Annons

Bara några tusen sålda

Essental en flopp så här långt

När Essential efter mycket hajp till slut börjat sälja sin mobil ser det ut att ha gått mycket sämre än väntat.

Publicerad Uppdaterad

Essential startades av Andy Rubin, en av männen som från början låg bakom Android, med det uttalade syftet att förändra mobilmarknaden. Det lät ju lovande, och man lyckades bygga upp en rejäl hajp inför lanseringen av Essential Phone.

När nu telefonen sålts ett tag och vi fått de första försäljningssiffrorna ser det plötsligt rätt dystert ut. Den amerikanska operatören Sprint rapporterar att man sålt endast 5000 exemplar av telefonen. Telefonen säljs även olåst, och för det finns inga siffror, men det finns ingen anledning att tro att det skulle vara någon succé på den fronten heller. Vad var det som gick snett?

Ett problem var timingen. Hypen var på topp när telefonen lanserades, men sedan dröjde det flera månader innan telefonen började säljas, och man gjorde ingenting för att upprätthålla entusiasmen tills dess. Den telefon som visades upp hade oklanderlig byggkvalitet och en version av Android utan egna pålägg, vilket gjorde det svårt att hitta argument för just den telefonen framför alla andra då den per definition saknade unika egenskaper. De första recensionerna var blandade, och telefonen har fått en hel del negativ publicitet för att vara buggig, ha rätt dålig kamera, och vara fullständigt omöjlig att reparera om den går sönder. På plussidan anges en riktigt snygg konstruktion.

Man kan jämföra med sist ett nytt företag lyckades trumma upp liknande hajp, Oneplus. Då hade man konstanta läckor innan för att upprätthålla intresset, men visade inte upp telefonen förrän samma dag den gick att köpa. Prislappen var till skillnad från den dyra Essential så låg att många var beredda att chansa på något nytt, och den gjorde säkert också att man hade överseende med vissa barnsjukdomar.

Därmed inte sagt att Essential är rökta. Företaget har haft en skakig start men är fortfarande högt värderat med en företagsledare som många tror på. Och det mesta som uppfattas som problem med Essential Phone är trots allt sådant som går att lösa med programuppdateringar.

Källa