Kundtjänst 2011

Telefon

Vi på Mobilredaktionen har tagit på oss rollen som ovetande kunder och gett oss ut på kundtjänstjakt.

Publicerad Senast uppdaterad

Telefon

Kundtjänstpersonalen på Tre var allmänt väldigt trevliga. Dock varierade kunskapsnivån och hjälpvilligheten avsevärt från person till person. En av dem gick steg för steg igenom exakt hur man skulle gå tillväga medan en annan bara sa hur man kan göra utan att gå in på detaljer. En del information som kan tyckas vara självklar togs inte upp förrän man ställde följdfrågor. Vissa bad en att vänta medan de sökte upp svarsinformationen medan andra verkade kunna det utantill. Självklart kan det variera med svårighetsnivån på frågorna och vi föredrar att få vänta på ett utförligt svar än att få ett halvdant. Tiden det tog att komma fram varierade mellan 1 min 10 sekunder till 4 minuter 30 sekunder vilket får anses bra. En väldigt irriterande sak var dock att några av personalen var väldigt säljinriktade, och att vi blev uppringda av en automatisk kundtjänstundersökning utan ha fått möjligheten att välja bort det eller ens bli förvarnade om att det skulle ske.

Även hos Tele 2 blev vi kopplade till en kundtjänstundersökning. I det här fallet var vi informerade om den men hade valt att inte vara med i den. Tydligen gällde inte vår vilja. En annan småirriterande sak var att man ofta fick göra väldigt många val innan man kom fram till själva kundtjänstpersonen. Väl där fick man ett väldigt trevligt bemötande och allt som oftast behövde man inte ställa följdfrågor eftersom svaret man fick från början var så utförligt. I undantagsfallet, då personen man pratade med inte kunde informationen utantill, letade denne upp det man ville veta. Vid endast ett tillfälle blev vi hänvisade till mobilens manual eller telefontillverkaren.  

Hos Comviq var det inte tal om någon support som gällde telefonerna. Det var antingen hjälp med kontantkortet eller, förutom i några enstaka fall, ingen hjälp alls.  Varje gång frågan kom in på ett telefonspecifikt problem så blev man hänvisad till mobilens tillverkare. Dock var alla utom en säljare… förlåt, jag menar supportperson, väldigt trevliga men man hade önskat att de kunde svara på annat än vilket kontantkort man ska välja.

Telias kundtjänst svarar snabbt. Trots att talsvaret är ganska komplext med både knappval och röststyrning når vi fram till en människa på under två minuter i snitt. Bemötandet är trevligt och korrekt, men vi bländas inte av kunskapsnivån. Telia går bet på de flesta mobilfrågor och hänvisar till sina butiker. När det gäller utbud och priser får vi dock alltid bra svar, även om vissa frågor leder till en stunds väntan på svar från kollegor eller omkoppling till en annan avdelning.

Telenors tillgänglighet är svårslagen på papperet med öppet dygnet runt, i verkligheten finns det brister. Exempelvis prioriteras kontantkortskunder ned så att de bara har tillgång till självbetjäningsdelarna när belastningen är hög. När vi ringer från abonnemang eller från ett nummer hos någon annan operatör får vi däremot alltid snabba svar. Telenor har en hög kunskapsnivå, men vi upplever också att de ibland drar till med gissningar istället för att ta reda på exakta uppgifter.

Glocalnet har nästan utan undantag trevlig och engagerad personal, men kunskaperna är väldigt varierande, en medarbetare verkar knappt känna till att det finns något som heter Ipad medan en annan ger oss riktigt initierade tips för hur man konfigurerar en Android-mobil. Svarstiderna är bra, strax under tre minuter i snitt, men tyvärr dras betyget ner av att vi blir bortkopplade vid flera tillfällen.

Vinnare telefon: Tele2

Kunskapsnivån är hög men varierar självklart även här från person till person. När de inte kunde svara på rak arm tog sig de flesta tid att leta fram svaren på ens frågor, även när det gällde saker som de egentligen inte behöver svara på. Dessutom var bemötandet vid alla tillfällen utom ett väldigt.