https://www.mobil.se/tips-tricks/skolor/bildbackup-sa-gor-du-sakerhetskopiering-enkelt-med-eller-utan-molnet
564052
Skolor
Skola: Säkerhetskopiering av mobilfoton

Bildbackup, så gör du: Säkerhetskopiering enkelt, med eller utan molnet

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/fotobackup.png?itok=6LfVrdyw', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/fotobackup.png?itok=OOjZlPOC', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/fotobackup.png', w: 1450, h: 958, title: ' ' },]
Att se till att dina mobilkamerabilder finns kvar om mobilen försvinner är enkelt, med eller utan molntjänst. Så ser du till att ha backup av dina bilder.

Foton och filmer gör sig bäst om de finns på mer än ett ställe. Dels för att man vill kunna visa dem för andra, dels för att mobilens skärm inte alltid gör bilderna full rättvisa, men framför allt för att man inte vill bli av med bilderna om mobilen skulle gå sönder eller försvinna.

Många, kanske de flesta, har redan en backup av sina foton på mobilen via en molntjänst, kanske till och med utan att veta om det. Är du osäker eller vet med dig att du inte har det men vill ha det ger vi här ett par tips på smidiga och tillförlitliga molntjänster.

Som någon har sagt är molnet bara någon annans dator, och visserligen är molntjänsterna extremt bra på att se till att data aldrig går förlorade, men du lägger dina bilder i någon annans händer, och det kanske du inte är helt bekväm med när det kommer till privata bilder. Därför tipsar vi även om lösningar om du vill säkerhetskopiera bilderna till en dator eller hårddisk utan att gå via en molntjänst.

Molntjänster

Det absolut smidigaste sättet att ha dina bilder säkerhetskopierade är via en molntjänst. Ofta behöver du inte ens tänka på backup, utan den sker automatiskt i bakgrunden efter att du har gjort inställningarna för det. Det finns en rad alternativa molntjänster att välja mellan, men vi har valt att fokusera på de fyra populäraste: Google Foto, Apple Icloud, Onedrive och Dropbox.

Google Foto

Har du en Androidmobil finns alltid Google Foto förinstallerat, appen med bara namnet Foto. Appen finns även till Ios. Många tillverkare har även sin egen bildgalleriapp vilket leder till den förvirrande situationen att du har två appar för att titta på dina foton i din mobil.

Men Google Foto är som sagt inte bara en gallerifunktion utan även en molntjänst för att göra backup på dina bilder.

Första gången du öppnar appen får du oftast frågan om du vill göra molnbackup av dina bilder och det är lätt hänt att man klickar ja här utan att man ens tänkt på det. Svårt är det i alla fall inte. Backupen är sedan kopplad till ett Googlekonto och sker i bakgrunden utan att du märker av det.

Du kan välja mellan två alternativ för din backup, antingen obegränsat med lagringsutrymme men med reducerad bildkvalitet, eller bibehållen bildkvalitet men med begränsat lagringsutrymme. Om du inte betalar för Google Drive är det tillgängliga lagringsutrymmet 15 gigabyte. Det ska sägas att “reducerad bildkvalitet” i Googles fall innebär 16 megapixel, vilket i de flesta fall är lika bra eller bättre än vad din mobilkamera tar till att börja med, så det innebär oftast ingen uppoffring att välja den reducerade kvaliteten. Om du väljer reducerad kvalitet döper dock Google om dina kamerabilder när de överförs. Hanterar du dina bilder via mer än en kanal blir det då väldigt lätt att du får dubbletter av samma bild med två olika namn.

Apple Icloud

Icloud är Apples molntjänst, och den är djupt integrerad med Apples tjänster, så djupt att det inte finns någon Icloud-app på din Iphone utan du hittar funktionerna i inställningarna. Apples ointresse för Android är monumentalt, så Icloud finns bara till Ios och PC, även om det går att hitta tredjepartslösningar till Android. Du har 5 gigabyte lagring gratis, vill du ha mer får du betala.

Har du ett Apple-ID, vilket du behöver för att ladda ner appar i App Store, har du också ett Icloudkonto, och standardinställningen för mobiler är att ladda upp bilder till ditt konto, så du måste i princip gå in i inställningarna och ändra för att inte ha automatisk molnbackup.

Du kan bara komma åt bilderna på webben via en Mac, så för att se dem på en PC måste du installera ett Icloud-program på datorn, vilket kanske inte är den smidigaste lösningen om du snabbt vill visa några bilder på stor skärm på någon annans dator.

Dropbox

Dropbox är en av de äldsta och mest populära molnlagringstjänsterna, och den största som inte drivs av någon av IT-jättarna Microsoft, Apple eller Google. Det finns som app eller program till de flesta system, och du kan också komma åt ditt innehåll på Dropbox från en webbläsare. Gratisversionen ger 2 gigabyte lagring, vill du ha mer måste du betala.

Oavsett molntjänst är det lätt att dela en hel mapp med bilder till någon annan, men den personen måste ha ett konto på molntjänsten, och det är något som talar till Dropbox fördel, eftersom det är störst chans att den molntjänst som de du känner använder är Dropbox.

För att aktivera automatisk kamerauppladdning måste du gå in i inställningarna i Dropboxappen. Här kan du välja om både video och stillbilder ska laddas upp, och om uppladdningen ska ske endast när du är uppkopplad mot wifi. När väl inställningen är gjord ska nytagna bilder laddas upp automatiskt.

Vi skriver “ska”, för mobilernas strömhantering gör att Dropbox ibland hamnar i bakgrunden och uppladdningen inte går igång automatiskt. Detta är särskilt vanligt på Iphone. Händer det får man öppna Dropbox-appen, så vaknar bildbackupen till liv igen.

Dropbox väljer att vid uppladdning alltid döpa om dina bilder efter det datum och klockslag när de togs. Det underlättar sortering och förhindrar dubbletter med samma namn, men gör i gengäld att du precis som med Google Foto kan få det rörigt med samma fil med olika namn.

Onedrive

Microsofts molntjänst påminner mycket om Dropbox i utförandet, på samma sätt finns den som app till de flesta system, och du går in i appen för att slå på automatisk kamerauppladdning.

Precis som med Googles och Apples tjänster har du automatiskt ett Onedrivekonto om du har ett Microsoftlogin som du använder på en Windows-enhet. 5 gigabyte ingår gratis. Många som har Onedrive kanske inte vet om det eller använder det aktivt, vilket kan göra det svårare att hitta användare att dela med, men tjänsten har också många fördelar.

På mobilen är Onedrive bra på att hitta mappar där det finns bilder och fråga om även dessa mappar, inte bara kamerarullen, ska säkerhetskopieras. Onedrive döper inte heller om dina bilder när de laddas upp. Har du en Windowsdator är Onedrive väl integrerat i systemet och du behöver knappt tänka på att hålla dina filer synkade. Och använder du Office-paketet kan du prenumerera på Office och samtidigt få en terabyte lagring på Onedrive, vilket är en riktigt prisvärd kombo.

Backup för molnvägrare

Ios

Iphone sprang ur musikspelaren Ipod, som i stor utsträckning byggde på att man synkade över musiken med sladd från dator via programmet Itunes. Faktum är att i början kunde man inte ens aktivera en Iphone utan att koppla den med sladd till en dator först.

Itunes är därför fortfarande en nödvändighet för att utan molntjänster föra över innehåll mellan Iphone och dator, även om du faktiskt inte behöver använda programmet för bildöverföring efter att du installerat det.


1: Det första du gör är alltså att installera Itunes, som finns till PC och Mac, på din dator. Kör igång programmet.
2: Slå på din Iphone och anslut den med sladd till datorn. Du kan behöva ange på telefonen att du litar på datorn.

Sista stegen specifikt för PC
3a: För PC med Windows 8 eller senare (för Windows 7 hänvisar vi till Apples instruktiva hjälpfil som du hittar under Hjälp i Itunes): Öppna appen Foton på datorn (använd sökverktyget om du har svårt att hitta det.
4a: Välj Importera, som finns i övre högra hörnet. Välj att bilderna finns på en annan enhet. Din Iphone kommer att dyka upp som alternativ.
5a: Välj vilka bilder som ska importeras. Som förvalt alternativ kommer alla nya bilder att vara ikryssade medan redan överförda bilder inte är det.

Sista stegen specifikt för Mac
3b: För Mac: Bilder-programmet öppnas automatiskt när du anslutit telefonen. Om det inte gör det öppnar du programmet Bilder.
4b: Klicka på fliken “Importera” längst upp, om den inte redan är öppen. Välj “Importera alla nya bilder”.
5b: Observera att Bilder i sin tur kopierar bilderna mot Icloud om du inte aktivt går in och ändrar det.

På både Mac och PC kan du välja om bilderna ska ligga kvar på din Iphone eller raderas efteråt. Om du inte har platsbrist på telefonen kan det vara smart att ha dem kvar, själva tanken med en backup är ju att ha informationen på mer än ett ställe om det skulle gå förlorat någonstans.

Android

Androidsystemet är konstruerat från grunden enligt premissen att du ska synka allt ditt innehåll mot ditt Googlekonto, men åtminstone bilder frågar telefonen i alla fall om lov innan den synkar. Android är också i grunden en Linuxdator med öppet system, så du kan ansluta mobilen till en dator och rota runt bland alla filer och bilder som om de låg på en hårddisk.

På en PC installeras de drivrutiner som behövs för filöverföring så fort du pluggar in telefonen med sladd till datorn. På en Mac måste du först installera programmet Android File Transfer. Du hittar det på https://www.android.com/filetransfer/. När det väl är avklarat:

1: Slå på mobilen och anslut den med sladd till datorn.
2: En del mobiler, till exempel Sonys, föreslår att du ska installera synkprogramvara från dem. Det kan du göra, men det behövs inte, och i den här guiden väljer vi att tacka nej till det.
3: Kontrollera att telefonen har rätt typ av USB-anslutning. Detta kan dyka upp som en direkt fråga när du kopplar in mobilen. Gör det inte det, svep ner notifieringsmenyn och välj det fält som heter något med USB-anslutning.
4: Alternativen anges här rätt olika beroende på tillverkare, men på en Mac ska du välja Bildöverföring (PTP), medan det på en PC funkar med både Filöverföring (MTP) och bildöverföring (PTP).

Sista stegen specifikt för PC
5a: För PC med Windows 8 eller senare (för Windows 7 hänvisar vi till Microsofts support): Öppna appen Foton på datorn (använd sökverktyget om du har svårt att hitta det).
6a: Välj Importera, som finns i övre högra hörnet. Välj att bilderna finns på en annan enhet. Din mobil kommer att dyka upp som alternativ.
7a: Välj vilka bilder som ska importeras. Som förvalt alternativ kommer alla nya bilder att vara ikryssade medan redan överförda bilder inte är det.

Sista stegen specifikt för Mac
5b: För Mac: Öppna programmet Bilder.
6b: Klicka på fliken “Importera” längst upp, om den inte redan är öppen. Välj “Importera alla nya bilder”.
7b: Observera att Bilder i sin tur kopierar bilderna mot Icloud om du inte aktivt går in och stänger av det.

På både Mac och PC kan du välja om bilderna ska ligga kvar på din Iphone eller raderas efteråt. Om du inte har platsbrist på telefonen kan det vara smart att ha dem kvar, själva tanken med en backup är ju att ha informationen på mer än ett ställe om det skulle gå förlorat någonstans.

Priser molntjänster

Google Drive: 15 GB gratis, 100 GB 190 kr/år, 1 TB 990 kr/år

Icloud: 5 GB gratis, 50 GB 106 kr/år. 200 GB 348 kr/år. 2 TB 1068 kr/år

Dropbox: 2 GB gratis, 1 TB 950 kr/år

Onedrive: 5 GB gratis, 50 GB 200 kr/år, 1 TB + Office 365 649 kr/år