Test: Smart ljudsystem med dockning

Sony kunde inte ta över världen med sina mp3-spelare och satsar istället på tillbehör till Ipod. Det här 2.1-systemet visar att de tänker rätt.

Sony har släppt ifrån sig en handfull Ipod-dockor med ljudmöjligheter sedan en tid tillbaka men inget som har varit speciellt värt att uppmärksamma. Fram till nu. SRS-GD50iP är nämligen ett påkostat och välgjort system som riktar sig till de som vill ha betydligt bättre prestanda än vad alla dessa 500-kronors system mäktar med.

Systemet ansluter via USB till datorn och installerar sig själv som ett externt ljudkort. Det betyder att du kan få en rejäl boost i ljudkvalitet, framför allt i jämförelse med det ofta ganska dåliga och brusiga ljud som bärbara datorer genererar från den analoga utgången. GD50iP brusar nästan inte alls vilket indikerar att Sony inte snålat in på ljudkomponenterna.   Den kompakta baslådan med integrerad förstärkare placeras lämpligtvis på golvet, gärna i ett hörn för bästa effekt. Eftersom det är svårt att definiera riktningen på låga frekvenser behöver basen inte placeras mellan satelliterna.   Ipod-docka Själva kontrollenheten är integrerad i Ipod-dockan och styr grundläggande funktioner som på/av, volym, bas och val av ljudkälla. Förutom att spela upp ljud från datorn eller Ipod kan man ansluta en extern ljudkälla via ministereo. Här finns också en switch som styr om Ipoden skall synkas när den sitter i dockan eller om systemet skall spela upp musik från enheten.     Riktigt fint är också att Sony slänger med en liten behändig fjärrkontroll. Med hjälp av den kan du styra de vanligaste funktionerna plus bläddra och välja låtar i Ipod-menyerna.   För ett normalstort rum räcker kraften i det här systemet mer än väl till. Man kan dra upp volymen ordentligt innan ljudet distorderar sönder och basen pumpar på rappt och distinktivt. Den vanliga invändningen mot 2.1-system är frekvensglappet mellan bas och övre mellanregister och visst gör det sig påmint även här. Totalintrycket är dock att ljudet håller ihop väldigt bra, både för musik och spel.   Vi talar genomgående om Ipod-docka här men systemet klarar även alla versioner av Iphone. Dockan laddar och synkroniserar enheterna helt utan problem och det är lätt att se hur ett sådant här smidigt och integrerat system kan locka en hel del Apple-användare där ute.   Slutsats   Snyggt, smidigt och smart är en träffande sammanfattning av Sony SRS-GD50iP. Ljudet räcker säkert mer än väl till både i kraft och kvalitet för de flesta och Ipod-funktionerna är bra integrerade. Det rekommenderade priset på 2500 kronor kan synas lite väl tilltaget men det bör så småningom vara möjligt att hitta ett ett betydligt bättre erbjudande hos näthandlarna. Kan du hitta den för under 2000 kronor vill vi beteckna den som klart prisvärd.

Sony SRS-GD50iP