PRYLPORTALEN

Fiasko för Google TV

Publicerad Uppdaterad

Ett dåligt gränssnitt, för dyr hårdvara och tv-bolag som blockerar tjänsten. Hittills har inget gått rätt för Google TV.

Det var i maj förra året som Google stolt utannonserade Google TV, företagets egen satsning på smarta och uppkopplade tv-apparater. Framåt slutet av året dök också de första produkterna upp i amerikanska butiker, då i form av en separat box från Logitech kallad Revue och en mindre uppsättning tv-apparater med Google TV inbyggt från Sony.

Att kalla Google TV för ett renodlat Androidsystem i din tv är att ta i, men de delar ungefär samma grund och på många sätt känner vi igen oss i systemet. Google TV är istället helt och hållet byggt för att passa in i en tv-miljö och inte på den minimala skärm som en smartphone erbjuder.

Grundtanken är att du kopplar in din digitalbox till din Google TV-enhet (om du inte köper en tv med systemet inbyggt), kopplar upp dig mot internet via ditt trådlösa nätverk och sedan suddas alla gränser ut mellan material som sänds på dina vanliga kanaler och allt som du kan hitta i videoformat på internet. Antingen söker du efter ett speciellt program och får upp resultat från alla källor som har med det hela att göra, eller så navigerar du dig fram med hjälp av appar för respektive tjänst om det passar dig bättre.

Nå, detta låter ju som en lysande idé så vad gick snett egentligen? Framför allt har prissättningen varit helt uppåt väggarna. Logitech lanserade sin Google TV-box Revue med en prislapp på hela 300 dollar vilket få visade sig vara villiga att betala. Trots att Logitech har paniksänkt priset, först till 250 dollar och i dagarna till 100 dollar, kommer boxen i retur från återförsäljarna i massupplaga. Sony gjorde samma misstag när företaget trodde att Google-loggan kunde motivera priser i stil med 1400 dollar för en i övrigt ordinär 46-tums lcd-tv.



Misstag nummer två är att Google TV kommer med ett riktigt usel gränssnitt som av vissa har kallats användarfientligt. Alla vet att detta kommer bli mycket bättre när Android Honeycomb släpps för plattformen men innan dess finns det ingen direkt anledning att spendera pengar på detta härke. Speciellt med tanke på att appbutiken fortfarande inte är uppe.

Det tredje problemet är att de amerikanska tv-bolagen som förväntades stå för mycket av innehållet i Google TV rynkade på nästan och sonika blockerade ut tjänsten. ABC, CBS och NBC hävdar att Google TV är ett hot mot bolagens reklamintäkter och innebär en risk för att kunderna säger upp sina kabel-tv-abonnemang.

Så det ser illa ut. Får inte Google ut en ny version av Android till sin tv-plattform pronto kan hela projektet gå i stöpet. Dessutom måste fler och bättre samarbeten med hårdvarutillverkarna komma till stånd samtidigt som tv-bolagen måste vinnas över på rätt sida. Om det går vägen visar sig sannolikt redan i höst.

Andreas Liebert