-
PLUS
Krönika: Bättre batteritid nära förestående
-
PLUS
Köp mobil billigt: Så gör du
-
PLUS
Krönika: Det bästa är inom räckhåll
-
PLUS
Vad hände med Samsungs samtalsinspelning och 8 andra frågor: Vi svarar
-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
Våra bästa tips
Köp mobil billigt: Så gör du

Här är våra bästa tips på hur du får tag på en ny mobil utan att betala mer än du behöver.
Har din gamla älskade trotjänare till mobil gått och dött och det är dags att köpa en ny mobil? Om den gamla mobilen har tuffat på i mer än fem år lär du få en chock över hur dyra mobilerna blivit. Den goda nyheten är att det finns gott om alternativ till att betala 11 500 kronor för en ny Iphone 16. Äldre modeller, begagnat, reor och billiga men ändå bra mobiler är några exempel, och vi ska gå igenom våra favoritsätt att spara pengar på en ny mobil. Men först några ord om det svenskaste av alla sätt att köpa en ny mobil. Köpa den från din operatör med avbetalning.

Köpa mobil på avbetalning via operatören
Historiskt sett har det vanligaste sättet att köpa ny mobil på i Sverige varit att köpa från sin mobiloperatör.
Det brukar fungera så att du tecknar dig för bindningstid på ditt abonnemang och betalar av mobilen som en del av din telefonräkning under två års tid. Förutom att du inte behöver betala hela beloppet på en gång får du ofta köpa mobilen till rabatterat pris på kuppen.
Ett exempel: En Iphone 16 kostar som nämnts från 11500 kronor. Om du tecknar dig för ett abonnemang från Telia med 24 månaders bindningstid kan du köpa mobilen med 3000 kronors rabatt.
Nackdelen med det här är att du samtidigt tecknar upp dig för ett mobilabonnemang som kanske är onödigt dyrt. I vårt exempel är det Telia Bas Obegränsat för 469 kronor i månaden, men nedsatt till 399 kronor i månaden första året. Behöver du obegränsad datapott kanske det är bra men om du klarar dig på 8 GB i månaden kanske du hade kunnat teckna dig för Telias varumärke Fello för 165 kronor i månaden istället. genom att köpa mobilen på avbetalning betalar du då 6456 kronor mer för mobilabonnemanget under två år än vad du skulle ha gjort om du valt det billigare abonnemanget, det vill säga betydligt mer än vad du fick i rabatt på mobilen.
Det här skriver vi inte för att sparka på Telia. De andra operatörerna har liknande erbjudanden och fördelen att du kan betala av telefonen över tid utan att behöva betala någon ränta kvarstår. Ville du ändå ha ett mobilabonnemang med det priset och förutsättningarna finns det egentligen bara fördelar jämfört med att köpa mobilen till nypris. Innan du slentrianmässigt beställer en ny mobil kan det däremot vara en idé att se över hur mycket datapott du använder och om du kan sänka dina kostnader för mobilabonnemanget. Men det är en annan artikel.

Välj din prisnivå
Det första du behöver bestämma dig för är hur mycket du är beredd att betala för en ny mobil, men för att kunna göra det behöver du veta vad du kan få för pengarna.
Du kan faktiskt få en helt okej mobil nästan oavsett vilken prisnivå du väljer att lägga dig på, men självklart innebär det kompromisser att välja lägre pris. Däremot är det du prutar bort kanske inte något som du behöver eller ens använder. Vi går igenom vad du kan räkna med i olika prisklasser.
Under 2000 kr: Lägger du dig på den här nivån får du en mobil som inte är snabb, inte har särskilt bra kamera, är rätt stor och klumpig och inte har fantastisk skärm. Samtidigt ska man inte överdriva något av dessa. Är du inte kräsen kan du hitta en mobil som är fullt användbar, med kamera som tar okej bilder i dagsljus. Men varken hållbarhet eller support i form av systemuppdateringar går att jämföra med dyrare mobiler så risken är att det går kortare tid innan du behöver köpa ny mobil, vilket förstås är en kostnad i sig.
2000 - 4000 kronor: I det här prisintervallet kan man hitta både äldre nedsatta mellanprismobiler och särskilt prisvärda nya mobiler som vi verkligen kan rekommendera. Här finns mobiler med bra skärm, helt okej kameror, bra batteritid och prestanda som gör att de inte känns alltför sega i den dagliga användningen. Det du däremot får svårt att hitta är kompakta mobiler, för alla billigare mobiler är rätt stora.

4000 - 6000 kronor: Går vi upp ytterligare ett steg i pris hittar vi telefoner som kan ha riktigt bra kameror, vara riktigt snabba och ha utmärkt skärm. Bara inte alla tre samtidigt. Här dyker också de första lite mer kompakta mobilerna upp. Kan du tänka dig en äldre och renoverad modell börjar du också kunna få tag på Iphones i detta prisintervall.
6000 - 10 000 kronor: Egentligen ska du aldrig behöva betala mer än 10 000 kronor för en mobil. Om du inte är verkligt kräsen, säg behöver en Iphone med en gigabyte lagring, går det att hitta nästan hur bra telefoner som helst i detta prisintervall, särskilt om du är beredd att leta efter äldre modeller till nedsatt pris eller begagnat.

Rekonditionerade mobiler
Rekonditionerade mobiler är begagnade mobiler som rengjorts och lagats och säljs med garanti. Ofta garanteras batterikapaciteten eller så är batteriet helt utbytt. De här telefonerna är ofta ett utmärkt köp.
Vid det här laget finns det rätt många aktörer, där de som marknadsför sig mest är Swappie som specialiserar sig på Iphones och Refurbed som agerar som säljportal för andra mindre säljare över hela Europa och därför har ett mycket brett sortiment.
Givetvis kan du också köpa en mobil begagnat, och om du får med dig kvittot från köpet vet du att den inte är stulen. Men en rekonditionerad mobil är rengjord, funktionstestad och vid behov renoverad, och firman som säljer den ger ofta garanti på produkten.
För populära modeller som Iphones kan du oftast välja själv i vilket skick mobilen ska vara, från nyskick till lite skamfilad. Givetvis betalar du mindre för en mobil som är mer sliten.
Det finns en viss risk även om du köper rekonditionerat. En sliten mobil kanske inte är lika vattentät och blir lättare skadad, och batteriet kan ta slut fortare. De som säljer rekonditionerade mobiler brukar garantera att batteriet har minst 80 procents kapacitet, men det är ärligt talat en rätt låg tröskel. Vi har också hört enstaka historier om mobiler som fått skärmen lagad med icke auktoriserad reservdel med sämre ljusstyrka och andra misslyckade köp. Köper du från en av de större återförsäljarna får du säkerligen pengarna tillbaka om detta händer, men det kan ju vara jobbigt i sig att behöva göra om hela processen med att skaffa sig en ny mobiltelefon. Det ska dock sägas att det säljs enorma mängder begagnade och rekonditionerade mobiler varje år, och de flesta som köper är nöjda med sitt köp.
På Androidsidan står valet ofta mellan en rekonditionerad toppmobil och en ny mellanprismodell Fördelarna med en ny mellanprismodell kan vara att batteriet är helt fräscht och kommer att räcka längre och beroende på modell kan den få systemuppdateringar under längre tid och därmed hålla längre innan du behöver byta. Väljer du en rekonditionerad toppmodell kan du däremot få bättre kameror, snabbare prestanda och smidigare format.

Reamobiler: äldre mot nyare
Förra årets modeller kan om du hittar dem till nedsatt pris ofta vara ett bättre köp.
När en ny mobil lanseras reas förra årets modell ut, och det gäller inte bara toppmodeller utan även telefoner i mellanpris. Då har du två likvärdiga modeller där den ena är dyrare, och den andra är, ja, äldre. På dagens mobilmarknad är det allt mer som talar för den äldre mobilen.
För det första är förbättringarna i den nya modellen mindre nu än någonsin tidigare. Visst, toppmodellernas processorer blir allt snabbare, men det är svårt att märka någon skillnad av det, mobilen är redan så snabb som användargränssnittet tillåter. Kamerorna förbättras marginellt eller inte alls år från år. Det är till exempel svårt att se någon förbättring på bilderna från Samsungs kameramästare Galaxy S25 Ultra och den två år äldre S23 Ultra. Det kan förstås finnas enskilda egenskaper på den nya modellen som den gamla saknar i just det här teknikskiftet, som till exempel just nu mer ljusstark skärm som är lättare att läsa i dagsljus. Men i de flesta fall är förra årets modell mycket lik årets.
En fördel med en nyare modell är att den får uppdateringar under längre tid, och risken att till exempel Bank-ID slutar fungera på mobilen på grund av för gammal programvara medan du fortfarande är nöjd med mobilen i övrigt minskar. Men även den fördelen är mindre nu än vad den var för ett par år sedan. På den tiden mobiltillverkaren lovade tre års systemuppdateringar tappade du en tredjedel av livslängden när du valde förra årets modell. Idag lovar Samsung sju års systemuppdateringar till toppmodellerna och sex år till mellanprismodellerna så då tappar du ju proportionellt sett betydligt mindre av livslängden genom att välja bort ett års uppdateringar.
Sedan är det olika hur mycket tillverkarna faktiskt rear ut sina äldre modeller, En del gör det med större entusiasm än andra. Kan du vänta brukar Black Friday vara en bra tid för fynd från Samsung, medan Motorola de senaste året har haft sommarreor med generösa priser. Apple å sin sida rear sällan över huvud taget utan stegar ner priset på föregående årsmodell när den nya släpps så att den blir något billigare.
Här kan det vara värt att kombinera med marknaden för begagnade och rekonditionerade mobiler. Letar du efter en 1-2 år gammal mobil på andrahandsmarknaden går det att få en riktigt bra toppmodell till betydligt lägre pris än en ny.

Om det måste vara en Iphone
Det går att hitta bra Iphone till lite lägre pris, och svaret är nästan aldrig Iphone 16e.
Apple är inte mycket för billiga mobiler. De senaste åren har man behållit förra och förrförra årens modeller i lager och sänkt priset på dem för att det ska finnas billigare alternativ i sortimentet, men även den två år gamla modellen har kostat mer än de flesta andra tillverkares mobiler. Det närmaste Apple hade en mellan prismodell var Iphone SE men den har nu ersatts av Iphone 16e som även petat bort förrförra modellen ur sortimentet. Iphone 16e är alltså den billigaste nya Iphone, med ett pris på 8500 kronor och uppåt. Då har man skalat ner kamerauppsättningen rejält och om du istället tittar på rekonditionerade mobiler kan du få tag på en betydligt bättre Iphone till lägre pris.
Varje ny generation Iphone har snabbare processorer men det är svårt att märka av det i praktiken. Förbättringar i kameran är också svåra att uppfatta. Därför är en några år gammal Pro-modell ofta bättre än en billigare ny Iphone. Du får telekamera med optisk zoom och en skärm med snabbare uppdatering vilket ger mjukare rörelser när du sveper över skärmen. En Iphone 13 Pro har bättre skärm och kameror än Iphone 16e och kommer inte upplevas som långsammare. Apple kommer fortsätta att uppdatera programvaran i flera år. En snabb sökning bland försäljare av rekonditionerade mobiler visar att du kan få en Iphone 13 Pro i utmärkt skick och med nytt batteri för under 6000 kronor. En utmärkt Iphone behöver inte vara dyrare än så.

Tips på nya och äldre mobiler som ger mycket för pengarna
Här är några förslag från oss på mobiler i olika prisklasser som ger extra mycket för pengarna.
Motorola Moto G85
Pris: från 2600 kronor
När denna ett år gamla mobil var ny kostade den 4300 kronor. Det gör den fortfarande på många ställen men när vi söker på den på prisjämförelsesajter hittar vi den för 2600 kronor. Till det priset är den utmärkt, med påkostad kvalitetskänsla och utmärkt skärm. Enda nackdelen är att den är lite långsam.
Nothing CMF Phone 2 Pro
Pris: 3000 kronor
Brittiska Nothing säljer generellt prisvärda modeller och den helt nylanserade CMF Phone 2 Pro som börjar säljas i dagarna ger liksom sin föregångare galet mycket mobil för pengarna. Utmärkt skärm, bättre prestanda än man kan begära för priset och en ambitiös kamerauppsättning med både vidvinkel och telekamera.
Samsung Galaxy A55
Pris: Från 3500 kr
Ska det vara en Samsung och det är inte viktigt att den är liten och smidig är Samsungs A5x-serie populär på goda grunder. Förra årets Galaxy A55 har fått en efterföljare som är nästan likadan. Galaxy a55 kostade från 5700 kronor när den var ny men reas nu med jämna mellanrum för 3500 kronor, och till det priset får du riktigt bra skärm och kamera.

Google Pixel 8a
Pris: Från 5000 kronor
Googles Pixel a-serie har mobiler med samma prestanda som deras toppmodeller till betydligt lägre pris och de har dessutom oftast lite smidigare format. Kombinera det med förra årets modell och det kan bli riktigt prisvärt. Pixel 9a har precis släppts och pixel 8a har bara börjat reas ut, så om du väntar ett tag kan du nog hitta den till lägre pris på flera ställen.
Iphone 13 Pro (rekonditionerad)
Pris: Från 5700 kronor
Jag går in på en sajt som säljer rekonditionerade mobiler, väljer Iphone 13 Pro, kryssar för utmärkt kosmetiskt skick och väljer att den ska ha nytt batteri. Prislappen stannar på 5700 kronor, och då får du en mobil som har det mesta som Iphone 16 Pro till nypriset 14 500 kronor har.

Xiaomi Poco F7 Pro
Pris: 6000 kronor
Xiaomis varumärke Poco har nyligen återintroducerats på svenska marknaden med två modeller som förtjänar att kallas billiga toppmodeller. Den billigare av dem har förra årets snabbaste processorer, utmärkt skärm, kameror som får mer än godkänt och ett extra stort batteri. Enda nackdelen är att telefonen är lite stor och tung.
Samsung Galaxy S23 Ultra (rekonditionerad)
Pris: 6900 kronor
Vill du ha kamera i toppklass Är samsungs galaxy S Ultra-serie ett av förstahandsvalen. Men det måste inte vara senaste modellen, förbättringen i kamerakvalitet mellan generationen är liten eller obefintlig. Jag går in på en sajt för rekonditionerade mobiler och letar upp den två år gamla Samsung Galaxy S23 Ultra och väljer nyskick. Priset stannar på 6900 kronor, mot 19500 kr för en ny Galaxy S25 Ultra.