PRYLPORTALEN

Test mp3-spelare: Sandisk Sansa Fuze Plus

Publicerad Uppdaterad

Nej, marknaden för gamla hederliga mp3-spelare är inte helt död än. Den som söker ett alternativ till Apples överprissatta produkter bör kolla in nya Fuze Plus från Sandisk.

För inte så länge sedan fanns det ett överflöd av mp3-spelare i handeln vilket inte var så konstigt med tanke på hur usla musikmobilerna var på den tiden. Idag erbjuder till och med budgetlurar inbyggda musikspelare av som regel bra kvalitet så varför släpa på två prylar när det räcker med en?

En tillverkare som fortfarande lyckas hålla uppe volymerna någorlunda är förstås Apple även om glansdagarna för Ipod sedan länge är över. Men Apple är knappast kända för att konkurrera med prislappen och inte alla är bekväma med att tvingas använda proprietär programvara som Itunes bara för att flytta över sin media på spelaren.

Det här öppnar för mindre konkurrenter som exempelvis Sandisk. För två år sedan kom Sansa Fuze och nu är plus-versionen här. Som namnet antyder är det snarare en finputsning än en helt ny modell men eftersom föregångaren var relativt fullmatad med finesser behöver det inte vara en nackdel.

Prisvärd med 16GB
Fuze Plus kommer i en hel del olika varianter. Minneskapaciteten är 4GB, 8GB eller 16GB och förutom svart så erbjuds bara vissa färger för vissa minneskonfigurationer. Med tanke på att man kan komma över 16GB-versionen för bara dryga tusenlappen känns den mest intressant. 8GB kostar runt 900 kronor och minstingen går att få tag på för knappt 800 kronor. Prisskillnaden är alltså så pass liten att man kan fråga sig vem som egentligen slår till på de klenare versionerna. Eftersom Sandisk är stora på minneskort går minnet naturligtvis att expandera med micro-sd.
 
Spelar nästan allt
Kritiskt för en mp3-spelare är formatstödet och här fallerar definitivt inte Fuze Plus. Spelaren hanterar en radda musik-, bild-, och filmformat som mp3, wma, wav, aac/m4a, flac, ogg vorbis, audible, secure wma, h.264, mpeg-4, wmv, jpeg, bmp, tiff, gif och png. Dessutom har spelaren inbyggd fm-radio (med inspelning) och röstinspelning via mikrofon. Även om Fuze Plus stödjer video är qvga-skärmen på beskedliga 2,4 tum naturligtvis alldeles för liten för att se på klipp längre än några minuter. Den som ändå vill försöka bör först ladda ner ett program från Sandisks hemsida som konverterar video till ett format som spelaren gillar.

Bra batteritid
Vi har inte haft möjlighet att testa batteritiden själva men även om man kapar 25 procent av uppgivna 24 timmar (5 timmar för video) så är det fortfarande bra. Det betyder att med måttligt lyssnande varje dag kan spelaren tuffa på i minst en vecka utan mer kräm. Det här är också ett av argumenten för en separat mp3-spelare eftersom dagens moderna smartphones som regel har riktigt dålig batteritid.

Ska vi säga något om gränssnittet slutligen blir det både ros och ris. Själva menysystemet har Sandisk lyckats ganska bra med. Det är både snyggt men framför allt lättnavigerat och logiskt uppbyggt. Även en ovan användare kan sannolikt hantera det utan problem. Det vi inte riktigt gillar är att Sandisk ersatt de fysiska knapparna med en beröringskänslig yta under skärmen. Den innebär att man ofta skrollar för långt eller att navigering tar längre tid än nödvändigt. Det här var irriterande redan när Creative försökte med samma teknik på sin Zen-spelare för massor av år sedan så det är lite märkligt att tillverkarna inte har lärt sig sin läxa.

Slutsats
Nej, några revolutionerande nya funktioner kommer vi inte se på de få mp3-spelare som fortfarande trots allt släpps. Men du som föredrar en dedikerad musikpryl med bra ljudkvalitet och inte vill ha en Ipod som alla andra kan definitivt ta en titt på Sandisk Sansa Fuze Plus. Det är en prisvärd mp3-spelare med en bra uppsättning finesser och funktioner och dessutom slipper du ta med din sjutusenkronors smartphone ut i joggingspåret.
 

Testfreaks

SanDisk Sansa Fuze+

Andreas Liebert