PRYLPORTALEN

Philips satsar också på passiv 3D

Publicerad Uppdaterad

På samma sätt som LG delar Philips nu upp sitt 3D-utbud i två delar. Ett billigare och enklare alternativ till aktiva glasögon blir modeller med så kallad passiv teknik.

De var en del som höjde på ögonbrynen när LG på årets upplaga av CES-mässan visade upp sina passiva 3D-skärmar. Visst är fördelarna många, priset är lägre och tekniken kan upplevas som behagligare jämfört med aktiva glasögon, men nackdelen är halverad vertikal upplösning så någon full-hd är det inte tal om längre. Det kan man se om man går ganska nära bilden då bland annat diagonala linjer ser taggiga ut. På omkring 3 meters avstånd eller längre är det dock förmodligen svårt för "vanliga tv-tittare" att se en försämring så länge vi talar om tv-apparater upp till 50 tum. Därför talar både LG och Philips om sina passiva tekniker som något som passar Svensson bättre än hembionördarna. När glasögonen bara kostar några tior kan man utrusta hela familjen och för den delen även hela barnkalaset med ett par utan att bli ruinerad.

Samtidigt behåller Philips sina aktiva modeller, ett segment som Philips kallar "3D Max". Med aktiv teknik behålls hela full-hd upplösningen vilket naturligtvis är mest intressant för de som investerat i en riktigt stor tv med  full hd-upplösning och sätter bildkvalitet i första rummet. 3D Max kommer att återfinnas i Philips lyxigaste modeller som 8000- och 9000-serien och Cinema 21:9 Platinum. Philips hävdar att årets aktiva 3D är betydligt förbättrad. Bland annat hanterar bildprocessorn två miljarder pixlar i sekunden nu vilket är dubbelt upp jämfört med förra året. Dessutom kan man justera graden av 3D-djup, ungefär som på nya Nintendo 3DS, vilket är perfekt om man känner obehag av för starka 3D-effekter.


Philips PR-kanoner Max Hellström och Emilie Thorsén framför nya Cinema 21:9 Gold som kommer med Easy 3D.

Sina nya passiva 3D-teknik kallar Philips "Easy 3D". Det här ska enligt företaget vara det "bekvämaste" sättet att titta på 3D vilket naturligtvis reser frågan varför man skulle välja ett mindre bekvämt alternativ på frivillig basis. Hur som helst så fungerar det genom att panelen förses med ett polariserande lager som filtrerar ljuset på varannan pixelrad på olika sätt. Ett par glasögon av samma typ som man använder på bio ser sedan till att bara släppa in rätt ljus till varje öga för att hjärnan skall kunna sätta ihop en 3D-bild. Det är därför upplösningen halveras men det öppnar också upp för nya intressanta tillämpningar.

I spelvärden är multiplayer på en konsol oftast det samma som splitscreen vilket är rätt trist och begränsande. Med Philips passiva teknik kan man istället lägga ut två fullstora 2D-bilder på varannan pixelrad och sedan förse två par glasögon med två högerfilter respektive vänsterfilter. På det sättet kan de bägge spelarna se sin egen bil eller vad det nu rör sig om på helskärm. Självklart skulle man även kunna se på två olika tv-kanaler samtidigt på det här sättet om man löste ljudfrågan på något sätt. Enligt Philips ska det här fungera utan speciellt stöd i hårdvaran. Om spelkonsolen har HDMI och skickar ut splitscreen skall tv:n själv kunna presentera bilden på det här sättet. Easy 3D kommer i Philips 7000-serie och nya Cinema 21:9 Gold.

Philips tv-apparater kommer ut på den svenska marknaden med start under april månad.

Andreas Liebert