Tidigare Google, nu nytt jättebolag

Här är Android-chefens nya jobb

Hugo Barra var under en lång tid chef för Googles Android-system. Nu har han ett nytt toppjobb.

Publicerad Uppdaterad

Efter att Hugo Barra under de senaste åren drivit kinesiska mobiltillverkaren Xiaomis internationella expansion har han nu aviserat att han flyttar tillbaka till USA. Vi visste att sedan tidigare att han skulle flytta tillbaka till Kalifornien, men nu vet vi vad hans nya uppdrag är.

Det är Facebookchefen Mark Zuckerberg som i en uppdatering bekräftar att Hugo Barra anställs som chef för allt Facebook gör inom virtual reality, inklusive att leda utvecklingen av Facebookägda Oculus.

Hugo Barra kommer att slutföra sitt jobb hos Xiaomi, men lämnar Kina inom kort i samband med det kinesiska nyåret, enligt honom själv framförallt av personliga skäl eftersom hans år i Kina har inneburit mycket tid borta från familj och vänner i USA. Därför tillkännager Mark Zuckerberg passande nog rekryteringen med en bild där han och Hugo umgås i VR eftersom de befinner sig på varsin kontinent.

Rekryteringen av Hugo Barra sker strax efter att Oculus VD Brendan Iribe som lett bolaget sedan starten 2012 hoppat av för att istället leda bolagets PC-verksamhet eftersom han ville vara mer involverad i den faktiska produktutvecklingen. Oculus gör förutom egna Oculus Rift även tillsammans med Samsung deras Samsung Gear VR.

Facebook chefen Mark Zuckerberg har gjort sig känd som en stor förespråkare för VR och har stora förhoppningar på vad tekniken kan bidra med. Han sade dock så sent som för en vecka sedan att det kommer ta fem eller tio år av utveckling innan tekniken är helt redo, rapporterar Business Insider. Facebook planerar att investera 3 miljarder dollar, motsvarande ungefär 26 miljarder svenska kronor i tekniken under de kommande åren.