Bygg en app enkelt

Kartläggning: Appskapare

Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

Publicerad:

9 sep 2013 - 06:00

Uppdaterad:

1 jun 2015 - 10:57

För tio år ville alla skaffa sig en webbplats. Men det var lite komplicerat och dyrt för gemene man. Sedan kom bloggverktygen, exempelvis Blogger och Wordpress, som gjorde det hela mycket enklare och billigare. På samma sätt som bloggandet har gjort webbpublicering tillgänglig för alla så har olika så kallade appbyggare dykt upp och erbjuder samma sak för utveckling och publicering av mobila appar.

Alla bloggar är visserligen inte snyggt designade eller allmänt intressanta, men poängen är snarare att alla numera har möjlighet att skapa en sådan webbplats för att kostnaden är liten och kraven på kunskaper relativt låga, om man väljer att använda färdiga mallar. Vill man publicera något mer avancerat behöver man ha kunskaper om layout, bildbehandling och kodning.

Detsamma gäller appbyggandet: Vill man bygga en mobil app av enklare slag som inte kostar skjortan går det att hitta ett antal verktyg. Vill man göra något riktigt proffsigt krävs, även på de plattformar vi testat, visst kunnande samt att man öppnar plånboken. Kostnaden är dock förhållandevis låg om man jämför den med hur mycket det kostar att anlita en professionell utvecklare. Särskilt då man ofta vill publicera en app på flera olika plattformar, i synnerhet de populäraste: Apples ios och Googles Android. För det kan kostnaden uppgå till hundratusentals kronor.

Men det är inte bara privatpersoner och företag som kan dra nytta av appskapare. Kostnaden för att utveckla en app från grunden till en mobil plattform och sedan anpassa den till en annan plattform är hög för utvecklare. Appmachine, ett av verktygen som vi tittat på, lanserades som beta i februari på Mobile World Congress och hyllades av bland annat The Next Web som den mest kraftfulla appskaparen hittills, på grund av satsningen på systemspecifika appar istället för webb-baserade appar, alltså html 5-appar. När Appmachine öppnade betan till allmänheten två månader senare hade 27 000 testat plattformen. Just kostnaden för att anpassa en app till ytterligare en plattform är en anledning till att många utvecklare avvaktat med att utveckla till Windows Phone 8. Finns det inte tillräckligt många användare på en plattform ökar risken att inte kunna räkna hem utvecklingskostnaderna.

.

.

 

.