Regissören Patrik Eriksson har tillsammans med kollegorna Ruben Östlund och Erik Hemmendorff spelat in dokumentärfilmen "En enastående studie i mänsklig förnedring" helt och hållet med mobilen. Filmen är en dokumentär skildring av en livskris som Patrik Eriksson gick igenom.
- När vi började spela in hade vi ingen tanke på att det skulle bli en film, det var bara Erik och Ruben som tyckte det jag berättade var så fascinerande att de ville dokumentera det, berättar Patrik Eriksson.
Så småningom växte projektet och Patrik Eriksson bestämde sig för att dokumentera hela händelseförloppet på mobilkamera tills han kom ur krisen. Resultatet klipptes sedan ihop till en dokumentärfilm.
- Filmen har ljus- och färgkorrigerats i postproduktion, och även ljudet har bearbetats på professionellt vis. Jag har klippt filmen i programmet Final Cut på dator som vilken film som helst.
Eftersom Patrik Eriksson gjort flera dokumentärfilmer med vanlig kamera tidigare kan han jämföra upplevelsen med att arbeta med mobilkamera.
- Man håller mobilen på ett helt annat sätt än en videokamera. Och man kan gå omkring och filma samtidigt på ett helt annat sätt, eftersom mobilen är så lätt. Det är också lättare att filma sig själv, det är bara att hålla mobilen på armlängds avstånd, berättar Patrik Eriksson.
Till skillnad från en riktig kamera blir det inte heller någon barriär mellan filmaren och den som blir filmad, fortsätter han.
Här är några tips från Patrik Eriksson till den som känner sig inspirerad att följa i fotspåren:
- Ljudet är det största problemet. Mobilens mikrofon är inte riktad, så den fångar upp allt i omgivningen. Se till att filma nära den som talar och undvik bullriga miljöer.
- Filma gärna närbilder, med fåobjekt i bild. Om man försöker få med mycket i bild samtidigt lägger man märke till pixligheten och den låga upplösningen tydligare.
- Använd mobil med fotolampa. Mobilens fotolampa ger ett bra ljus som ger jättesnyggt ljus till kvälls- och nattscener. Fungerar bättre än mobilens mörkerinställning.
Filmen "En enastående studie i mänsklig förnedring" kommer framför allt att visas på olika event och festivaler.
Det finns ett antal olika parametrar som avgör vilken kvalitet din mobil kan spela in video med. Här är de viktigaste att hålla utkik efter om du funderar på en ny mobil.
Upplösning: Den vanligaste upplösningen idag är 352 x 288 pixlar, även kallat CIF. Det blir dock vanligare och vanligare med videoinspelning med VGA-upplösning, det vill säga 640 x 480 pixlar, i mobilen. Andra mer lågupplösta format är QVGA (320 x 240) och QCIF: (176 x 144).
Som jämförelse har digitalteve 720 x 576 pixlar och HD-tv: 1280 x 720 eller motsvarande.
Frame rate: Hastigheten med vilken mobilen kan filma. Det vanligaste är 15 rutor per sekund, vilket är tillräckligt långsamt för att man inte ska kunna fånga snabba rörelser ordentligt. 30 rutor per sekund motsvarar vad tv använder. En del mobiler har variabel bildhastighet, vilket innebär att man inte nödvändigtvis får 30 bilder per sekund bara för att maxhastigheten är det. Detta har man tyvärr ingen kontroll över.
Filformat: De flesta mobiltelefoner spelar in i formatet .3gp, men nyare telefoner klarar även mp4. Mp4 har möjlighet till mindre hård bildkomprimering, och är ett slags signal till att mobilen klarar att filma video med högre kvalitet.
Nokia N95 8GB
Klarar av att spela in videofilmer med 640 x 480 pixlar och 30 bildrutor per sekund. Kameran har fotolampa i stället för blixt vilket är mer användbart filma med mobilen. Har också videoutgång för att visa filmer på tv.
Nokia 6500 Slide
En enklare Nokiamodell som ändå har videoutgång och klarar av att spela in med 640 x 480 pixlar, dock bara med 15 bilder per sekund.
LG KU990 Viewty
Kan spela in i 640 x 480 med upp till 120 bilder per sekund. Detta främst för att man ska kunna göra slow-motionfilmer. Telefonen har också en enkel koppling för att skicka videoklipp till Youtube, och ett videoredigeringsprogram förinstallerat på telefonen.
Genom att lägga upp dina filmer på nätet kan du få fler åskådare till dina mästerverk. Antingen laddar du upp dina filmer direkt från mobilen till sajterna och då får du ofta använda e-post eller mms. Har du längre filmklipp kan det vara bättre att först ladda över dem till en dator och sedan därifrån ladda upp på webbsidan. Då slipper du slösa tid och pengar på att skicka stora filer över mobilnätet.
Youtube
Det här är säkert den mest självklara platsen för den som vill dela med sig av sina videoklipp på nätet. Sajten är helt fokuserad på just video och om du när du postat ditt klipp vill sprida det till fler går det bra. Youtubeklipp kan du bädda in på andra sajter som till exempel din personliga blogg eller någon annan webbsida du har tillgång till.
Webbplats: www.youtube.com
Begräsning: Varje klipp får vara högst 10 minuter eller 100 mb stor.
Här kan du posta: Video
Skicka via: E-post, mms, webbsida
Share on Ovi
Sajten hette tidigare Twango, men är nu en del av Nokias webbportal Ovi sedan de köpt Twango. Hit skickar man både bild och video, antingen till en publik blogg eller till ett privat arkiv som bara du själv kommer åt. Lagringsutrymmet är obegränsat.
Webbplats: www.twango.com
Begräsning: Varje klipp får vara max 100 mb stor.
Här kan du posta: Video, foto och ljud
Skicka via: E-post, mms, webbsida, applikation i Nokias N-series-mobiler
Vox
Vox är en synnerligen fullkomlig mediablogg och här postar man allt från video till bilder och ljud. Visst kan man skriva vanlig text i sina inlägg, men det är ändå bild och video som står i centrum. När filmen väl är uppladdad är det sedan bara att meddela adressen och vänta på att besökarna ska strömma till.
Webbplats: www.vox.com
Här kan du posta: Video, foto, ljud, text
Skicka via: E-post, mms, webbsida, applikation i Nokias N-series-mobiler
Blogger
När vi talar om traditionella bloggar är Blogger en av de allra första och här är det texten som varit i centrum från start. Det hindrar dock inte att tjänsten utvecklats och numera kan man lägga till bilder, liksom även videoklipp. Video bäddas in i din skrivna bloggpostning och om du vill kan du skicka din film via e-post och mms direkt från mobiltelefonen.
Webbplats: www.blogger.com
Här kan du posta: Video, foto, ljud, text
Skicka via: E-post, mms, webbsida