Grundaren och vd:n tillbakavisar anklagelserna

Huawei: Vi har aldrig delat användardata med Kinas regering

Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei går nu i en färsk intervju ut och bedyrar att man aldrig någonsin har delat anävndardata med den kinesiska regeringen.

Publicerad Uppdaterad

”Under de 30 år som gått har vi aldrig gjort det, och vi kommer inte att göra det under de kommande 30 åren heller, vi kommer aldrig att göra det” säger Huaweis vd och grundare Ren Zhengfei i en färsk intervju med amerikanska CBS News. Detta som svar på frågan om huruvida Huawei någonsin delat användardata med den kinesiska regeringen, något som företaget både misstänkts och till och med anklagats för upprepade gånger.

Framför allt har Huawei en trasslig relation till USA. Ren Zhengfei hävdar även att den oro som finns rörande att den kinesiska regeringen skulle ha en bakdörr till Huaweis teknologi är helt obefogad. Han menar att det till och med vore omöjligt. ”Över hela vår organisation har vi gång på gång påpekat att vi aldrig skulle göra så. Och om vi hade gjort det, så skulle USA med sin avancerade teknologi ha avslöjat det redan” säger Ren Zhengfei. I en annan intervju med BBC säger han att han skulle lägga ned hela företaget om det uppdagades att man varit delaktig i någon form av spionage.

Nya Zeeland och Australien har redan bannlyst Huaweis utrustning i sina 5G-nät, med Japan överväger saken. USA har också satt press på sina allierade kring att av säkerhetsskäl sluta använda Huaweis nätverksteknologi. 

Källa