PRYLPORTALEN

Test: Smidig Minibio från Benq

Publicerad Uppdaterad

En projektor som går ner i rockfickan får naturligtvis höga coolhetspoäng. Men hur användbar är den egentligen?

Marknaden för miniprojektorer växer så sakteliga till sig. Det är lätt att se hur det lilla formatet framför allt lockar säljare på fältet som är trötta på att släpa med sig stora tunga bildvisare i väskan.

Det som har gjort den här utvecklingen möjlig är LED-tekniken som ger fördelar som stöttålighet, snabb start och låg strömförbrukning. Dessutom medger den lägre värmeutvecklingen tystare projektorer eftersom inte fullt så mycket luft behöver skyfflas ut ur apparaten.

Den allra största fördelen med dioder är ändå livslängden. Då en traditionell projektorlampa brinner som bäst mellan 3000 - 5000 timmar skall diodtekniken enligt tillverkarna hålla under produktens hela livstid. Den som lever får väl se.

Det här är inte den allra minsta miniprojektorn på marknaden men med sina 35x68x117 millimeter är den ändå oerhört smidig och går lätt ner i jackfickan. Med mjukt rundande former och glansig svart topp på vitt är även GP1:an riktigt snygg. Stor imponatorfaktor alltså om man slänger upp den på festen.

Sängvisning

En bra finess är standardgänga på undersidan för montering på stativ. Då kan du placera projektorn bredvid sängen och kolla på film i taket. Ett riktigt mysigt alternativ.

Men naturligtvis medför det lilla formatet nackdelar och det påtagligaste exemplet på det är den svaga ljusstyrkan. Kan du mörklägga ordentligt får du bra bild upp till 80 tum med en duk och runt 60-70 tum på valfri vit yta. I sammanhang där det inte går att mörklägga helt, som i konferenslokalen, är du tvungen att dra ner bildytan till runt 30-40 tum för att bilden ska gå att skönja. För en liten publik kan det funka men i större sammanhang orkar alltså inte projektorn med.




Bra bild

Även upplösningen på 858x600 är en kompromiss men eftersom projektionsytan är relativt liten upplevs bilden ändå som skarp och bra, oberoende om du ser på film eller använder den som datorskärm. När vi kopplade in en mediaspelare via komposit förlorade vi en del skärpa men det var rätt väntat. Fokusringen på ovansidan är för övrigt väldigt känslig och minsta rörelse kan påverka skärpan. Ett stativ är därför alltid att föredra.

Via en usb-ingång kan du koppla in externt minne och spela upp film och bilder. Divx-stödet är dock begränsat så de flesta föredrar nog i sådana situationer att ändå koppla in datorn.

Slutsats

I stort är det här en attraktiv liten projektor som visserligen kostar mycket pengar men inte känns orimligt dyr. Frågan är väl bara vem som kan tänkas vara intresserad? För Powerpoint-nissarna är den nog i många lägen lite väl ljussvag och hemmabiofantasten behöver ju knappast prioritera liten storlek framför ljusstyrka när det gäller en fast installation. Visst är det fantastiskt roligt att ta med en projektor till fjällen eller i båten en vecka då och då men prislappen kanske inte direkt uppmuntrar till den typen av sporadisk användning?

BenQ Joybee GP1