Gör din tv smartare

Test: Mediaspelare

En Apple TV eller någon av flera smarta Androidenheter kan göra din dumma tv riktigt smart och fylla din redan smarta tv med innehåll. Med appar får du tillgång till en hel värld med innehåll till ett lågt pris. Vi har testat vilken som är det bästa köpet.

Publicerad:

3 sep 2013 - 06:00

Uppdaterad:

7 jan 2014 - 16:32

De allra flesta nya tv-apparater idag har inbyggda möjligheter för uppspelning av filmer och musik både från lagringsenheter anslutna till usb-porten och från internet. Såvida du inte slår till på en rätt dyr tv står sig de inbyggda funktionerna dock för det mesta rätt slätt jämfört med en dedikerad mediaspelare. Vi har testat fyra mediaspelare, androider så väl som Apple tv som alla gör din tv smartare. Vi börjar med att gå igenom funktionerna för de olika enheterna och ser sedan hur de står sig i en jämförelse.

Tizzbird Stick N1

Tizzbird Stick n1 är en väldigt kompakt mediaspelare och är utseendemässigt sett närmast att likna vid ett förvuxet usb-minne. Strömförsörjningen för apparaten sker genom en mikro usb-port på sidan av den. Med i paketet till spelaren följer en extern strömadapter som du kan ansluta om du inte har någon usb-port att koppla en kabel till mediaspelaren till från din teve. Kabeln är smidigt nog även försedd med ett vanligt usb-uttag att ansluta externa lagringsenheter till. Det här underlättar användandet av Tizzbird en hel del, eftersom själva idén med att ha spelaren ansluten direkt till hdmi-porten faktiskt inte är så lyckad i de flesta fall. Tanken är förstås att mediaspelaren ska vara väldigt portabel, men inte sällan finns hdmi-anslutningarna på en tv-apparat att hitta på dess baksida. Det gör att mediaspelaren blir svår både att trycka i, dra ur och att nå om du till exempel vill byta kort i minneskortläsaren på den.

Eftersom den medföljande fjärrkontrollen, som ger ett ganska plastigt intryck, använder sig av ir-överföring för att kommunicera med mediaspelaren så blir hdmi-portplaceringen återigen ett problem för de flesta av oss. Har du inte fri sikt till mediaspelaren, vilket du inte lär ha med den placerad i en port på tv:ns baksida, når ir-signalerna från fjärrkontrollen nämligen inte fram. Ett alternativ är att istället ansluta mus och tangentbord till enheten via usb-porten, eller att du använder din mobil som fjärrkontroll för den. Appen för ändamålet heter Tizzremote och finns för både Android och ios. 

Genom att ansluta telefonen till samma trådlösa nätverk som Tizzbird kan du använda telefonen eller surfplattan både för att styra muspekaren på skärmen eller som en fjärrkontroll att direkt bläddra mellan olika bilder, filmer och tjänster för Tizzbird. Appen låter dig tack vare dlna-stöd både spela upp material från nätverket, lokalt från mediaspelaren eller från mobilen till mediaspelaren.

Tizzbird är baserad på Android Ice Cream Sandwich och under installationen av enheten finns det två olika teman du kan välja mellan. Svenska återfinns bland de språk som stöds, men översättningen är långt ifrån hundraprocentig och menyerna förblir till vissa delar engelskspråkiga även med svenska inställt som språk. Tack vare tillgången till Google Play kan du med fördel installera en massa tjänster som svt Play, Spotify, med flera. För den spelsugne är stödet vad gäller Android-spel med Tizzplay-enheten dock inte den bästa och flera av undertecknads favoritspel (r-type, 9 mm) fungerar inte.

Vad gäller mediauppspelningen i sig finns det dock inget att klaga på hos Tizzbird, som utan problem sväljer de flesta format och spelar upp material lika bra från nätverket som från lokalt ansluta enheter.

Plus: Bra app för att styra enheten

Minus: Placeringen i HDMI-porten

.

.

 

.