Årets sommar blir den första då man verkligen kan surfa med bredbandshastighet via mobilnäten. Utbudet är större än någonsin och vi hjälper dig att välja rätt.
Tidigare har mobilsurfande varit dyrt och långsamt, dessutom har flitigt surfande resulterat i saftiga räkningar. Men idag kan en mobil uppkoppling vara både billigare och snabbare än en fast uppkoppling som man bara kan använda när man är hemma.
Faktum är att man numera för under 200 kronor i månad kan surfa obegränsat och, om man bor i rätt del av landet, i en hastighet som uppgår till flera megabit per sekund, alltså snabbare än vad många har i sina bredbandsuttag idag.
TABELL: De mobila bredbands-abonnemangen - Klicka för att öppna i större format
Annons
Förutom att bestämma sig för vilken hastighet som fyller de behov man har måste man ta hänsyn till hur täckningen är på de platser där man tror att man kommer att befinna sig när man vill surfa. Teoretiskt sätt borde Nordisk Mobiltelefon kunna erbjuda den bästa täckningen eftersom man använder samma teknik som det gamla NMT-nätet där den låga frekvensen innebär att man behöver betydligt färre basstationer. Det är också vad man själva påstår men samtidigt befinner sig nya NMT-nätet fortfaranade i en utbyggnadsfas. Man bör också tänka på att NMT inte ger samma hastighet och är förhållandevis dyrt.
Annons
Kolla täckningen själv
Det enklaste sättet att handgripligen kontrollera täckningen hos den operatör man funderar på att skaffa mobilt bredband hos är att använda sig av en vanlig mobiltelefon. Om man inte har ett abonnemang hos den operatör man vill kontrollera kan man köpa ett kontantkort för en hundralapp, vilket kan vara en rimlig kostnad innan man tecknar sig för ett abonnemang och köper ett modem. På telefonens skärm kan man se om man överhuvudtaget har täckning, och man kan också ofta utläsa om man har 3G-täckning eller inte genom någon typ av symbol i skärmens överkant.
Samtliga operatörer har också täckningskartor på sina webbplatser men dessa kartor bör man ta med en nypa salt. Den enda säkra slutsatsen man kan dra utifrån kartorna är om man befinner sig i ett område som saknar täckning av något slag. Sedan ger de givetvis en fingervisning om hur stor del av ett område som har täckning.
Men för att ta reda på om du har täckning exempelvis på ditt sommarställe, eller på någon annan bestämd plats, är kartorna inte alls tillräckligt exakta. För även om du befinner dig i ett område som operatören anser sig ha täckt in kan det på just den plats du befinner dig finnas berg, stora byggnader eller något annat i närheten som gör att just ditt hus eller din tomt hamnar i total radioskugga.
Det kan också vara så att man har täckning, men dålig sådan, på den plats där man helst skulle vilja vara uppkopplad. Ibland kan det räcka att flytta sig någon eller några meter med datorn för att få bättre täckning, men ibland kan det krävas större åtgärder.
I sommar kommer fler svenskar än någonsin tidigare att ha mobilt internet till sina bärbara datorer.
Antenn på taket
Förutom att de olika prylar som säljs av operatörerna erbjuder större eller mindre flexibilitet när det gäller placering kan det också vara bra att veta att det finns andra metoder när täckningen är dålig. Till flera datakort, mobiltelefoner och routrar går det att ansluta en yttre antenn.
Det kanske i första hand är tänkt för den som sitter i en bil, men det går även utmärkt att montera en antenn på taket till sommarstugan för att förbättra mottagningen. Förutom att man själv slipper klättra upp på taket varje gång man vill surfa har dessa antenner ofta en inbyggd förstärkare som gör att även om de fångar upp en svag signal kan den vara tillräcklig för att man ska kunna surfa utan problem.
De produkter som man kan använda för att koppla upp sin dator kan man dela upp i fyra grupper. Dels går det att använda vanliga mobiltelefoner. Dessa kopplas till datorn med en usb-sladd eller ansluts trådlöst med hjälp av bluetooth.
Sedan finns de usb-modem som operatörerna säljer. Det är en liten dosa med plats för sim-kort som ansluts till en usb-port på datorn. Usb-modem fungerar med alla typer av datorer. Om man har en bärbar pc kan man ofta använda något av de datakort som operatörerna erbjuder. Det krävs dock att man har en dator med pc card-plats. I dag blir det dock vanligare med datorer som istället har en express card-plats och några sådana kort finns inte hos operatörerna idag, men går att köpa från fristående återförsäljare.
Sedan finns också olika typer av w-lan-routrar. De skiljer sig inte så mycket från de vanliga trådlösa routrar som man kan ansluta till sitt vanliga fasta bredband där hemma. Skillnaden är bara att de har ett simkort och kan koppla upp sig mot mobilnätet. De har också ingångar för vanliga nätverkssladdar och kan även fungera som vanliga routrar. En del har också telefonkontakter för att man ska kunna ansluta en vanlig telefon och sedan ringa via mobilnätet. Den stora fördelen med routrar är att flera personer kan dela på samma mobiluppkoppling.
Väldigt olika hastigheter
Det är lätt att stirra sig blind på de hastigheter som operatörerna använder sig av i sin marknadsföring. Visserligen är man ganska tydliga med att de siffror som nämns är högsta möjliga hastighet, men det är bra att skaffa sig koll på vad de motsvarar i praktiken.
Om man till exempel vill kunna kolla mailen en gång per dag för att se om man fått något utöver det vanliga i sin inkorg är det kanske inte nödvändigt att ha tillgång till högsta möjliga hastighet.
Det man i första hand har att välja mellan är för det första 3G (0,38 Mbit/sek), för det andra turbo-3G (3,6 Mbit/sek) och för det tredje den uppkoppling som Nordisk Mobiltelefon erbjuder där hastigheten i praktiken ligger närmare 3G än turbo-3G.
Nyligen har operatören Tre inlett en uppgradering av sitt nät som på vissa platser kommer att göra det möjligt att surfa med 7,2 megabit per sekund. Det kan jämföras med de megabit per sekund som fortfarande är en vanlig hastighet hos många som har fast bredband hemma
Mobilt bredband har blivit billigt tack vare de nya lägre månadsavgifterna för fri surfning.
Färre basstationer
Även Telia kommer inom kort att påbörja en sådan uppgradering till 7,2 men Tre har kommit längst. Även när det gäller 3,6 megabit per sekund är det Tre som kommit längst i utbyggnaden sedan man startade för snart ett år sedan. De andra operatörerna har betydligt färre basstationer för turbo-3G.
Ofta kan turbo-3G i praktiken betyda en hastighet på 1-1,5 megabit per sekund, men generellt sätt kan det variera kraftigt beroende på var man befinner sig i förhållande till den närmaste mobilmasten och hur många andra som också surfar samtidigt. I större delen av Sverige är det dock fortfarande vanlig 3G som gäller och där är högsta möjliga hastighet 0,384 megabit per sekund, men det är också ett teoretiskt värde. I praktiken ligger hastigheten ändå ofta på runt 0,3 mbit/sekund.
Inte heltäckande ännu
Som ett mellanting mellan vanlig 2G och 3G finns också edge-tekniken. Det är en teknik som Telia är ensam om bland operatörerna i Sverige och som skulle kunna ses som en trimmad variant av 2G. Den finns i över 75 procent av Telias nät och ger 0,21 megabit per sekund som högsta möjliga hastighet. De olika hastigheter och tekniker som vi nu tagit upp är sådana som används av de fyra stora mobiloperatörerna, men när det gäller att surfa mobil finns ytterligare en operatör. Nordisk Mobiltelefon har tagit över delar av det gamla NMT-nätet och har öppnat det för datatrafik.
Att man använder sig av samma frekvenser som NMT450 ska på sikt ge lika god täckning som det telefonnät som det gamla NMT-nätet, men just nu befinner sig det nya NMT-nätet fortfarande i utbyggnadsfasen och något heltäckande nät är det ännu inte fråga om. NMT-nätet ger teoretiskt en maxhastighet på 2,4 Mbit/sekund men den normala datahastigheten i NMT-nätet är 0,3-1,0 megabit per sekund.
Alla operatörer talar om mobilt bredband, men priser, täckning och hastighet skiljer sig åt en hel del.
När det gäller priser gäller det, precis som med vanliga mobilabonnemang, att även läsa det finstilta. Att enbart gå efter vilken operatör och vilket abonnemang som ger den lägsta månadskostnaden räcker sällan eftersom det kan skilja mycket när det gäller vad man får för pengarna. Det finns ett antal saker förutom den fasta månadskostnaden som man ska vara uppmärksam på. Det viktigaste är kanske att se om det finns några särskilda villkor beroende på vilken tid på dygnet eller vilken veckodag man surfar. Om man surfar utanför dessa tider blir det snabbt dyrare än man kanske räknat med.
En annan sak som är viktig att hålla koll på är om det finns några begränsningar när det gäller hur stora mängder data som man får ladda ner eller skicka. Om det finns en övre gräns för hur stora datamängder som ingår i månadskostnaden kan det betyda att det som regel blir ganska dyrt att överskrida den, men vad som händer om man gör det varierar mellan operatörerna. Tele2 tar ut en relativt sett liten avgift per megabyte för allt ovanför den gräns man satt upp.
Hos Nordisk Mobiltelefoni, som har två olika gränser, är det inte säkert att du debiteras extra överhuvudtaget om du överskrider den undre gränsen lite grann, men rör det sig om större mängder kan du bli kontaktad av operatören som då kommer att försöka förmå dig att byta till deras dyrare abonnemang där en större datamängd ingår. NMT själva har inte kunnat lämna några klara besked om hur man debiterar datatrafik utöver de gränser som finns i de olika abonnemangen, utan uppger att de i sådana fall kan ta en diskussion med kunden om ett byte av abonnemang.
Man måste också vara uppmärksam på att månadskostnaden ibland kan variera under bindningstiden. Vissa operatörer annonserar en månadsavgift so mbara gäller under de första månaderna. Den kan förstås verka lockande men den högre månadsavgiften under resten av bindningstiden kan då komma som en kalldusch.
När du jämför priser måste du helt enkelt överväga är hur snabb uppkoppling du behöver. Om du inte tänker ladda hem stora filer och utan kanske bara kolla din mail, uträtta bankärenden och surfa lite grann i händelse av dåligt väder under semestern kan du klara dig bra med vanlig 3G. Om du däremot tänkt ladda ner många och stora filer, surfa flitigt och kanske titta på webb-tv bör du definitivt välja turbo-3G om du kan. Nordisk Mobiltelefons 3G-nät är ett snabbare alternativ än vanlig 3G, hastigheten och den begränsade mängden datatrafik man får nyttja gör att NMT-nätet inte är idealiskt för den mest flitige internetanvändaren.