En helg i Berlin med bara mobiltelefonen som guidebok. Går det? Med lägre kostnader för datatrafik inom EU kan det vara överkomligt och är ett kul sätt att upptäcka en stad. Och potentialen är enorm den dag programmerarna arbetar bort applikationernas barnsjukdomar.
Eftersom priserna för mobilsurf sedan i somras delvis är reglerade av EU, har många av operatörerna sänkt sina datatrafikpriser rejält inom EU. Så varför inte använda Iphonen som guide på resan? Med tre dagar i Berlin men ingen tid att planera före kändes möjligheten att söka på sevärdheter i närheten som ett helgjutet koncept för strövtåg i staden. Några dagar innan avfärd undersöker jag utbudet på App Store. Jag väljer att ladda ned några billiga applikationer som har höga betyg, och naturligtvis pålitliga Lonely Planet. Trots priset på 119 kronor. Ett par gratisapplikationer åker också med. Total kostnad blir något mer än vad en tryckt guide kostat i bokhandeln, fast då är inte kostnaden för datatrafiken medräknad.
Inga kartor får vecklas ut på denna resa, men mobilapplikationerna imponerar faktiskt redan på väg från flygplatsen. Det finns många alternativ för den som vill åka offentligt i Berlin, för de flesta plattformar. Men en har bättre betyg än alla andra, och är dessutom gratis. Berlin Trip Planner leder oss rätt från början. Inmatningen fungerar som förväntat. Närmaste hållplats bestäms naturligtvis utifrån telefonens GPS, och resultatet blir några alternativa resvägar ordnade efter avgångstiden. Men informationen presenteras överraskande snyggt och lättfattligt. Jag skulle glatt betala för applikationen, särskilt om de kunde lägga in SL-trafiken också!
Tur att jag laddat med egna applikationer, för Berlins tunnelbanas försök fungerar inte för mig.
Annons
Efter att lite fegt ha dubbelkollat informationen på kartan inne i tunnelbanevagnen, kopplar vi av. Lite för mycket visar det sig. För på vägen från tunnelbanestationen till hotellet går vi åt fel håll ett litet stycke, trots att jag tycker att jag följer färdvägen på Iphonens kartor. Detta återkommer under helgen. Min 3G har ju ingen kompass, så då och då under helgen får jag dra nytta av skolans orienteringskurs och titta efter någon lämplig byggnad att ta som riktmärke, vrida hela mig - och telefonen - för att få kartan rätt och sedan avgöra år vilket håll vi ska gå. Jag börjar åter överväga om jag inte ska köpa en 3GS i alla fall.
Annons
Första försöket övertygar alltså, men Berlin Trip Planner är en onlineapplikation. Stänger man av dataroaming för att det kostar för mycket blir den omöjlig att använda. Roaming eller inte? Det blir resans stora fråga. Jag är osäker om mobilapplikationerna är tillräckliga som guide om man bara använder vanliga telefontjänster. Många av applikationerna är visserligen gjorda för att kunna användas även offline, och har till och med egna kartor. Men då blir det mycket tryckande för lite information, och det vore nog egentligen lättare att använda en bok att bläddra i. Där kan man åtminstone lägga ett bokmärke på rätt ställe och hitta lätt hitta tillbaka igen.
Väl framme på hotellet får telefonen avgöra var vi äter. Lonely Planet fungerar definitivt bäst för att söka upp rekommenderade ställen i närheten. Vi får en lista på matställen utefter avstånd från hotellet. Vi funderar på tre och siktar på det längst bort. Men hungern tar över och vi väljer om till ett av de andra på vägen. Hamnar på en stor men charmig pizzeria i fantastiska lokaler under spårvägsvalven.
Finessen med telefonen som guide är att det är möjligt att koppla ihop en massa olika sorters information i en applikation. Först och främst utifrån var man befinner sig. Nästan alla applikationer har möjligheten att söka efter sevärdheter och rekommendationer i närheten. Den funktionen ger faktiskt en lite annorlunda stadsupplevelse. Att kunna undersöka vad som finns i närheten, istället för att välja från en lista i en guidebok och sedan ta sikte på den plats man tänkt sig till, ger faktisk en annan närvaro.
Ibland blir det lite komiskt. Som när jag tittat så noga på den lilla blåa punkten på mobilkartan för att veta i vilken riktning jag ska gå från busshållplatsen att jag inte riktigt förstår att jag står precis framför målet, varuhuset Kadewe. Närvaron finns kvar även när vi gör en längre spårvägsresa till andra sidan stan. Vi kör förbi ett udda kyrktorn, och genom en sökning på vad som finns i närheten och lite uteslutningsmetod kan vi snabbt fundera ut vilken kyrka det är.
Plötsligt åker vi förbi en enorm kyrka, och funderar på vad det kan vara för monument. Vi har ju redan tidigare passerat Deutscher Dom, som ju låter som den största i stan. En sökning på sevärdheter i närheten gör att vi inser att det är Berliner Dom, som faktiskt är ännu mer överväldigande.
Vilken applikation är då bäst? Lonely Planet är tyvärr inte riktigt prisvärd. Den är snygg och innehåller en väldig massa information precis som jag förväntat mig. Problemet är att all denna information ligger som kapitel på en lång lista istället för som över och undermenyer. Man måste också börja om från första rubriken varje gång man startar om applikationen vilket gör att man bläddrar ännu mer. Det är väldigt svårt att få fram rekommendationerna på ett vettigt sätt om man inte kan utgå från sin GPS-position, fast applikationen marknadsförs som bra att använda offline. Det låter bra att applikationen har egna kartor, men man saknar snabbt sökmöjligheterna med Iphonens egna kartor, och det finns ingen möjlighet att växla mellan dem.
Cityscouter Berlin ser lite tråkig ut, men är bra redan idag och har ännu större potential. Den har egen information om shopping, boende och mat, men lägger dessutom till material från Wikipedia, både bilder och artiklar. Det gör att den känns lite personligare och förmodligen kommer att vara aktuell och uppdaterad i framtiden. Kartorna går att använda offline, men vill man gå över till Iphonens egna kartor för att söka färdvägar går det bra om man är uppkopplad. Och den kostar mindre än en veckotidning!
Den applikation som snabbt blir min favorit dock Unilke.net Berlin. Den bygger på nätplatsen med samma namn som har aktuella och lite alternativa tips både för invånarna och resenärer. Unlike använder Iphonens inbyggda kartor, och därför kan man inte se kartorna offline, men online är applikationen oslagbar. Aktuell information, och välskrivna rekommendationer som ger en bra bild av var man hamnar. Inga onödiga val innan man kommer till rekommendationerna och dessutom lockande bilder! Det finns till och med en almanacka med evenemang, så man kan kolla vad som händer samma dag! Unlike.net har också en vanlig mobilportal på m.unlike.net, så denna pärla kan de flesta använda!
Att semestra med telefonen som guide går alltså utmärkt och ger till och med en liten bonus i form av närhet, om man tar kostnaden för datatrafiken vill säga. Applikationerna har en del barnsjukdomar men potentialen för utveckling är enorm. Egentligen skulle det bara krävas en applikation som kombinerade adressboken med Wikipedia och mobilens inbyggda kartor för att komma långt på vägen. Egentligen saknade jag bara en applikation. 20 år efter murens fall går det inte alltid att säga vad som var Östberlin och vad som var Västberlin när man promenerar på måfå i Berlins centrum. Muren är borta och hålen i staden igenbyggda. Jag vill ha applikationen som ger ett enkelt svar direkt när jag öppnar den: Röd flagga för en position i Östberlin, randig flagga för en plats i gamla Väst. Jag åker snart tillbaka till Berlin, så kontakta mig när ni programmerat klart!
Guideböcker i mobilen är en het marknad. Innan avresan i början av september finns ungefär 35 applikationer särskilt för turister i Berlin. En månad senare när jag skriver artikeln finns fem nya. Utbudet är alltså stort och växande. Välkända förlag som Lonely Planet och Rough Guides har konkurrens från uppstickare som Tripwokl och futuristiska Wikitude.
Lonely Planet är en av pionjärerna. I samarbete med Nokia har man i några år erbjudit nedladdningsbara tips till Nokia Maps. Idag finns stadsguider att köpa för både Iphone, Android och Sony Ericsson telefoner. Snart kommer för Palm. Enligt Lonely Planet försöker man anpassa innehållet till plattformen, och använder till exempel kompassfunktionen i Android.
Rough Guides säljer nedladdningsbara javabaserade guider om städer och länder för smartphones från många olika leverantörer, inklusive Motorola.
Det finns också applikationer som sammanställer information från olika sociala media. Tripadvisor har en gratis Iphoneapplikation kallad Local Picks som listar restauranger, hotell och sevärdheter i närheten som rekommenderats av användarna på sajten.
Tripwolf.com är en ny intreraktiv resesajt som också skapat en Iphoneapplikation. Om man inte vill köpa en särskild guideapplikation så har många av reseguider mobilportaler. Men då blir det vanlig mobilsurf, som äter betydligt mer data, och kostar alltså mer.
Schmap.com väljer automatiskt optimering för Iphone eller Nokia om man surfar till sajten på sin mobil. Några andra förslag är
Det allra senaste är resetips med Augmented Reality, alltså förhöjd verklighet. Wikitude som finns för Android och Iphone 3GS visar information från Wikipedia och Qype baserat på var man befinner sig. Förutom traditionella listor och kartor kan Wikitude också lägga informationen direkt på kamerans bild på mobillskärmen. Wikitude har också en Community där medlemmarna kan lägga upp sina egna utvärderingar och rekommendationer.
Och snart finns guideböckernas guidebok som mobilapplikation. På http://demo6.viamichelin.com/iphone/ kan man ser hur Michelinguiden kommer att se ut på Iphoneskärmen.
Lonely planet
Pris: 119 kronor för Iphone
Plus:Mycket information, lätt att hitta och sortera rekommenderade aktiviteter i närheten.Egna kartor som går att använda offline.
Minus: Svårt att söka på rekommendationerna offline.För mycket bläddrande fram och tillbaka för att komma till rätt information.
Övrigt: Lonely Planet har också nedladdningbara stadsguider för Nokia, Android och Sony Ericsson.
Unlike.net Berlin
Pris: 38 kr för Iphone
Plus:Lockande presentation och bra urval. Lätt att hitta information, både online och offline.
Minus: Kan vara lite för hippa förslag ibland. Ingen bakgrundsinformation, bara rena rekommendationer.
Övrigt: För andra mobiler än Iphone finns mobilportalen m.unlike.net
Cityscouter Berlin
Pris: 28 kr för Iphone
Plus:Bra inforamtion från olika källor. Möjlighet att söka tillgängliga hotellrum och priser.
Minus: Lite tråkigt och ibland ologiskt interface. Känns lite amatörmässig
Berlin Trip Planner
Oslagbart snygg och användbar reseplanerare för offentlig trafik i Berlin.
Adidas Urban Art Guide
Hitta de coolaste väggmålningarna och snyggaste graffittin i Berlin.
I somras satte EU ett pristak för vad mobiloperatörerna får ta ut från varandra för dataroaming, alltså när man surfar, mailar eller skickar MMS. Det får kosta max 10,58 kr/megabyte från och med juli i år och kommer att sänkas stegvis till och med 2011. Tanken är att detta ska leda till lägre priser även för användarna.