https://www.mobil.se/tips-tricks/fotografera-med-hdr
486058
Tips & Tricks
Hur vill du ha din bild?

Fotografera med HDR

Kameran i Iphone är världens mest använda kamera, men trots det har den en hel del begränsningar. Använd HDR för att komma runt en av dessa och få bättre bilder.

När jag för första gången började testa kameran i Iphone 4 i samband med att den kom tyckte jag bilderna blev sämre än jag hade hoppats på. Framförallt märker man det på att himlen på utomhusbilder i starkt solljus blir helt kritvit och inte fylld med små moln som den egentligen var. När du har en bit av bilden med mycket ljus så klarar helt enkelt kameran inte av att få med hela spannet mellan det mörkaste mörka i bilden och det ljusaste ljusa. Allt det här handlar om vilket dynamiskt omfång kameran kan återge, eller vilket intensitetsomfång.

I Iphone så anpassar du fokus och exponering genom att helt enkelt klicka på skärmen i kameraappen. Förutom att fokus anpassas så kan du prova genom att klicka på ett mörkt område i bilden så syns det bra och sedan klicka på ett ljust område i bilden så att det visas optimalt. Allt det här sker dock till ett pris, för Iphone 4 är inte särskilt bra på att klara både ljust och mörkt på samma gång utan att bildresultatet blir lidande. Klickar du på ett ljust område i bilden så missar du mycket detaljer i de mörka områdena när du får se den färdiga bilden. Samma sak om du och kameran prioriterar de mörka områdena. Då tar det ljusa över och i de ljusa områdena får du bara starkt ljust utan de detaljer som faktiskt finns där.

Det är här som HDR, vilket står för High Dynamic Range kommer in i bilden. Den tekniken är inbygd i Iphone 4 sedan version 4.1 av iOS och du hittar den bakom en av få knappar i kameran. Har du inte lagt märke till den förut så har du kanske märkt att du fått dubbla bilder sparade i kamerarullen varje gång du tagit ett kort. Det är så HDR fungerar när det är aktiverat. En vanlig bild sparas i kamerarullen, och en bild av samma motiv skapad med HDR. Med HDR så tar kameran i din Iphone flera bilder med olika exponering och kombinerar dem sedan till en bild. Bilderna tas alltså i följd och det gör att HDR lämpar sig illa för motiv som rör sig. Rörliga barn, sport och annat snabbt föränderligt går inte att återge med HDR utan konstiga skuggor och dubbelexponeringar. HDR fungerar så att den tar tre bilder varje gång du knäpper av. Den första bilden är överexponerad för att få med även de mörkaste delarna i bilden. Den andra bilden är normalexponerad och den sista och tredje bilden är underexponerad för att kunna återge även de ljusaste delarna i bilden, oftast himlen på bilder du tar utomhus. I inställningarna för bilder i din Iphone så kan du välja att spara den vanliga bilden utöver den kombinerade bilden som HDR skapar. HDR är nämligen inte felfritt så det kan hända att den vanliga bilden är bättre. HDR passar inte för alla motiv och du får därför själv avgöra vilken av de båda sparade bilderna i kamerarullen som är bäst.

Steg för steg till bättre bilder med HDR

Tekniken för att ta bilder med hjälp av HDR finns i Iphone 4 med iOS 4.1 eller senare. Har du en Iphone 4 men inte uppdaterat operativsystemet så är det hög tid att göra det. Har du en Iphone 3GS så kan du istället använda dig av appen HDR Pro som vi skriver om här intill.

1. Välj motiv

Var först och främst medveten om att alla motiv inte kräver HDR. En molnig dag märker du förmodligen mindre skillnad på HDR-bilden och den vanliga. Däremot en dag med starkt solsken och hårda skuggor kan HDR göra underverk.

2. Fokusera

Även om HDR innebär att telefonen tar flera exponeringar är det riktigt att fokusera på det du vill avbilda. Om det är ett speciellt objekt i bilden du vill avbilda så klicka på skärmen där det finns så att fokus och exponering anpassas och blir som allra bäst just där.

3. Håll stadigt och tryck av

Tre olika kort med samma motiv, men olika exponering tas i en följd, så se till att hålla telefonen stadigt när du tar kortet och undvik rörliga motiv. Annars får du tråkiga dubbelexponeringar och skuggor.

4. Studera resultatet

Med lite erfarenhet vet du när HDR fungerar extra bra. I kamerarullen i bildappen på Iphone kan du se både hur HD-bilden och den normalt exponerade bilden blivit. Radera de bilder som blev misslyckade och spara de som är bra.

Appen för mer extrema: Pro HDR

Iphone 3GS har inte HDR-funktionen men du med 3GS kan få HDR genom att använda till exempel appen Pro HDR. I dne här appen så kan HDR användas normalt eller så kan du dra på spakarna och får såväl gravt overkliga men eventuellt effektfulla bilder. Möjligheten att själv påverka bilden är en anledning även för dig med IPhone 4 att köpa appen. Den tar lite längre tid på sig att ta och att spara bilden, men ger dig i gengäld möjligheten att anpassa i efterhand hur du vill ha bilden baserat då på de bilder med olika exponering som appen tagit. Klart värt att prova.

Appen: Pro HDR

Pris: 15 kr