Mobilredaktionen väljer ut

Bättre laddare, skal, stativ och mer: 16 extra smarta mobiltillbehör

Ett smart tillbehör kan göra din mobiltelefon ännu bättre, utan att det behöver kosta så mycket. Vi listar 16 prylar som gör din telefon ännu bättre.

Publicerad Uppdaterad

Multiladdare – flera saker i en

Istället för flera olika laddare kan det vara smidigt att ha en som laddar alla prylarna, särskilt på resan. För att inte ockupera mer än ett eluttag. Apple har i flera år arbetat på en sådan, men även om laddaren en gång för länge sedan visats upp som en kommande produkt under utveckling, så verkar numera Airpower som den kallades, vara helt lagd på is. Återstår att se sig om efter alternativ alltså. Apple har en duo-laddare som laddar två prylar, men i denna ihopvikbara laddas Iphone, Airpods och klocka i ett.

Mophie 3-i-1-reseladdare med MagSafe
Tillverkare: Mophie 
Pris: 2095 kr

Alternativ för icke-Apple https://www.zagg.com/sv_eu/snap-plus-travel-charger-eu-adapter

Tåligt skal

Ett av de tåligaste skalen på marknaden är Otterbox Defender som dessutom finns anpassat för en rad olika telefonmodeller. Vill du slippa oroa dig för krossad skärm, eller att för den skull baksidan på telefonen spricker även den, så är ett tåligt skal en bra försäkring. Särskilt för den som behöver använda sin telefon i krävande miljöer. Otterbox Defender finns för många av de senaste årens Iphone och Samsung. 

Otterbox Defender
Tillverkare: Otterbox 
Pris: ca 500 kronor

Högtalare med Google Assistant

Varför nöja dig med bluetooth när du lätt kan få en högtalare som dels stödjer bluetooth, men även wifi och kan styras med rösten. JBL Link Music är en sådan högtalare som du dessutom kan spela till från en Apple-enhet via Airplay 2. I skrivande stund säljs just dessa av flera återförsäljare i par för totalt 900 kronor, så det är ett attraktivt alternativ till Googles egna Nest-högtalare.

JBL Link Music
Tillverkare: JBL 
Pris: 2 st i par för under 1000 kr

Snabbladdare

Trött på att vänta? En av de tillverkare som satsar mest på snabbladdning är Xiaomi och deras laddare som både klarar trådad laddning och trådlös kostar precis under tusenlappen. Med denna laddare får du 120 W laddning via sladd och 80 W trådlöst. Hastigheten blir beroende av vad din telefon har stöd för, men laddare kan ladda alla mobiler med stöd för trådlös laddning enligt den etablerade Qi-standarden alla tillverkare använder. Så din telefon kommer att ladda om den har stöd för trådlös laddning, stödet bestämmer hur snabbt.

Xiaomi Mi 120W/80W Wireless Charging Stand
Tillverkare: Xiaomi 
Pris: 999 kr

Penna för precision till Iphone och Android

För surfplattor är pekpennor ganska vanliga, men de är, med undantag för ett fåtal Samsung-mobiler, inte lika vanliga som tillbehör till telefoner. Det är synd och enkelt att åtgärda, för pennor som fungerar på en mobilskärm finn att köpa. Doro, den klassiska tillverkaren av seniormobiler, har en och det finns många liknande alternativ för lika lågt pris. Antecknar eller ritar du flitigt på telefonen och har en skärm tillräckligt stor för att göra det användbart ger pennan dig betydligt bättre precision än fingret.

Doro smartphone-pekpenna
Tillverkare: Doro 
Pris: 199 kr

En tåligare laddarsladd till din Iphone

Apple har kvalitetsproblem. Det är alldeles för vanligt att den laddarsladd som följer med Iphone spricker i plasten och går sönder. Har det inte hänt dig ännu, så är risken stor att det kommer göra det. När Apple lanserade Apple Watch Ultra så bytte de den laddarsladden från plast till en vävd kabel, både snyggare och betydligt mera slitstarkt. Belkin är en av flera tillbehörstillverkare som säljer laddarsladdar i vävd nylon som håller bättre.

Belkin Nylonflätad Lightning till USB-A kabel, 1 meter
Tillverkare: Belkin 
Pris: 200 kr 

Alternativ USB-A till Lightning IKEA, 99 kr: https://www.ikea.com/se/sv/p/lillhult-usb-a-till-lightning-moerkgra-0052...

GPS-koll på katt och hund

Vi har tidigare testat Minifinder för att spåra husdjur, men Tractive är ett annat alternativ. Själva enheten är billig och utöver position kan du även få rapporter om kattens eller hundens sömnvanor. Som alla enheter av den här typen krävs ett abonnemang för att den ska fungera och rapportera data till dig. Du väljer mellan Basic eller Premium där den senare ger dig möjlighet att dela funktionerna med flera i familjen och platshistorik. Abonnemanget kostar från 150 till 60 kronor per månad.

Tractive katt/hund-GPS
Tillbverkare: Tractive 
Pris gps-enheten hund/katt: ca 500 kr 

Mobilstativ överallt

Oavsett om du vill ställa telefonen på bordet framför dig där hemma, hänga fast den i ett träd, lyktstolpe eller staket, så går det med det här stativet. Det passar telefoner med en bredd från 56 till 91 mm och du klämmer helt enkelt fast telefonen i hållaren. Sedan kan de ledade benen både se till att telefonen står stadigt på en plan yta och gripa sig fast på de mest fantasifulla ställen.

Joby GripTight One GorillaPod Stand
Tillverkare: Joby 
Pris: 299 kronor

Stativfäste för proffsig produktion

Allt oftare kan du använda en mobiltelefon idag vid de tillfällen vi förr i tiden använde systemkamera eller en professionell videokamera. Det blir helt enkelt allt vanligare att mobiltelefonens kamera används i mer avancerade produktioner. Med en stativhållare kan du fästa din vanliga telefon i ett traditionellt stativ med det fäste som används där. Komplettera med extern mikrofon och belysning för ännu proffsigare resultat. Och samtidigt enkelt att ta med dig.

Ulanzi Smartphone Clamp ST-08 Cold Shoe Metal
Tillverkare: Ulanzi 
Pris: 250 kronor

Skakfri video i valfri mobil

Mobiler idag har i vissa fall riktigt imponerande skakreducering så att du till exempel kan filma medan du går i en trappa, utan att den som tittar blir åksjuk. Andra mobiler är sämre på detta och även de som har bra skakreducering kan åstadkomma det genom att kompromissa med något annat. Lösningen heter gimbal, alltså en hållare med inbyggd skakreducering som gör filmer från valfri mobil mindre skakiga. Utmärkt att använda när att föreviga kompisarnas skateboardtrick eller annan actionsport.

DJI Osmo Mobile SE
Tillverkare: DJI 
Pris: 1200 kronor

Ladda allt snabbt

Oavsett om din telefon stödjer trådlös laddning eller inte så har du det mesta du behöver här. Denna laddare med stöd för upp till 120W snabbladdning, laddar inte bara din telefon utan även till exempel en dator. Välj själv om det är telefonen, surfplattan eller några andra tillbehör du vill ladda. Två usb-c-kontakter och en usb-a står till förfogande och trådad laddning är ju snabbare än trådlös.

Anker 737 Charger (GaNPrime 120W)
Tillverkare: Anker 
Pris: ca 1000 kronor

Bilhållare för laglig körning

Det är sedan flera år olagligt att hålla i mobilen när du kör bil. Lösningen är att ha en mobilhållare i bilen så att du kan ha båda händerna på ratten och koncentrera dig mer på körningen. Här finns det ett par generella råd. Svenska Brodit är en av de ledande när det gäller bilhållare och genom att välja bilmodell och telefonmodell samt med eller utan laddaranslutning så får du en kombinerad lösning anpassad för just dig, din telefon och din bil.

Brodit Proclip-hållare anpassat till mobilmodell och bilmodell
Tillverkare: Brodit 
Pris: Från cirka 500 kr

Alternativ: Hållare med trådlös laddning, för montering i ventilationsgaller eller på instrumentbräda
https://www.batteriexperten.com/sv/artiklar/sign-bilhallare-for-smartpho...
Pris: ca 400 kronor

Eller https://www.teknikdelar.se/produkt/deltaco-tradlos-billaddare-med-snabbl... 224 kr

Skärmskydd för att hindra vanligaste olyckan

Krossad skärm är något alla vi mobilanvändare vill undvika, men det är en av de vanligaste skadorna på telefoner idag. För varje år blir det skyddsglas som mobiltillverkarna använder allt tåligare. De tåligaste idag är Apples eget Ceramic Shield och på Androidsidan Gorillaglass Victus Plus, båda med företaget Corning som underleverantör. Samtidigt skickar en del tillverkare med ett förapplicerat skärmskydd i plast och det går att köpa skärmskydd såväl i plast som i härdat glas. Generellt är glasskydd mindre repkänsliga och ger dessutom mindre negativ inverkan på pekkänslan. 

Är du orolig för att skärmen ska gå sönder och vill skydda den finns en lång rad tillverkare av skärmskydd att välja mellan.

Copter, Mocolo, Invisibleshield, Sign, Nudient, Belkin och Spigen för att nämna några levererar alla skärmskydd av härdat glas. Pris från ca 50 - 350 kr