Låt mobilen rädda dig från papperstrassel

Skanna med mobilen

Papper tar plats, är svåra att hålla ordning på och omöjliga att dela med andra via telefonen. Som tur är kan din androidtelefon tillsammans med några fiffiga appar och tjänster hjälpa dig att bringa lite ordning. Allt som krävs är att telefonen har en hyfsad kamera.

Publicerad Uppdaterad

Samla in

Enklaste sättet att fånga informationen från papperslappar, kvitton och tidningsartiklar är givetvis att bara ta ett kort med mobilens kamera och spara bilden som en vanlig jpg-fil. Det fungerar i många fall utmärkt. Men ska du skanna in mer avancerade dokument eller lite större kvittosamlingar kan det vara bra att ta hjälp av fiffiga appar. Det finns en mängd appar som specialiserat sig på att fotografera dokument. Många av dem är inriktade direkt på en dokumenttyp som till exempel visitkort. Vi har tittat på fyra stycken som är mer generella och som kan skapa pdf-dokument av de bilder som du tar. PDF är ett dokumentformat som fungerar både i mobilen, på datorn och tillsammans med många webbtjänster för att lagra dokument. En fördel är att det är enkelt att hantera pdf-dokument med många sidor jämfört med flera bilder i till exempel en mapp eller ett zip-arkiv.

Flera saker avgör om du ska få ett bra resultat när du skannar med mobilens kamera. Först och främst gäller det att hitta en plan yta med bra jämn belysning där du kan lägga dokumentet du vill fotografera. Det är en fördel om ytan är enfärgad och i en färg som kontrasterar väl mot det som du vill läsa in. Då blir det lättare att skilja dokumentet från bakgrunden när bilden senare ska beskäras. De flesta appar av den här typen har olika funktioner för att förbättra bilden som tas. Det handlar om att ändra perspektivet om pappret ligger snett, att beskära bilden och att anpassa färg och kontrast för att dokumenten ska bli så tydliga som möjligt. Dessutom brukar apparna hjälpa till med vitbalansen så att papper blir vita och inte lite gula som de lätt blir om man fotograferar i inomhusbelysning.

Scan to PDF (Nym Computing)  

Pris 8,80 kronor

Scan to PDF är det enklaste av programmen i det här testet.  Bilder hämtas antingen direkt från telefonens kamera eller från bilder som tagits tidigare och lagts till i bildarkivet. Efter importen går det att beskära bilden, rotera dem och få kontrast, färg och ljus automatiskt justerad. Programmet kompenserar inte för perspektiv så det gäller att vara riktigt noggrann från början när bilden tas. Väl importerad hamnar alla bilder i en inbox. Från det läget är det lätt att flytta dem så att de hamnar i rätt ordning i den slutgiltiga PDFen eller att helt enkelt ta bort dem. När du är nöjd går det enkelt att antingen dela PDF:n via e-post eller annat Androidprogram som stöder delning. Det finns också en speciell knapp för att ladda upp filen direkt till Google docs. Programmet gör sitt jobb men inte mer. Dock hör de till de billigare progamen i kategorin.

Betyg 4/10

Droid Scan Pro (Trans-Code Design)

Pris 31,50 kronor

Kanske snyggast av de testade programmen, men inte mest lättarbetat. Bilderna kan hämtas direkt från telefonens kamera-app men faktiskt känns det smidigare att hämta bilder som redan tagits från kamerans arkiv i stället och programmet klarar att läsa in många bilder i ett svep. När bilden är importerad försöker programmet själv att hitta dokumentets kanter, ofta behöver det dock hjälp. Däremot fungerar funktionen för att räta upp sneda dokument riktigt bra och det är enkelt att manuellt justera exponering och färger i bilden. I läget där du skapar den slutgiltiga PDF:en är det lätt att välja vilja bilder som ska med men det finns inget uppenbart sätt att ändra ordningen på bilderna. När PDFen väl är skapad är det lätt att antingen ladda upp den till Evernote eller Google docs.

7/10

Document Scanner (Pwn with your Phone)

Pris 25,90 kronor

Enkelt och tydligt gränssnitt gör programmet lätt att använda och det är inget problem att skapa en flersidig PDF. Tyvärr är programmet långsammast i testet. Även på en snabb telefon med dual core-processor som krävs det mycket tänkande för varje steg i processen för att justera och beskära bilden. Appen är dock hygglig på att hitta rätt kanter på fortograferade dokument.

6/10

CamScanner (Intsig Information CO., LTD)

Pris 30 kronor

Cam Scanner är det mer avancerade programmet av de fyra. Precis som Droid Scan Pro kan det importera bilder från antingen kameran eller telefonens bildarkiv. Camscanner verkar dock något bättre på att själv hitta och klippa ut dokument från bakgrunden än till exempel Droid Scanner. Men det som gör programmet till en vinnare är möjligheten att ändra ordning på sidorna innan PDF:en skapas och att det går att slå ihop flera PDF:er innan de skickas vidare eller laddas upp till Googel Documents eller Evernote.

betyg 8/10

Dela

Alla programmen ovan har funktioner för att dela med sig av dokumenten. Enklaste sättet är att fästa det som en bilaga på ett mejl och skicka. Men det finns mer avancerade möjligheter som att låta dokumenten laddas direkt upp till Google Dokuments eller den digitala anteckningsboken Evernote. Båda alternativen ger möjlighet att låta dokumenten indexeras så att de senare blir sökbara i datorn eller via telefonen. Dessutom är det möjligt att kategorisera och arkivera dokumenten för framtiden.

Att tänka på:

Kamera med autofokus.

Bra, jämn belysning.

Håll telefonen stilla