PRYLPORTALEN

Macbook Air 11 & 13 tum – Idealiska följeslagare

Publicerad Uppdaterad

Båda modellerna av Macbook Air liknar fjolårets diton väldigt mycket, vi har kollat vad som är nytt på insidan.

0,3 centimeter på det tunnaste stället och 1,7 på det tjockaste. Det är inte mycket dator som behöver släpas med när det kommer till Air-serien. Faktiskt har den blivit så pass billig och så pass populär att Apple förvisat den numera klassiska vita Macbook-serien till de sälla jaktmarkerna för att ersätta dem med just Air. Frågan är bara om Air är redo att fylla den populära föregångarens skor.

Fortsätter vi att titta på det fysiska ser det ut som förra årets modell, där tankarna går till aerodynamiskt designade vingar och snabba racerbilar. Samtidigt gör den tunna designen att batteritiden blir en viktig fråga i sammanhanget.



När det kommer till 13-tummaren kunde den tuffa på i sex timmar (Apple säger sju) innan den ville ha påfyllning. 11-tummaren klarade sig däremot lite sämre. Fem timmar säger Apple, knappt fyra med lägsta ljusstyrkan och i stort sett ordbehandling som enda arbetsuppgift. 11-tummaren må vara mer portabel, men du måste planera dina depåstopp för strömmen lite med noggrant.

Blixt och ljus
De enda synbara nyheterna på utsidan är tangentbordet och en kontakt. Det förra har begåvats med bakgrundsbelysta tangenter, en funktion du inte vet att du saknar förrän den tas ifrån dig, som det var med fjolårets modell.



Kontakten i fråga kallas Thunderbolt och är, tillsammans med nya processorer från Intel, egentligen de två nyheter som är riktigt stora i Apples datorer i år. Thunderbolt ska ta över efter USB hoppas Apple, men än så länge är tillbehören som stödjer tekniken både få och svindyra. Bara en ren Thunderbolt-kabel koster 500 kronor löst, då är visserligen båda kontakterna fullproppade med styrchip för att uppnå de höga hastigheterna, men det är fortfarande sjukt dyrt.

Som tidigare nämnt har även processorerna uppdaterats en aning. Årets modell av Core i5 och i7 är det som sitter i, vilket tillsammans med de sjukt snabba SSD-hårddiskarna gör datorerna ruskigt snabba. Särskilt om du tänker på det ruggigt smidiga formatet de kommer i. Du får inte samma kraft som hos Macbook Pro, särskilt femtontummaren, men det räcker gott även för knåpande i Photoshop eller videoredigeringsprogram. Elvatummaren behöver dock ganska ofta tänka efter lite mer än storebror.



En liten nackdel är dock att fläkten ger sig tillkänna på 13-tummaren betydligt fortare än fjolårets modeller.

Mellan prisklasser
Sett till priset på de båda modellerna är det tydligt att den billigaste 11-tummaren, på 9 295 kronor, ska ersätta tidigare Macbooks. Även om den är mindre och snabbare får du dock räkna med att dra åt svångremmen då 64 gigabyte hårddisk inte räcker långt i dagens datorvärld, såvida du inte lever 100 procent i molnet redan. 13-tummaren landar på 11 995 som billigast, vilket gör att den närmar sig de billigaste Macbook Pro, där du snabbt överträffar både processor och hårddiskstorlek. Air köper du dock för att ha något mer portabelt, så det bli en balansgång vad du faktiskt vill använda datorn till.



Just närheten i pris till Macbook pro gör att du verkligen får tänka till lite när du ska välja bärbar Mac. Råstyrka kontra portabilitet. Om du på något sätt värdesätter en lätt dator är det dock svårt att inte älska Macbook Air.

Daniel Hessel