Annons

Ring och surfa billigt utomlands

Mobilen vore det perfekta resesällskapet när du far utomlands, om det inte vore så erbarmligt dyrt att använda den. Mobil lär dig hur du använder mobilen billigare på resan.

Publicerad Uppdaterad

Egentligen är mobiltelefonen som gjord för att ta med sig på utlandsresan. Den väger nästan ingenting, ändå kan den användas till att titta på film, surfa på Internet, läsa och skicka e-post och, ja att prata i telefon med.

Men, det kostar. Du behöver inte använda mobilen så värst mycket för att mobilräkningen ska rusa iväg, och det finns i princip ingen övre gräns för hur dyrt det kan bli. Kanske ännu mer provocerande är när du verkligen ansträngt dig för att använda mobiltelefonen så litet som möjligt och ÄNDÅ åker på flera hundra kronor extra för ett par sekunders användning.

Det finns dock tips och knep för hur du kan minimera din mobilräkning. Med rätt planering och genomtänkt användande ska du inte behöva känna panik när telefonen ringer.

Allmänt

- Kom ihåg att fria minuter, SMS eller MMS som ingår i ditt abonnemang kan aldrig användas för utlandstrafik.

- Lusläs din mobiloperatörs utlandssida. Alla operatörer har prisinformation för vad det kostar att ringa, SMSa, MMSa och surfa utomlands. Kolla upp priserna för det eller de länder du ska åka till för ditt abonnemang.

- I regel har din operatör roamingavtal med flera operatörer i varje land. Priserna kan variera kraftigt från en utländsk operatör till en annan, och din telefon kan byta nät bara du går över gatan. Därför lönar det sig nästan alltid att välja ett nät manuellt i stället för att låta telefonen välja själv. Kolla upp i förväg på operatörens utlandssida vilket nät som är billigast. Läs sedan på i mobilmanualen hur du väljer nät manuellt i stället för automatiskt.

- Håll ett särskilt öga efter specialpriser och arrangemang mellan operatörer. Telenor har till exempel sitt Passport-samarbete med Vodafone, som innebär att du betalar en fast kostnad på 10 kronor var 20e minut och i övrigt din svenska samtalstaxa om du ringer eller tar emot samtal utomlands. Tjänsten är gratis men måste aktiveras, och den fungerar bara på utländska Vodafone-nät. På samma sätt har Tre bra priser om du ringer via Tre-nät i andra länder. Tele2 har värdebeviset Comviq Kontant Amigos som ger billigare taxa från 17 europeiska länder. Ska du resa till något av dem kan detta vara ett prisvärt alternativ, i synnerhet om du redan har ett kontantkort från Tele2.

Se till att vidarekoppla mobilen till svararen hemma i Sverige om du tror att du kommer vara utan täckning ofta.

- Telefonsvararen är en riktig kostnadsfälla. När någon blir vidarekopplad till din röstbrevlåda sker det via utlandet, och du får alltså betala utlandssamtalet trots att du inte svarat. Låt därför inte röstbrevlådan gå igång om du kan undvika det.

- Om du vidarekopplar automatiskt till röstbrevlådan, se till att göra det INNAN du lämnar Sverige, annars kommer vidarekopplingen att ske i det utländska nätet och ändå kosta skjortan. Du kommer fortfarande få SMS när du fått nya meddelanden, som du kan lyssna av från utlandet.

- Ett ännu billigare alternativ till att vidarekoppla till röstbrevlådan, som dessutom fungerar om du absolut måste svara på vissa viktiga samtal, kan vara att skicka upptagetton till den som ringer. Sedan ser du till att skicka ett förskrivet SMS till den som ringer, med en text i stil med "Jag är utomlands. Skicka ett SMS i stället, eller ring igen om det är något viktigt."

Ibland kan det löna sig att köpa ett kontantkort utomlands.

- Om din telefon inte är operatörslåst kan det ibland löna sig att köpa ett kontantkort i det land du åker till. Detta gäller i synnerhet om du tror att du kommer att ringa en del inom semesterlandet. Skriv ner vilka priser som gäller för din vanliga operatör i förväg och jämför med priserna i en telefonbutik. Med ett utländskt kontantkort vet du åtminstone exakt hur mycket du betalt och riskerar inga obehagliga överraskningar.

- Använd för guds skull tangentlåset! Hemma i Sverige är det mest komiskt om någon av dina vänner får höra dina fotsteg i en halvtimme. Sker det utomlands kan det däremot bli riktigt riktigt dyrt.

Ringa

- Kom ihåg att om någon ringer upp dig på mobilen när du är utomlands är det du som betalar utlandstaxan, inte den som ringer dig.

- EU har beslutat att man ska kunna ringa mellan EU-länder för en maxtaxa på 49 eurocent, cirka 4,60 kronor, per minut. De första delarna av beslutet ska träda i kraft i juni, men det är oklart om någon av operatörerna kommer hinna implementera taxan under sommaren. Det kan ändå vara värt att kolla med din operatör innan du reser. Det bör påpekas att det inte är självklart att EU-taxan är det billigaste alternativet. Vodafone Passport blir till exempel billigare för längre samtal.

- Har du en telefon med wlan kan det vara värt att konfigurera den för att kunna använda någon IP-telefonitjänst. Det finns gott om caféer med gratis wlan runt om i världen där du kan prata långsamtal till priset av en kopp kaffe. Även för en surfzon där man måste betala kan det löna sig med IP-telefoni. 50 kronor för en halvtimmes telefonsamtal är fortfarande billigt med utlandsmått mätt.

SMS/MMS

- Det är i regel betydligt billigare att SMSa än att ringa utomlands, men det betyder inte att det kostar lika mycket som hemma, och det går alldeles utmärkt att få till en saftig mobilräkning genom att SMSa lika mycket som hemma. Återigen, kolla din operatörs taxa så att du vet hur mycket ett SMS kostar.

- Tänkte du huvudsakligen SMSa när du är utomlands är det inte alls säkert att det lönar sig med ett utländskt kontantkort. I till exempel Tyskland är den lokala SMS-taxan så hög att det är billigare att skicka ett SMS från en svensk telefon till en tysk än mellan två tyska telefoner. Kolla därför även SMS-priserna när du funderar på ett utländskt kontantkort.

Med vissa kombinationer av operatörer och länder blir det billigare att skicka MMS än SMS, så passa på och släng med en semesterbild om du ändå ska svara på ett SMS.

- För MMS är kostnaderna från utlandet extra svåröverskådliga. Telenors priser för MMS från utlandet är ibland billigare än att skicka SMS. Ingen datakostnad tillkommer, och det är gratis att ta emot SMS. Det gör MMS till ett betydligt bättre alternativ än SMS om den i andra änden kan ta emot det. Även Telia har fastpris för MMS, men det är betydligt högre, och man får betala för att ta emot MMS. Tre och Tele2 tillämpar ordinarie taxa för MMS plus den oftast skyhöga datakostnaden per skickad kilobyte från landet du befinner dig i. Det kan vara en bra idé att ringa din operatörs kundtjänst innan du åker för att reda ut exakt vad som gäller för MMS.

Data

- Datatrafik över mobilnätet är nästan alltid väldigt väldigt dyrt utomlands. 120 kr per megabyte är inte ett ovanligt pris. Betänk att Aftonbladets webbsida är på ungefär en megabyte, och problemet blir uppenbart. Undvik att surfa via mobilnätet utomlands. Har du wlan i telefonen är surfzoner ett mycket bättre alternativ.

- Om du ändå vill surfa, mät många kilobyte olika sidor är på medan du fortfarande är hemma, så att du vet vad de kostar.

- De flesta mobila webbläsare tillåter dig att stänga av bildnedladdning. Det gör förstås surfupplevelsen betydligt torftigare, och en del webbsidor kommer inte att fungera korrekt, men mängden data som måste laddas ner blir otroligt mycket mindre. Om du behöver komma åt textinformation från webbsidor är detta ett utmärkt sätt att reducera kostnaden.

- Om du har tjänster i din mobil som genererar automatisk datatrafik, som RSS-feeds eller automatisk e-posthämtning, stäng av dem innan du åker!

Det här är helt fel tid och plats för att få din e-post automatiskt uppdaterad på mobilen.

Övrigt

- Gratisnummer av typen 020-nummer blir inte gratis när du är utomlands, oavsett om du ringer ett lokalt gratisnummer eller ett svenskt 020-nummer från utlandet. De kommer att kosta som ett vanligt telefonnummer.

- I ett stort antal europeiska länder är det förbjudet att prata i mobiltelefonen utan handsfree medan man kör bil. I vissa länder, som Spanien, är det förbjudet även om man använder handsfree. Säkrast att låta bli.

- Samtliga operatörer har någon form av informationssida för utlandspriser. Telenors är bäst, medan de övriga är sämre strukturerade. Det kan löna sig att söka på operatörernas "frågor och svar"-sidor på "utland" för mer information. Se länklistan ovan för direktlänkar till operatörernas utlandssidor.

Källa