Gör din tv smartare

Test: Mediaspelare

Faktatabell. Klicka på bilden för att se den i full storlek.
Apple TV
Apple TV
Airplay till en Apple TV
Apple TV
Huawei MediaQ M310
Gränssnittet hos Huawei MediaQ M310
Huawei MediaQ M310
Rikomagic MK802IIIS
Gränssnittet hos Rikomagic MK802IIIS
Rikomagic MK802IIIS
Tizzbird Stick N1
Gränssnittet hos Tizzbird Stick N1
Tizzremote, fjärkontrollsappen till Tizzbird Stick N1
Tizzbird Stick N1

En Apple TV eller någon av flera smarta Androidenheter kan göra din dumma tv riktigt smart och fylla din redan smarta tv med innehåll. Med appar får du tillgång till en hel värld med innehåll till ett lågt pris. Vi har testat vilken som är det bästa köpet.

Publicerad Uppdaterad

De allra flesta nya tv-apparater idag har inbyggda möjligheter för uppspelning av filmer och musik både från lagringsenheter anslutna till usb-porten och från internet. Såvida du inte slår till på en rätt dyr tv står sig de inbyggda funktionerna dock för det mesta rätt slätt jämfört med en dedikerad mediaspelare. Vi har testat fyra mediaspelare, androider så väl som Apple tv som alla gör din tv smartare. Vi börjar med att gå igenom funktionerna för de olika enheterna och ser sedan hur de står sig i en jämförelse.

Tizzbird Stick N1

Tizzbird Stick n1 är en väldigt kompakt mediaspelare och är utseendemässigt sett närmast att likna vid ett förvuxet usb-minne. Strömförsörjningen för apparaten sker genom en mikro usb-port på sidan av den. Med i paketet till spelaren följer en extern strömadapter som du kan ansluta om du inte har någon usb-port att koppla en kabel till mediaspelaren till från din teve. Kabeln är smidigt nog även försedd med ett vanligt usb-uttag att ansluta externa lagringsenheter till. Det här underlättar användandet av Tizzbird en hel del, eftersom själva idén med att ha spelaren ansluten direkt till hdmi-porten faktiskt inte är så lyckad i de flesta fall. Tanken är förstås att mediaspelaren ska vara väldigt portabel, men inte sällan finns hdmi-anslutningarna på en tv-apparat att hitta på dess baksida. Det gör att mediaspelaren blir svår både att trycka i, dra ur och att nå om du till exempel vill byta kort i minneskortläsaren på den.

Eftersom den medföljande fjärrkontrollen, som ger ett ganska plastigt intryck, använder sig av ir-överföring för att kommunicera med mediaspelaren så blir hdmi-portplaceringen återigen ett problem för de flesta av oss. Har du inte fri sikt till mediaspelaren, vilket du inte lär ha med den placerad i en port på tv:ns baksida, når ir-signalerna från fjärrkontrollen nämligen inte fram. Ett alternativ är att istället ansluta mus och tangentbord till enheten via usb-porten, eller att du använder din mobil som fjärrkontroll för den. Appen för ändamålet heter Tizzremote och finns för både Android och ios. 

Genom att ansluta telefonen till samma trådlösa nätverk som Tizzbird kan du använda telefonen eller surfplattan både för att styra muspekaren på skärmen eller som en fjärrkontroll att direkt bläddra mellan olika bilder, filmer och tjänster för Tizzbird. Appen låter dig tack vare dlna-stöd både spela upp material från nätverket, lokalt från mediaspelaren eller från mobilen till mediaspelaren.

Tizzbird är baserad på Android Ice Cream Sandwich och under installationen av enheten finns det två olika teman du kan välja mellan. Svenska återfinns bland de språk som stöds, men översättningen är långt ifrån hundraprocentig och menyerna förblir till vissa delar engelskspråkiga även med svenska inställt som språk. Tack vare tillgången till Google Play kan du med fördel installera en massa tjänster som svt Play, Spotify, med flera. För den spelsugne är stödet vad gäller Android-spel med Tizzplay-enheten dock inte den bästa och flera av undertecknads favoritspel (r-type, 9 mm) fungerar inte.

Vad gäller mediauppspelningen i sig finns det dock inget att klaga på hos Tizzbird, som utan problem sväljer de flesta format och spelar upp material lika bra från nätverket som från lokalt ansluta enheter.

Plus: Bra app för att styra enheten

Minus: Placeringen i HDMI-porten

Apple TV

Även om det finns en hel del att invända angående funktionerna som Apple tv erbjuder och inte erbjuder, så råder det inget tvivel om att den här burken rent designmässigt är riktigt läcker. Tack vare inbyggd nätdel behövs ingen stor strömadapter, vilket gör att apparaten är förhållandevis portabel. Fjärrkontrollen är inte helt olik en Ipod och väldigt sparsmakad vad gäller antalet knappar. Det senare kan med rätta ses som en nackdel, men gränssnittet som visas på själva tv:n går ändå enkelt att navigera i med fjärrkontrollen. Tar vi en titt på gränssnittet för själva programvaran i Apple tv så är det välbekant för ios-användaren. Samtidigt är det är också väldigt statiskt och går inte att anpassa efter egen smak och tycke.

Det här med sparsmakad design och brist på extrafunktioner är något som är genomgående för Apple tv som produkt. Vad gäller begränsningarna för Apple tv:s funktioner så är det mest påtagliga begränsningen att burken av någon märklig anledning faktiskt inte har någon usb-port. Att spela upp filmklipp eller musik från ett usb-minne är således bara att glömma med Apple-burken, som inte imponerar alls som självständig mediaspelare. Det går inte att strömma mediafiler till enheten genom dlna ens en gång, utan det enda sättet att få in material till enheten som inte levereras via olika färdiga mediatjänster är genom att koppla ditt Itunes-bibliotek till den genom en dator eller telefon. Bland de mediatjänster som finns för Apple tv märks annars till exempel Netflix, Vimeo, Flickr, med flera.

Till sin riktigt fulla rätt kommer enheten egentligen faktiskt bara om du redan har andra Apple-produkter i din ägo. En spännande funktion är inte minst Airplay-möjligheten, som gör att du kan strömma det som visas på din mobilskärm eller datorskärm direkt till teven. Det räddar upp intrycket av Apple tv, som annars vore en väldigt korkad enhet för att vara tänkt att göra din tv smart. För att Airplay-funktionen ska fungera tillfredsställande krävs dock att du har en bra anslutning till det trådlösa nätverket. Har du tänkt att lägga telefonen på laddning i sovrummet medan du kikar på skärminnehållet på din tv så vill det till att du har väldigt tunna väggar för att bilden inte ska bli hackig och osynkad.

Med Airplay aktiverat kan du dock sedan ta samtliga applikationer på din ios-enhet direkt till teven på trådlös väg. Svt Play måste du till exempel använda genom din mobil/dator via Airplay till enheten, eftersom det inte går att installera och använda Svt Play på Apple tv.

Plus: Airplay, Lättanvänd

Minus: Usel som självständig spelare

Huawei MediaQ M310

Kinesiska Huaweis MediaQ M310-spelare är en enhet som designmässigt påminner en del om Apple tv, men är ungefär hälften så tjock och har fullt av portar på tre av fyra av dess vertikala sidor. På papperet tycks det vara en rätt imponerande apparat, men i verkligheten lämnar enheten tyvärr en hel del övrigt att önska. Då enheten än så länge inte finns att köpa här i Sverige var den version av Huawei MediaQ m310 som vi fått låna inte helt klar. Det kinesiska ursprunget gör sig nämligen påmint mer än lovligt många gånger i det till engelska väldigt taffligt översatta Android-systemet på mediaspelaren. 

Vad gäller appar så finns det en hel del förinstallerade sådana för olika tjänster som vänder sig till den kinesiska marknaden. De är dock av förklarliga skäl totalt ointressanta för oss svenskar. Med tillgång till Google Play borde utbudet av appar i övrigt dock vara stort, men tyvärr är det inte helt enkelt att använda appbutiken med Huawei m310. Med trådlös mus och tangentbord ansluten till Huawei MediaQ m310 envisades burken med att ständigt få fram en massa kinesiska tecken i någon sorts autokompletteringsfunktion. För att slippa att köra fingervalsen på den medföljande fjärrkontrollen är det enklare att installera appar genom webbläsaren på datorn istället. Tyvärr är det många tjänster och appar som inte fungerar på mediaspelaren. svt Play går till exempel inte att hämta hem.

Kompatibiliteten vad gäller olika spel är inte heller den bästa, vilket i och för sig inte är ett fenomen unikt bara för Huawei MediaQ utan något som gäller för rätt många prylar som är baserade på Android-plattformen men inte kan klassas som mobiler.

En funktion som är intressant med Huawei m310 är möjligheten att genom en programvara från Mirrorop kunna strömma bild och ljud från mobiler och datorer direkt till enheten. För Windows-användare erbjuds en programvara för nerladdning genom att du ansluter din dator trådlöst till ett nätverk skapat av Huawei-spelaren. Precis som manualen för burken och mycket annat i systemet så är den här appen dock helt och hållet på kinesiska och därför så gott som oanvändbar. Det finns appar även för Ios och Android för att du ska kunna strömma bild från mobilen eller surfplattan, men för att det ska fungera krävs det att dina enheter är jailbreakade respektive rootade. Inte särskilt smidigt alltså. Har du en Huawei-mobil ska du kunna använda appen Airsharing för att strömma media till din teve via MediaQ.

Bakom ett lock på ena sidan av enheten döljer sig en hdmi-port till vilken du kan ansluta andra hdmi-enheter. Genom ett snabbt tryck på en ikon i gränssnittet kan du välja att skicka vidare bilden från den anslutna hdmi-enheten direkt till din tv. Filmuppspelningen av filer i mediaspelaren är inte heller den bästa med den medföljande uppspelningsappen. Undertexter inbakade i mkv-filer vill inte fungera i den, till exempel.

Plus: Gott om anslutningsmöjligheter

Minus: Meny endast på kinesiska

Ricomagic 802IIIS

För att vara tänkt att anslutas direkt till tv:ns hdmi-port så är Rikomagic mk802iiis en ganska stor sak, inte minst i jämförelse med konkurrerande den konkurrerande Tizzbird-stickan. Enheten har usb-ingång, mikro usb-anslutning och medföljande adapter, samt en strömport och en mikro sd-kortläsare. Tillverkarna har varit smarta nog att skicka med en kort hdmi-förlängningssladd till enheten så att du lättare kan plocka ur den från din tv om du skulle vilja det.

Det följer inte med någon fjärrkontroll till Ricomagic, så ska du kontrollera enheten får du göra det antingen med extern mus och tangentbord eller genom att du installerar en fjärrstyrningsapp för systemet på din mobil. Då det bara finns en ordinär usb-port på enheten är det att rekommendera att tanka hem mobilappen, eftersom du annars behöver en extern usb-hubb om du vill ansluta både mus tangentbord och kanske någon lagringsenhet. 

Medan ursprunget för Ricomagic precis som för Huawei m310 är kinesiskt, så har tillverkarna här till skillnad från i det senare fallet gjort ett riktigt bra jobb med att fixa översättningen av Android-systemet som används. Här slipper du också en massa förinstallerade kinesiska appar och tjänster. Istället möts du av ett minst sagt renodlat Android-system där du själv får installera de appar du vill ha från Google Play. Enheten marknadsförs som en minidator med Android, vilket kan vara en förklaring till att den levereras så pass ren från appar och tjänster. 

Ett problem med Android är p>

Plus: Renodlat gränssnitt

Minus: Ingen medföljande fjärrkontroll

Gränssnitt och system

Apple TV:s gränssnitt är lättanvänt och bra, men är väldigt statiskt och går inte att sätta någon personlig prägel på. För Tizzbird konstaterar vi att användargränssnittet är snyggt och stilrent. Möjligheten att redan vid installationen välja mellan olika färdiga teman ger pluspoäng.

Kan du flytande kinesiska är det möjligt att Huaweis mediaspelare är riktigt smidig att använda, men de för oss andra fullständigt obegripliga kinesiska tecknen har en tendens att dyka upp i tid och otid i systemet och förpesta upplevelsen. Att skärmströmningsprogrammet för PC tänkt att användas ihop med Huawei-enheten dessutom var helt och hållet på kinesiska var droppen.

Ricomagic tar hem pokalen genom att ha ett rent gränssnitt där användaren tar kontrollen över funktionerna, utan att bli utsatt för en massa förinstallerade och ofta icke önskvärda appar och tjänster.

Vinnare: Ricomagic

Format och tillbehör

Flera av tillverkarna i den här testen hade tjänat på att skicka med en komplett uppsättning med tillbehörskablar för sina mediaspelare. Medan det för Tizzbird följer med en laddningskabel med en USB-port att ansluta enheter till mediaspelaren med, så saknas det en HDMI-förlängningskabel. För Ricomagic är problemet istället det omvända. Här finns det med HDMI-kabel men ingen USB-anslutningskabel eller ens laddare. Dessutom är det testens enda mediaspelare där ingen fjärrkontroll medföljer. Designmässigt är det förstås en smaksak vilken mediaspelare som är snyggast, men det krävs inga större estetiska färdigheter för att ge Ricomagic jumboplatsen här med dess plastiga och förhållandevis klumpiga utformning. Apple är duktiga på design och har lyckats skapa en stilren mediaspelare med en fjärrkontroll som trots få knappar känns som den bäst fungerande i testet. Huaweis gråsvarta låda är också stilren och dess medföljande fjärrkontroll känns långt ifrån lika lågbudget som mjukvaran i mediaspelaren i övrigt.

Vinnare: Apple TV och Huawei MediaQ M310

Funktioner och finesser

Huawei MediaQ M310 har en massa spännande funktioner i specifikationerna, men de språkliga barriärerna gör dessvärre att vi lär få vänta på en bättre anpassning av mediaspelaren till västerländska regioner från Huaweis håll innan vi kan dra nytta av dem. Apple TV ligger också långt efter övriga spelare i testen. Detta på grund av den totala avsaknaden av stöd för anslutning av externa lagringsenheter och minneskort, samt de mycket begränsade möjligheterna att nå annat material än det som finns tillgängligt via de olika medietjänsterna som stöds av den. Tizzbird och Rikomagic bjuder på jämbördiga möjligheter, men i grundutförandet finns det fler färdiga funktioner och appar installerade på Tizzbird-enheten. Det blir en fördel i den här kategorin.

Vinnare: Tizzbird

Prisvärde

Då Huawei MediaQ M310 än så länge inte har hittat till de officiella återförsäljarna här i Sverige, är det angivna priset här vad det kostar att köpa den från utländska webbutiker. Priset ligger en bra bit över de andra mediaspelarna i testet, något den i sitt nuvarande skick helt klart inte är värd. Om väl en mjukvaruuppdatering och ordentlig översättning av både systemet som sådant och apparna för Huawei M310 ser dagens ljus, kan den möjligen bli prisvärd. Apple TV ger inte särskilt mycket funktioner för slantarna. Den riktiga duellen vad gäller prisvärdet står här istället mellan Ricomagic MK802 IIS och Tizzbird Stick N1. Modellerna har båda sin för- och nackdelar, men då Ricomagic trots allt är hälften så dyr som  Tizzbird Stick N1 så blir det Ricomagic som är mest prisvärd.

Vinnare: Ricomagic

Anslutningar

Här blir det en ren fight mellan de faktiska specifikationerna för enheterna. Mest begränsad är förstås Apple TV, men även att använda Ricomagic kan vara problematiskt på grund av de få anslutningsmöjligheterna. Att tvingas köpa till en USB-hubb för att kunna använda mer än en USB-enhet till den annars ganska stora enheten drar ner betyget. Bäst anslutningsmöjligheter är det Huawei MediaQ M310 som har. Dubbla HDMI-anslutningar och mikrofoningång blir till trumfkort i denna omgång.

Vinnare: Huawei M310

Vinnare: Ricomagic

Det blir en knapp poängseger för Ricomagic, som trots en del nackdelar så som avsaknad av fjärrkontroll och lite småsnålt med kablar och anslutningsmöjligheter faktiskt ändå bjuder på väldigt mycket mediaspelare för pengarna. Enheten har bra prestanda och är enkel att använda, även om det kräver en del inställningar och tålamod med att fixa med fjärrstyrning och för att installera de appar som du vill använda på den.