Den är nämligen både ganska bred och tjock. Det är förstås en fråga om tycke och smak, men personligen känner jag mig lite mätt på alla supertunna mobiltelefoner som har brett ut sig över marknaden som en präriebrand. Det supertunna formatet betyder nämligen ofta att man har tvingats kompromissa med en rad olika saker som åtminstone jag vill ha i en telefon. Dessutom känns det bättre med något att ta ett ordentligt grepp om, och som har en viss tyngd.
Mycket bra skärm
Jag uppskattar alltid stora bra skärmar och man får säga att W950 tillgodoser detta. Dessutom är den tryckkänslig. Det ger dock ett lite blandat intryck, eftersom skärmen snabbt blir full av feta fingeravtryck om man använder fingrarna istället för den medföljande pennan. Då kan man ju bara låta bli att använda fingrarna, kanske du tänker, men det blir lite irriterande att plocka fram pennan varenda gång man ska göra något direkt på skärmen. Det tar helt enkelt för lång tid. Skärmen blir också snabbt flottig bara av att man talar i telefonen, så det spelar i princip ingen större roll hur man gör. (Inom parentes kan nämnas att LG lägger med en fin liten borste till en av sina kommande telefoner med stor skärm, som just är till för att ta bort fettfläckar. Huruvida idén fungerar i praktiken återstår att se, men det verkar ju vettigt - jag hade i alla fall gärna sett en sådan till W950). Vet man med sig att man ska röra sig runt mycket i menyerna är det klart bäst att använda pennan, då blir navigeringen mer exakt. Pennan sitter gömd överst till vänster på telefonens baksida.
Som alternativ kan man röra sig runt i menyerna med scrollhjulet på vänster sida, vilket också kan användas för att välja. Det är dock inte jättebra till detta, då det är lite trögt. Strax under scrollhjulet sitter en Tillbaka-knapp, som är ganska praktisk. Håller man in knappen någon sekund kommer man tillbaka till huvudmenyn.
En balansakt
Som redan nämnts är skärmen riktigt bra, inte minst för att den är så stor. Det gör att det blir lätt att surfa på nätet och att visa bilder. Det betyder tyvärr också att man måste acceptera en kompromiss med knapparna. De sitter nämligen långt nere på telefonen, längre ned än på den liknande modellen M600. Så man hamnar lite i en balansakt om man ska försöka använda telefonen med en hand. För min del landade det i något lite krampaktigt varje gång jag försökte.
Knapparna ligger annars som integrerade i skalet och man uppfattar dem nästan som de utgjorde en tryckkänslig yta. De enskilda knapparna sticker inte upp, utan ligger helt plant i den gummiaktiga ytan. Men de är inte alls lika tryckkänsliga som till exempel hos LG Chocolate. W950s knappar behöver ett ordentligt tryck, men det fungerar riktigt bra och ytan är behaglig att trycka på. Det är en bra idé som är riktigt väl utförd.
Vid sifferknapparna sitter en liten Walkman-logga. Trycker man på den hamnar man direkt vid musikspelaren - W950 kallas ju inte musikmobil för inte. Strax över 1-2-3-knapparna sitter Play, samt Fram- och Tillbaka-knapparna. De är nästan helt osynliga och lyser bara lite svagt. Tack vare den goda skärmen är menyöversikten bra, nu fattas bara att ikonerna uppdateras så att de matchar telefonens i övrigt mycket läckra design (särskilt gillar jag kombinationen av brunt och orange till skalet).
Musiken spelar
Där knapparnas användarvänlighet haltar en aning finns det i stort sett inget alls att anmärka på vad gäller musiken, som är W950s absoluta styrka. Man kan inte utöka minnet med ett minneskort, men de 4 GB som finns inbyggda räcker riktigt långt ändå. Det gäller i synnerhet eftersom det inte behövs plats för bilder - det finns nämligen ingen kamera i mobilen. Man kan förstås ladda hem och ta emot bilder på W950, och dessa bilder sparas då i det interna minnet.
Alla filer kan dras och släppas direkt till telefonen via en USB-kabel. Man behöver alltså inte gå in i Sony Ericssons PC-mjukvara för att kunna göra det. Det är skönt, eftersom det trots allt fungerar mer intuitivt och smidigt än om man ska göra det via den visserligen ganska användarvänliga PC-mjukvaran som medföljer.
Överföringen sker via USB 2.0 (jag höll på att säga "naturligtvis", men det finns fortfarande telefoner där filöverföring fortfarande görs via USB 1.1), så det går snabbt att lägga över exempelvis 10-12 skivor till mobilen.
Musiken ligger sorterad efter artist, album, låttitel och spellistor. Under varje kategori står hur många låtar som ligger under kategorin, och går man in i de enskilda mapparna ligger allt i bokstavsordning. Det är mycket enkelt att lägga till antingen en artist, ett album eller ett nummer till en spellista. Man väljer bara "Mer" längst ned till höger, därefter "Lägg till i..." och därefter om det skall vara en redan upprättad spellista eller om det skall skapas en ny. Musikspelaren är suverän i W950.
In Ear-lurar
Använder man vanliga hörlurar för musiklyssning, har Sony Ericsson valt en bra lösning. Man använder en sladd med en speciell kontakt till telefonen, men till denna sladd kan man sedan ansluta sina egna lurar om man inte vill använda det annars utmärka medföljande headsetet, som är av in ear-typ. Denna sorts hörlurar kan dock inte rekommenderas att använda i trafiken, då de stänger ute mycket av bakgrundsljuden. Det blir till exempel svårare att höra om någon tutar på dig. Men sitter man på tåget och lyssnar, till exempel på Sparklehorse nya platta, så är de lysande.
Också till businessfolket
Med sin utmärkta skärm och 3G fungerar W950 inte bara som underhållningsmobil, den kan också med fördel användas till att surfa på nätet och hämta hem e-post. Den är snabb och den stora skärmen höjer upplevelsen ett extra hack. Jag ger också ett litet plus för RSS-funktionen, som låter en hämta rubriker direkt från sina favoritwebbsidor. Det är ett smidigt sätt att hålla sig uppdaterad med de senaste nyheterna. Med Symbian OS 9.1 och UIQ 3.0-plattformen finns det massor av användbara program som man själv kan ladda ned till telefonen. Därför kan den också användas som affärsmobil. Att W950 är framtagen också med tanke på affärsanvändning, indikeras ytterligare av att den saknar kamera. Det kan å andra sidan bli ett problem om Sony Ericsson samtidigt vill locka ungdomarna att köpa denna musikmobil.
Plus
Läcker design
Bra synkronisering
Musikspelaren
FM-radio
Minus
Halvkrånglig navigation
Ingen kamera
och minus>
Vad gäller musikmobiler av liknande design finns det inga alternativ, men både Samsung och Nokia har med sina i300 respektive N91 mobiltelefoner med massor av GB under huven. Och de har samtidigt kameror.
Jag ger beröm till Sony Ericcson för att de provar en ny design, även om den inte är helt problemfri. Det är annars en utmärkt mobil som även borde tilltala affärsmän och -kvinnor, men var medveten om att den inte kvalar in i kategorin "små chica mobiler". Och kom också ihåg att den saknar kamera.
du köper>
- Typ: 3G / tri-band GSM 900, 1800, 1900 Mhz.
- Vikt: 112 gram
- Mått: 106 x 54 x 15 mm
- Standbytid: 340 timmar
- Taltid: 7,5 timmar
- Wap: Wap 2.0
- Internet- och datafunktioner: 3G, GPRS klass 10, e-post, Bluetooth, infraröd, webbläsare.
- Anslutning til PC/Mac: Ja, anslutning till PC via Bluetooth, infraröd eller medföljande USB-kabel
- Ringtoner: Polyfona, MP3
- Telefonbok: Namn, flera nummer, e-postadress, hemsideadress,personsökare, titel
- Skärm: Tryckkänslig TFT-skærm, 240x320 pixlar, 262.000 färger
- Spel: Patiens och Bubble Breaker medföljer. Flera Java-spel kan laddas hem.
- Kamera: Nej
- Övriga funktioner: 4 GB minne, MP3-spelare, FM-radio, RSS, högtalare, stereo-bluetooth, - Java, 3D-spel, predictive T9-ordlista, MMS, e-post, almanacka, röststyrning, video, filhantering, alarm, synkronisering.
- Tillbehör: Stereoheadset, datakabel och laddare ingår vid köp.
- Pris: Cirka 3 900 kr
Ericsson W950>
Delbetyg
Telefoni och data 8
Multimedia8
System och program9
Användarvänlighet7
Prestanda och minne8
Totalbetyg 80%