Inte en dag för tidigt

Äntligen släpps inkognitoläget i Google Maps för Android

Google utlovade ett inkognitoläge för sin kart- och navigationstjänst Google Maps redan i våras. Och nu levererar man, åtminstone till Androidanvändarna.

Publicerad Uppdaterad

Att ta sig fram i miljöer man inte är bekant med är nu mer näst intill synonymt med Google Maps. Det där har liksom smugit sig på och blivit en lika normal företeelse som att använda Googles sökmotor när man behöver ta reda på någonting i största allmänhet. Men en attraktiv tjänst som inget kostar innebär som bekant alltid att man själv är produkten som säljs. Och att Google spårar användarna via Google Maps är givet. Men Google utlovade i samband med sin utvecklarkonferens I/O i maj i år att man skulle förse Maps med ett så kallat inkognitoläge, som bland annat innebär att sökningar man gör inte sparas och att den data som samlas in inte används för en mer personlig upplevelse. Läget innebär också att man inte får en massa notifieringar. 

Och nu – fem månader senare – levererar Google till slut inkognitoläget för Google Maps, åtminstone för användare med Androidtelefoner. Förändringen har genomförts på serversidan, så någon uppdatering av appen ska inte behövas. Det är bara att klocka på sin profil och välja inkognitoläget för att aktivera det. Google poängterar dock på sin supportsida att inkognitoläget inte är helt vattentätt ur integritetssynpunkt. Användarens position behövs ju förstås för att tjänsten ska fungera, och dessutom kommer internetoperatörer fortfarande att ha tillgång till ens platsdata.

Källa