Kartläggning: IP-telefoni

Ring gratis

Med de nya versionerna av Iphone, Android och Symbian har gratis telefonsamtal blivit möjligt. Åtminstone om du har paket med fri data från operatören.

Publicerad:

22 feb 2011 - 11:27

Uppdaterad:

22 feb 2011 - 11:27

Mobiloperatörerna har försökt bromsa utvecklingen i minst tio år, men nu är det i alla fall möjligt: Appar som gör det väldigt enkelt att ringa gratis med sin smarta mobil.

Operatörerna pratar om att lägga in spärrar i mobilnäten mot internet-telefoni, men än så länge går det i varje fall att ringa gratis.  Stora internetföretag som Google, Apple och Skype har länge sett det här som en naturlig utveckling av mobilt internet. De smarta mobilerna låter oss chatta, facebooka och kommunicera på alla möjliga sätt via mobilens internetuppkoppling. På samma sätt går det förstås att koppla upp en ljudförbindelse via samma internet-förbindelse från mobilen. 

Skype är den stora veteranen på området ip-telefoni. Skypes storhet inleddes redan 2003 då man lanserade sitt datorprogram för att enklare än någonsin tidigare ringa via internet med datorn.  Utan krångel  Det geniala med Skype var att inga krångliga inställningar längre behövdes för att ringa gratis. Allt som krävdes var att man installerade programmet och sedan sökte efter sina vänner för att lägga till dem som Skype-kontakter. Ungefär som Facebook fungerar idag, men i ett program för IP-samtal.  Enkelheten är också nyckeln i de nya mobila apparna för gratissamtal som nu gör succé. Med Viber och Tango kan man nu ringa "gratis" samtal mellan alla smarta mobiler med Iphone eller Android. 

Använder telefonboken 

Viber och Tango har tagit enkelheten ett steg längre. Nu krävs inte längre något konto där du lägger upp kontakter att ringa. I stället används mobilens egen telefonbok. När du installerat appen så håller telefonen själv reda på vilka av dina kontakter i telefonbok som också installerat appen för gratissamtal, och sedan är det bara att ringa dem gratis. (De kan förstås också de att du installerat appen ifråga.) 

Skype vill förstås fortsätta hänga med i utvecklingen nu när ip-telefoni i mobilen blir allt mer populärt. Det som Skype erbjuder till skillnad från Viber och Tango är att du även kan ringa knasbilliga samtal till utlandet via "Skypeout" direkt från mobiltelefonen. Dessutom har Skype extrafunktioner som chatt och videosamtal. Videosamtal finns för övrigt även i Tango. 

Skype finns ju även till datorer och dessutom till fler mobilsystem än Viber och Tango. Viber finns än så länge bara till Iphone. Tango finns bara till Android och Iphone. Skype finns förutom till Iphone och Android även till alla Nokias Symbian-smartphones. Dessutom kan man enkelt nå alla som har Skype installerat på sina vanliga datorer. 

Med 08-nummer 

För den som vill vara lite mer avancerad går det att använda IP-telefoni via den klassiska sip-standarden. Då kan man ladda ner den utmärkta appen "Acrobits Softphone" till sin Android eller Iphone. Därefter kan man registrera sig för IP-telefoni med ett vanligt 08-nummer (eller något annat fast telefonnummer), till exempel på Phonzo.se. Då kan du ha hemtelefonen i fickan och ringa "gratis" till fasta nätet - och bli nådd på ditt vanliga 08-nummer var du än är. 

Jag skriver "gratis" inom citationstecken. Att det är gratis är ju förstås en sanning med modifikation. Du måste ju antingen ringa via wlan eller helst ha ett mobilabonnemang med något datapaket (se listan i artikeln direkt efter denna). Du måste alltså betala någonstans i storleksordningen 29-99 kronor, beroende på vilket datapaket du väljer, i en fast månadsavgift.

Det finns också flera andra appar för IP-telefoni. Två av de mest populära som varit med ett bra tag är Fring och Nimbuzz. Dessa kan kopplas till ett flertal olika chatt- och ip-telefonitjänster.

Nokia har även en egen funktion för ip-telefoni inbyggd i vissa av sina mobiltelefoner. Särskilt Nokias linuxtelefon N900 är förberedd för ip-telefoni med bland annat Skype och Google Voice – inbyggt direkt i systemet.  Maktkamp  De svenska mobiloperatörerna är inte alls nöjda med den nya möjligheten att ringa gratis. Vi står sannolikt inför en maktkamp mellan världens mobiloperatörer (som vill fortsätta ösa pengar ur sin guldkalv med namnet minutavgifter) och å andra sidan stora internetjättar som Google, Apple och Skype.

I USA har Google redan släppt Google Voice för gratissamtal.  Apple ligger inte heller på latsidan. Från och med Iphone 4 släppte Apple sin egen programvara Facetime för den som vill ringa gratis videosamtal från en Iphone till en annan Iphone eller till en Mac-dator. Än så länge går det bara att göra via wlan, inte via mobiltelefonens 3G-uppkoppling, men det sägs att Apple nu planerar att göra det möjligt att ringa med Facetime även via mobilt internet.

Snart kommer Google Talk med gratis video till alla Androidmobiler. Frågan är vad mobiloperatörerna gör då, om de tänker vägra sälja Google-telefonerna eller om de ger vika för tanken att samtal över internet är något som kommit för att stanna.    

.

.

 

.