Kameramobiler

Jämförande test: Bästa mobilkameran 2016

Vi har samlat hela tio toppmodeller för att i detalj reda ut vilken som har den bästa kameran. Vi möter ett oväntat jämnt startfält.

Publicerad Uppdaterad

Det är överraskande att Iphones bilder är så bra med tanke på att inställningsmöjligheterna är så få och det är ett faktum att autoläget i Iphone 6S Plus ger bättre bilder än vad många andra mobilkameror levererar först när man har grottat ner sig en hel del i inställningarna och anpassat för det aktuella motivet. Det är utan tvekan ett bra betyg för Iphone, men man kan samtidigt tycka att det är tråkigt att inga av de manuella inställningar som andra mobilkameror erbjuder finns att hitta i Apples kameraapp.

Mobil Kameratest 2016 - Apple Iphone 6s Plus
Klicka på bilden för att se samtliga bilder från telefonen.

Plus: Selfies, lättanvänd Minus: Få funktioner Huawei Nexus 6P Googles Nexusserie startar onekligen i en uppförsbacke, för Nexusmobilerna har aldrig tidigare haft särskilt bra kameror. Inte förrän nu, för skillnaden är klart märkbar om man jämför mot tidigare telefoner i Nexusserien. Hårdvaran är alltså klart förbättrad och det är nog själva kameraappen – mjukvaran – som i sammanhanget är det som begränsar Nexus 6P som kamera. Faktum är att den ger ungefär samma begränsade möjligheter till inställningar som alltid har kännetecknat Iphone. HDR och fotolampa är det enda du kan påverka i inställningarna när du ska ta en vanlig bild. Bland specialfunktionerna hittar vi sedan det som kallas linsoskärpa. Nexus skapar fiktiv linsoskärpa genom att du efter att du knäppt av bilden ombeds att röra telefonen i en båge uppåt. Det fungerar ungefär på samma sätt som mobiler, där man försöker åstadkomma samma sak med hjälp av två linser bredvid varandra. Det här gör att du kan välja fokus i de bilderna i efterhand, men resultatet blir sällan bra. Vi ska dock inte straffa Nexus särskilt mycket för just det, för om du bara undviker den funktionen tar du lätt vanliga bilder riktigt framgångsrikt med Nexusserien. Det är ett stort steg framåt jämfört med föregångarna i Googles Nexusserie och bildkvaliteten ligger nu och nosar på de absolut bästa mobilkamerorna på marknaden. Framför allt i mörker och inomhus med många olika ljuskällor imponerar Nexus 6P. Negativt är dock att den liksom systermodellen Nexus 5X saknar de flesta manuella inställningar som lyfter de allra bästa mobilkamerorna på marknaden ytterligare ett steg och låter dig göra lite mer när du vill det.

Mobil Kameratest 2016 - Huawei Nexus 6P
Klicka på bilden för att se samtliga bilder från telefonen. 

Plus: Bra i mörker, snabbstart av kameran
Minus: Få inställningsmöjligheter

Sony Xperia X

Idag levererar Sony som bolag kamerasensorer inte bara till de egna telefonerna utan även till flera av de konkurrerande mobiltillverkarna, bland annat Huawei och Samsung. Man kan fråga sig varför Sony själva då inte lyckats överträffa konkurrenterna om man sitter på så mycket kamerakompetens, men svaret tycks vara att mjukvaran spelar stor roll. I Xperia X och för den delen även i äldre modeller som nu har fått en uppgradering möter vi en ny uppdaterad version av Sonys kameraapp, en app som innan dess har sett likadan ut länge nu. Sony är en av mycket få tillverkare numera som har en dedikerad fysisk kameraknapp och det är med den som du snabbast startar kameran när telefonen är i viloläge. Håll bara in kameraknappen så kommer du direkt till kameraappen. För att vara helt omgjord är den väldigt välbekant och vi känner igen de olika autolägena som signalerar Dokument, Makro eller Motljus för att nämna något av de motiv som kameran känner igen när de hamnar framför linsen. Just att kameran identifierar motiv är så klart meningslöst om det inte resulterar i förstklassiga bilder sedan, men det återkommer vi till. Utöver autoläget kan man sedan i det manuella proffsläget själv ställa ISO, men de flesta manuella inställningar du kan hitta hos konkurrerande telefoner saknas hos Sony. Appen såväl som de bilder den levererar är en besvikelse från en tillverkare som Sony. De har tidigare varit ledande inom kameramobiler men ligger nu märkbart efter och har inte förbättrat sig alls i samma tempo som konkurrenterna gjort det. Den största skillnaden är att Sony levererar bilder som har nästan dubbelt så många megapixel som konkurrenterna, men ändå inte levererar bättre detaljrikedom eller andra positiva egenskaper. Sony har ett läge med så kallad autojustering där bilderna landar på mer beskedliga åtta megapixel istället för 23, men inte ens det gör bilderna särskilt mycket bättre. Kameran i Sony Xperia X presterar genomgående sämre än många konkurrenter och har särskilt problem i mörker, när du ska ta självporträtt och genom att inställningsmöjligheterna i det manuella läget är sämre än hos konkurrenterna. Det här hade kanske varit acceptabelt för ett par år sedan men det är inte tillräckligt för att ha något att göra med tätstriden i dag. 

Mobil Kameratest 2016 - Sony Xperia X
Klicka på bilden för att se samtliga bilder från telefonen.

Plus: Fysisk kameraknapp
Minus: Svag i mörker och för selfies

Samsung Galaxy S7 När vi senast gjorde ett stort jämförande test av kamerorna i flaggskeppsmobilerna var det föregångaren Samsung Galaxy S6 som tog hem segern så givetvis är förväntningarna på uppföljaren S7 nu höga. Något förvånande kan man tycka det är att megapixelantalet i denna telefon faktiskt är lägre än vad vi fick i föregångaren, men förklaringen är så klart att megapixel är långt ifrån allt. I år har Samsung putsat ytterligare på prestandan när det gäller snabbare autofokus och bättre prestanda i dåligt ljus.

Kameraappen i S7 är föredömlig i den mening att den kombinerar ett enkelt och snabbt autoläge med mer avancerade anpassade inställningar de gånger du har tid och möjlighet att använda sådana. Du startar kameran snabbt genom att dubbelklicka på hemknappen och framför allt utmärker sig kameran i konkurrensen med snabb autofokus och bra bilder i mörker. 

Mobil Kameratest 2016 - Samsung Galaxy S7
Pro-läget låter dig ställa fokus manuellt men även själv välja till exempel slutartid och ISO. Det är lätt att ställa in utan att för den skull vara fotoproffs och när du anger fokus manuellt visas en detaljförstoring i skärmen så att du kan se direkt att du ställer fokus så att skärpan blir exakt. Särskilt positivt är dessutom att du kan komponera en uppsättning manuella inställningar och spara dem så att du senare kan gå tillbaka och med ett tryck få fram alla de inställningarna utan att gå in och justera varje enskild inställning. Klicka på bilden för att se samtliga bilder från telefonen. Plus: Snabb, bra i mörker Minus: Sämre för selfies HTC 10 När man ser på vad HTC har presterat tidigare i egenskap av mobilkameratillverkare hittar vi flera ganska udda satsningar, satsningar som vi sällan varit särskilt positiva till. Med HTC 10 lyckas man undvika de snedsteg man tagit tidigare, till exempel med alltför låg upplösning. HTC kallar kameran i HTC 10 för en ultrapixelkamera men just termen ultrapixel är mest ett påhittat marknadsföringsord från HTC:s sida och skiljer sig inte från vad andra tillverkare gör för att få bättre bilder. Det hela handlar i grunden om hur stor kamerasensorn är och vad man gör med informationen därifrån. HTC har i alla fall frångått låg upplösning på enbart 4 megapixel, som ultrapixel innebar tidigare, till förmån för 12 megapixel och vi återkommer till hur själva bilderna blir.
Mobil Kameratest 2016 - HTC 10
Kameraappen på HTC 10 ska du öppna som snabbast genom att från låsskärmen svepa med fingret nedåt två gånger över skärmen. Även om vi bortser från den uppenbara nackdelen att den genvägen bara fungerar när telefonen är låst och i viloläge så är den inte helt tillförlitlig ens då. Ett säkrare och ungefär lika snabbt sätt är att dra i kameraikonen direkt från den tända låsskärmen istället. Väl inne i kameraappen möts vi av ett avskalat gränssnitt i det enkla autoläget, med möjlighet att välja video, selfie, proffs eller något av kamerans andra lägen i en meny som du drar ut från sidan. Där hittar du även det som HTC kallar Zoe och som i HTC 10 är ett sätt att ta en bild samtidigt som man filmar en kort videosnutt på tre sekunder. HTC hade tidigare mer storslagna planer på att lansera Zoe som en egen tjänst för alla mobiler vilket man också gjorde, men nu är projektet skrotat och Zoe har återgått till att hålla hus bara i HTC:s mobiler. Tittar vi på det som faktiskt gör skillnad för bildkvaliteten så visar bilderna från HTC 10 att den lägger sig någonstans i mitten av fältet. HTC har lyckats undvika de uppenbara fallgroparna, som urlåg upplösning, i föregångarna men har inte fått till prestandan så att HTC 10 någonsin är med och konkurrerar bland de absolut bästa telefonerna i testet. Klicka på bilden för att se samtliga bilder från telefonen. Plus: Bra autoläge Minus: Krånglig snabbstart Huawei P9 Plus Det här är en av de mest spännande telefonerna i det här testet inte bara för att telefonen har dubbla kameror på baksidan utan även för att P9 Plus är den första kameramobilen som Huawei gör i samarbete med den klassiska kameratillverkaren Leica. I Huawei P9 Plus (och i systermodellen P9 som lanserades samtidigt) tar den ena kameran bilder i färg medan den andra enbart registrerar motivet i svartvitt. Resultatet av det ska bli dels att kameran kan ta riktigt bra bilder i svartvitt samtidigt som styrkor från de båda kamerorna kan kombineras till riktigt bra färgbilder, dels att kameraappen även har ett läge där du kan ta bilder och sedan välja fokus i efterhand så att resten av bilden får en snygg oskärpa. Som de flesta andra liknande lösningar är dock resultatet med den här typen av fiktiv oskärpa långt ifrån perfekt. Istället för skarp förgrund och oskarp bakgrund får jag flammig skärpa som inte överensstämmer med den systemkameralika effekt som man är ute efter. Det betyder dock inte att kamerans andra egenskaper gör oss besvikna. Huawei har tagit stora steg framåt när det gäller mycket och kamerans prestanda är definitivt ett av dessa områden. Om vi tar ett steg tillbaka och tittar på appen så möts vi först av ett avskalat autoläge, ja idag är utseendet på telefonernas kameraappar väldigt likriktat. Eftersom likriktningen innebär att man får ett enkelt autoläge och ett lättillgängligt proffsläge med fler inställningar är det positivt. Hos P9 Plus finns de olika fotolägena, som svartvitt, panorama och video, när du sveper till höger och andra inställningar som upplösning och timer dyker upp när du sveper åt vänster. När du drar nerifrån och upp på skärmen uppenbarar sig proffsinställningarna där du kan experimentera med manuell fokus, ISO och slutartid.
Mobil Kameratest 2016 - Huawei P9 Plus
En enkel bild tar du snabbt direkt från låsskärmen genom att dubbeltrycka snabbt på volym ner så tas en bild direkt, på strax under sekunden. För att det ska bli någon bild värd namnet krävs att du håller kameran stadigt och siktar rätt. Bättre därför att starta kameran på traditionellt sätt. Det är intressant med de två linser som Huawei begåvat telefonen med, men det är svårt att avgöra vilken skillnad de faktiskt gör. Vi provar att ta ett par bilder och samtidigt hålla för den svartvita av de båda linserna och då märker vi ingen egentlig skillnad i bildkvalitet. Däremot när vi utnyttjar funktionen för fiktivt skärpedjup så slutar den funktionen att fungera när vi håller för ena linsen. Därmed har i alla fall de två linserna ett bekräftat användningsområde. Viktigare är dock hur bilderna blir vid vanlig fotografering och glädjande nog blir bilderna bra. Bilderna från Huawei P9 Plus hör till de bästa i testet och kameran levererar ett högt och jämnt resultat nästan oavsett motiv. Den klarar dock inte att överträffa de bästa och tappar framför allt på bilder i mörker där den inte klarar lika mycket som till exempel märkeskollegan Huawei Nexus 6P eller Samsung Galaxy S7. Oavsett detta har Huawei bevisat att de är att räkna med på kamerafronten och de blir säkert att räkna med framöver. Klicka på bilden för att se samtliga bilder från telefonen. Plus: Bra jämn kvalitet Minus: Sämre i mörker Motorola Moto X Force Efter att ha spenderat en tid som dotterbolag till Google är Motorola numera en del av Lenovo, och Moto är tillsammans med Lenovo de två varumärken som företaget använder för sina telefoner. Telefonen Moto X Force presenteras framför allt som telefonen med okrossbar skräm, men även när det gäller kameran så sticker den ut lite i mängden. Tydligast är kanske att det är den enda telefonen av de i testet som har en riktig fotolampa även på framsidan, för när du tar självporträtt. Många av de andra telefonerna uppnår liknande effekt genom att i fotoögonblicket lysa upp skärmen, men Moto har alltså satt in en regelrätt lampa. Den sitter i övre vänstra hörnet och ger mycket riktigt ett skarpare ljus än vad skärmen klarar att göra. Kameraappen som sådan visar när du först öppnar den extremt få valmöjligheter. Här finns inte ens en avtryckarknapp, utan endast en videoknapp och symbolen för att byta mellan främre och bakre kameran är synliga. För att ta kort trycker du på skärmen, var som helst i motivet, och för att innan dess ställa fokus ska du dra fokuseringssymbolen till den del i bilden där du vill fokusera. Det är onekligen en ovanlig lösning som kräver lite tid att vänja sig vid. Att alla övriga inställningar gömmer sig i ett hjul som uppenbarar sig först när du sveper åt höger på skärmen skulle man kunna acceptera om det inte var för det att hjulet bara visar fem av nio tillgängliga valmöjligheter. Här finns mycket förbättringspotential, för de valmöjligheter som kräver att du snurrar på hjulet blir onödigt svåråtkomliga och skulle må bra av en meny där alla valmöjligheter istället visas på en gång. Smått förvirrande är också att allt ligger huller om buller här så att man i hjulet samtidigt kan aktivera video i 4K. Förklaringen är att kameravyn alltid möjliggör både stillbild och video, men andra tillverkare separerar inställningar för stillbild och video och det känns som ett enklare sätt.

Bilderna från Moto X Force visar tydligt att inte heller de klarar att lyfta betyget på telefonen. Den hör till de sämsta i testet. När det gäller fotolampan för selfies är den effektiv för att lysa upp, men det ska sägas att även de flesta av mobilkamerorna som använder skärmen som fotolampa får fint ljus. På minussidan måste man också nämna att Moto X i lite dåligt ljus då du inte vill använda blixten inte klarar att ta bild alls. När vi testar att ta selfie utan blixt syns helt enkelt ingenting. Det blir bara helt svart. Blixten är bra, men den gör å andra sidan att man ser väldigt lite, om något, av bakgrunden och det är ju en del av ett självporträtt att också visa var du är och vad du gör när du tar det.

Mobil Kameratest 2016 - Lenovo Moto X Force
Klicka på bilden för att se samtliga bilder från telefonen.

Plus:  Acceptabla bilder i bra ljus, selfieblixt
Minus: Förvirrande gränssnitt, svag i mörker

LG G5 Med G5 säger LG att smarta lurar ska bli roliga och spännande igen och det gäller inte bara tillbehören man kan köpa till G5 utan borde väl även gälla kameran. De två linserna på baksidan utöver selfiekameran på framsidan signalerar att LG G5 ska bjuda på något extra i kameraväg. Den ena kameran på baksidan, “den vanliga” om man får kalla den det, är på 16 megapixel och den har sällskap med en annan kamera på 8 megapixel som utrustats med vidvinkellins. Det här kan du utnyttja dels genom att varje gång du ska ta ett kort välja om du vill ta vanligt eller vidvinkel, men även genom att kombinera flera bilder i ett kollage. På det här sättet kan jag till exempel kombinera bilder från bakre kamerorna, selfiekameran och LG:s fristående 360-kamera i en bild eller få en vanlig bild mitt i en vidvinkelbild. Någon mer normal nytta av flera kameror finns dock inte, utan det är mer på en plojig filternivå. Var för sig är dock kamerorna bra och möjligheten att ta bilder i vidvinkel är så klart användbar ibland. Som helhet placerar sig bilderna från LG G5 i mitten av fältet. I dagsljus är det väldigt lite skillnad mellan telefonerna och även inomhus är det små marginaler mellan bästa telefonen, som inte är den här, och de som klarar sig lite sämre men fortfarande tar bra bilder. Det är i mörker och när vi avgör hur bra selfiekameran är som LG inte riktigt når upp till testets bästa. Utan fotolampa klarar kameran sig inte riktigt så bra som bland annat Nexus och Samsung S7 och när det gäller självporträtt framför allt då i mörker har visserligen LG G5 en upplyst skärm för att du ska kunna ta självporträtt även i sämre ljus men resultatet blir trots det inte helt bra. Det är även gränssnittet i kameraappen som drar ner betyget. Det enkla autoläget skapar inga problem men de många valmöjligheterna i det mer avancerade läget tillsammans med alla alternativ för att kombinera vidvinkelbild med den vanliga gör att gränssnittet blir lite rörigt. Att jag kan räkna till 20 olika ikoner eller reglage på skärmen samtidigt talar sitt tydliga språk. Klicka på bilden för att se samtliga bilder från telefonen. Plus: Vidvinkel Minus: Rörigt gränssnitt Microsoft Lumia 950 XL Med arvet från Nokia har Microsoft mycket att leva upp till på kameraområdet. Det är några år sedan nu som Nokia var ohotad kameramästare. Med sin 41-megapixelmobil Lumia 1020 ritade man till exempel om hela kartan för kameramobiler. En del unika Nokia-egenskaper finns kvar i nuvarande flaggskeppet Lumia 950 XL även om mycket såväl i telefonen som hos konkurrenterna har förändrats de senaste åren. Gränssnittet i kameraappen på Lumia 950 XL visar ett enkelt autoläge, men med ett klick får du fram mer avancerade val som ISO, manuell fokus, slutartid och vitbalans. Det fina med det här är att du dessutom får vägledning som gör att du inte riskerar att kombinera högt ISO med flera sekunders slutartid, helt enkelt för att kameran med röd markering visar att det inte är en kombination som kommer att ge en bra bild. Det här var ovanligt bra vägledning när Nokia introducerade gränssnittet i sina tidigaste Windowsmobiler, men det är fortfarande smart och smidigt även om det inte längre är lika unikt som då. Funktionen i sig är i alla fall föredömlig och avskräcker inte nybörjaren från att gå in och börja experimentera och prova sig fram. Bilderna blir både i autoläget och när du ställer in manuellt riktigt bra. Jag är först lite tveksam till bilderna när jag ser dem i telefonens skärm, men när vi detaljgranskar alla testets bilder i datorn står sig Lumia riktigt bra i konkurrensen. Det är framför allt när det gäller den främre kameran för självporträtt som telefonen tappar. Till skillnad från många andra av kamerorna i testet har Lumia 950 XL ingen funktion för att lysa upp ditt ansikte för selfies i lite sämre ljus. I dåligt ljus blir det därför svårt att alls ta självporträtt och även i bättre ljus är konkurrenterna vassare med bättre färgåtergivning. Klicka på bilden för att se samtliga bilder från telefonen. Plus: Smart snyggt gränssnitt Minus: Selfiekameran LG Nexus 5X Sist ut i testet är den billigare av Googles Nexustelefoner, denna signerad LG. Vi har nämnt tidigare att Nexus-serien som är Googles referensmodeller för att visa det senaste i Android aldrig haft bra kameror förrän nu och det gäller storebror Nexus 6P såväl som denna telefon. Det Google vill visa upp med den här generationen Nexus-mobiler är det som är nytt i Android 6.0 Marshmallow, men vi noterar även att båda laddas med USB-C och har utökade strömsparfunktioner jämfört med tidigare versioner. Att man ansträngt sig med kameraprestandan är också tydligt. Kameraappen i de två Nexusmodellerna är identisk vilket innebär att LG Nexus 5X liksom Nexus 6P har funktioner för att lägga på oskärpa och även kan ta panorama och bildserier som skapar vyer i 360-grader. Kameraappen har dock väldigt få mer avancerade inställningar, utan istället är det bara tidsinställning, HDR och fotolampa du har att bolla med. Appen i sig kan man ladda ner även till andra Androidmodeller, men anledningarna till det är få för den erbjuder inget man saknar i någon annan mobil. Det här gör alltså att Nexusmobilerna har färre inställningsmöjligheter i kameran än Iphone, som ju brukar lyftas fram som exempel i det sammanhanget. När vi studerar bilder som Nexus 5X spottar ur sig visar det sig i alla fall tydligt att Nexus-familjen har gjort framsteg. Nexus 5X klarar framför allt bilder i mörker riktigt bra och den är ett jättesteg framåt om vi jämför med föregångaren. Även i tävlan med dagens bästa mobilkameror gör Nexus 5X bra ifrån sig, men tappar på framför allt självporträtt och genom att appen har så få möjligheter till manuella inställningar. Klicka på bilden för att se samtliga bilder från telefonen. Plus: Bra i mörker Minus: Få inställningsmöjligheter

Dagsljus
I dagsljus tar de flesta mobiler bra bilder och det gäller framför allt i det här testet där vi samlat ihop respektive tillverkares bästa kameramobiler. Nästan alla telefoner i testet ger dig alltså riktigt bra bilder i dagsljus, så därför tar vi friheten att vara extra hårda i vår bedömning här. Tittar vi på bilderna i minsta detalj märker vi bland annat komprimeringseffekter, lite sämre färgåtergivning och dålig detaljrikedom här och där. Här kan detaljerna smetas ut och se ut lite som en oljemålning istället för skarpt och kontrastrikt. Det är inga stora problem, men det är det tydligaste som visar på skillnaderna i den här betygskategorin.

Utomhus, dagsljus, båt
LG Nexus 5x
LG Nexus 5X båt
LG G5
LG G5 båt
Huawei P9 Plus
Huawei P9 båt
Huawei Nexus 6p
Huawei Nexus 6P båt
HTC 10
HTC 10 båt
Apple Iphone 6s Plus
Apple Iphone 6s Plus båt
Sony Xperia X
Sony Xperia X båt
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 båt
Microsoft Lumia 950 XL
Microsoft Lumia 950 XL båt
Lenovo Moto X Force
Lenovo Moto X Force båt

Utomhus, dagsljus, syrén
LG Nexus 5x
LG Nexus 5X syrén
LG G5
LG G5 syrén
Huawei P9 Plus
Huawei P9 syrén
Huawei Nexus 6p
Huawei Nexus 6P syrén
HTC 10
HTC 10 syrén
Apple Iphone 6s Plus
Apple Iphone 6s Plus syrén
Sony Xperia X
Sony Xperia X syrén
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 syrén
Microsoft Lumia 950 XL
Microsoft Lumia 950 XL syrén
Lenovo Moto X Force
Lenovo Moto X Force syrén

Utomhus, dagsljus, buske

LG Nexus 5X
LG Nexus 5X buske
LG G5
LG G5 buske
Huawei P9 Plus
Huawei P9 buske
Huawei Nexus 6p
Huawei Nexus 6P buske
HTC 10
HTC 10 buske
Apple Iphone 6s Plus
Apple Iphone 6s Plus buske
Sony Xperia X
Sony Xperia X buske
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 buske
Microsoft Lumia 950XL
Microsoft Lumia 950 XL buske
Lenovo Moto X Force
Lenovo Moto X Force buske

Vinnare: Microsoft Lumia 950 XL

Inomhus
För bilder inomhus med olika ljuskällor klarar nästan alla tio mobilerna i vårt test att avbilda motiven på ett bra sätt. Liksom utomhus i dagsljus är bilder inomhus med bra om än olika belysning inget större problem, vilket gör att vi får gå in och granska detaljer för att avgöra vilka som är bäst i startfältet.   

Inomhus, butik

LG Nexus 5X
LG Nexus 5X butik
LG G5
LG G5 butik
Huawei P9 Plus
Huawei P9 butik
Huawei Nexus 6p
Huawei Nexus 6P butik
HTC 10
HTC 10 butik
Apple Iphone 6s Plus
Apple Iphone 6s Plus butik
Sony Xperia X
Sony Xperia X butik
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 butik
Microsoft Lumia 950XL
Microsoft Lumia 950 XL butik
Lenovo Moto X Force
Lenovo Moto X Force butik

Inomhus, Mat
LG Nexus 5X
LG Nexus 5X mat
LG G5
LG G5 mat
Huawei P9 Plus
Huawei P9 mat
Huawei Nexus 6p
Huawei Nexus 6P mat
HTC 10
HTC 10 mat
Apple Iphone 6s Plus
Apple Iphone 6s Plus mat
Sony Xperia X
Sony Xperia X mat
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 mat
Microsoft Lumia 950XL
Microsoft Lumia 950 XL mat
Lenovo Moto X Force
Lenovo Moto X Force mat 

Vinnare: Huawei Nexus 6P, Huawei P9 Plus, Samsung Galaxy S7

I mörker
Mobiltelefoner har traditionellt varit väldigt dåliga på att ta bilder i lite sämre ljusförhållanden, men det är med ytterst få undantag något som tillhör det förflutna. När vi bedömer hur bra en telefon klarar bilder i mörker handlar det inte bara om hur det går att ta bilder i olika förhållanden utan fotolampa utan även om hur bra fotolamporna fungerar när man väljer att använda dem. Fotolampor kan förstöra stämningen vid fototillfället, men flera av kamerorna har dubbla fotolampor som förutom att belysa även anpassar sin färgton efter omgivningen för att ge det mest naturliga ljuset.

Skymningsbildbild, Utomhus, vatten
LG Nexus 5X
LG Nexus 5X vatten
LG G5
LG G5 vatten
Huawei P9 Plus
Huawei P9 vatten
Huawei Nexus 6p
Huawei Nexus 6P vatten
HTC 10
HTC 10 vatten
Apple Iphone 6s Plus
Apple Iphone 6s Plus vatten
Sony Xperia X
Sony Xperia X vatten
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 vatten
Microsoft Lumia 950XL
Microsoft Lumia 950 XL vatten
Lenovo Moto X Force
Lenovo Moto X Force vatten

Utomhus, Skylt, kväll
LG Nexus 5X
LG Nexus 5X utomhus mörker
LG G5
LG G5 utomhus mörker
Huawei P9 Plus
Huawei P9 utomhus mörker
Huawei Nexus 6p
Huawei Nexus 6P utomhus mörker
HTC 10
HTC 10 utomhus mörker
Apple Iphone 6s Plus
Apple Iphone 6s Plus utomhus mörker
Sony Xperia X
Sony Xperia X Utomhus mörker
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 utomhus mörker
Microsoft Lumia 950XL
Microsoft Lumia 950 XL utomhus mörker
Lenovo Moto X Force
Lenovo Moto X Force utomhus mörker

Inomhus, bokhylla i mörker med blixt
LG Nexus 5X
LG Nexus 5X inomhus blixt
LG G5
LG G5 inomhus blixt
Huawei P9 Plus
Huawei P9 inomhus blixt
Huawei Nexus 6p
Huawei Nexus 6P inomhus blixt
HTC 10
HTC 10 inomhus blixt
Apple Iphone 6s Plus
Apple Iphone 6s Plus inomhus blixt
Sony Xperia X
Sony Xperia X inomhus blixt
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 inomhus blixt
Microsoft Lumia 950XL
Microsoft Lumia 950 XL inomhus blixt
Lenovo Moto X Force
Lenovo Moto X Force inomhus blixt

Inomhus, bokhylla i mörker utan blixt
LG Nexus 5X
LG Nexus 5X mörker
LG G5
LG G5 mörker
Huawei P9 Plus
Huawei P9 mörker
Huawei Nexus 6p
Huawei Nexus 6P mörker
HTC 10
HTC 10 mörker
Apple Iphone 6s Plus
Apple Iphone 6s Plus mörker
Sony Xperia X
Sony Xperia X mörker
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 mörker
Microsoft Lumia 950XL
Microsoft Lumia 950 XL mörker
Lenovo Moto X Force
Lenovo Moto X Force Mörker

Vinnare: Huawei Nexus 6P, LG Nexus 5X, Microsoft Lumia 950 XL, Samsung Galaxy S7

Selfie
Iphone 6S Plus levererar genomgående bra bilder från den främre kameran, men annars är det svårt att generellt säga att någon annan mobilkamera är bra på selfies. Den som tar fenomenala bilder i dagsljus kan vara katastrofal när ljuset är lite sämre. Det är framför allt i mörker som de sämsta selfiemobilerna får kasta in handduken. Det är då antingen för att de saknar belysning när bilden ska tas eller för att de i andra moment när vi fotar utan belysning inte klarar att se motivet alls.

Selfie, inomhus i ljus miljö
LG Nexus 5X
LG Nexus 5X selfie
LG G5
LG G5 selfie
Huawei P9 Plus
Huawei P9 selfie
Huawei Nexus 6p
Huawei Nexus 6P selfie
HTC 10
HTC 10 selfie
Apple Iphone 6s Plus
Apple Iphone 6s Plus selfie
Sony Xperia X
Sony Xperia X selfie
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 selfie
Microsoft Lumia 950XL
Microsoft Lumia 950 XL selfie
Lenovo Moto X Force
Microsoft Lumia 950 XL selfie

Selfie, mörker
LG Nexus 5X
LG Nexus 5x Selfie mörker
LG G5
LG G5 Selfie mörker
Huawei P9 Plus
Huawei P9 Selfie mörker
Huawei Nexus 6p
Huawei Nexus 6P Selfie mörker
HTC 10
HTC 10 Selfie mörker
Apple Iphone 6s Plus
Apple Iphone 6S Plus Selfie mörker
Sony Xperia X
Sony Xperia X Selfie mörker
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 Selfie mörker
Microsoft Lumia 950XL
Microsoft Lumia 950 XL Selfie mörker
Lenovo Moto X Force
Lenovo Moto X Force Selfie mörker

Selfie, i mörker med blixt (i de fall det finns)
LG G5
LG G5 selfieblixt
Huawei P9 Plus
Huawei P9 selfieblixt
HTC 10
HTC 10 selfieblixt
Apple Iphone 6s Plus
Apple Iphone 6s Plus selfieblixt
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 selfieblixt
Lenovo Moto X Force
Lenovo Moto X Force selfieblixt

Vinnare: Apple Iphone 6S Plus

Gränssnitt och funktioner
Vi vill gärna ha ett snabbt och enkelt autoläge som gör att man snabbt och smärtfritt kan ta en enkel bild. Samtidigt uppskattar vi ett mer avancerat läge som kombinerar många inställningsmöjligheter, inbjuder till experimenterande och ändå inte är oöverskådligt eller förvirrande. Det är ingen enkel ekvation om vi dessutom lägger in önskemål om att man snabbt ska kunna starta kameran från låsskärmen eller en annan app. Lumia 950 XL har ett fenomenalt gränssnitt och Samsung kompletterar ett bra gränssnitt med många användbara extrafunktioner.

Vinnare: Microsoft Lumia 950 XL och Samsung Galaxy S7

Vinnare: Samsung Galaxy S7 Den tydligaste lärdomen man kan dra av testet är att ingen telefon är bäst på allt inom foto och att startfältet med marknadens absolut bästa kameramobiler är fenomenalt jämnt. S7 har sina styrkor framför allt i mörker och med sitt genomtänkta gränssnitt och uppsättning av funktioner. Selfies är den inte lika bra på och i dagsljus och andra enklare situationer är avståndet till konkurrenterna litet. Det är en knapp seger men ändå en välförtjänt sådan som gör Samsung Galaxy S7 till den bästa kameramobilen.