Studie visar

Apple Watch kan identifiera hjärtproblem

Apple Watch – en riktig hejare på förmaksflimmer.

En studie som genomförts av forskare vid University of California visar att Apples smartwatch är synnerligen bra på att upptäcka förmaksflimmer.

Publicerad Uppdaterad

Wearable tech-enheter har räddat många liv redan. Detta av den enkla anledningen att de ger användarna information som kan skvallra om förestående hjärtproblem. Och tanken på olika former av wearable tech som en framtida förlängning av läkarnas monitorering av patienter har luftats många gånger vid det här laget. Inte minst Apple har varit inne på hälso-området och nosat febrilt, även om det ännu inte renderat någon produkt med ett mer fundamentalt hälsofokus. Men Apple Watch i sitt nuvarande utförande har nu ändå visat sig vara speciellt bra på att identifiera så kallat förmaksflimmer, en hjärtsjukdom som kännetäckas av oregelbunden och hastig puls.

Stor studie

Det är forskare vid University of California i San Francisco som kommit fram till att man med Apple Watch och appen Cardiogram klarar av att skilja på vanliga oregelbundenheter i hjärtrytmen och förmaksflimmer. Studien har genomförts med runt 200 patienter. Men forskarna använde sig även av ett så kallat neuronnät och har analyserat 139 miljoner mätningar av hjärtrytmen från 6 158 Cardiogram-användare som gått med på att delta i studien. Rönen har nu presenterats vid en läkarkonferens. 

Oväntat hög träffsäkerhet

Apple Watch-metoden har visat sig ha en träffsäkerhet på 97 procent om man jämför den med ordinarie metoder för att identifiera förmaksflimmer. Det är oväntat högt och visar att wearable tech mycket väl kan betraktas som ett seriöst komplement till de klassiska metoderna. Forskarna menar dock att de konventiella metoderna inte på långa vägar kan ersättas. 

Källa