Inblick: Vad bjuder Android på?

Android är en mjukvarustack för mobiler som nyligen presenterats av Google med flera i Open Handset Alliance. Spekulationerna om dess framtida framgångar pågår för fullt. Men vad kan systemet bjuda på för möjligheter för företag? Android innehåller ett operativsystem, mellanvara och program. Open Handset Alliance (OHA) har släppt ett utvecklarverktyget och från det kan man dra lite mer slutsatser om systemets kompetens. Mobil Business har kikat på vad det innehåller.

Publicerad Senast uppdaterad

Android består av fyra lager. Längst ner finns en Linux-kärna med version 2.6. Den innehåller bland annat drivrutiner för skärm, kamera, Bluetooth, trådlöst nätverk och annan hårdvara.

Ovanpå det finns ett antal bibliotek. Exempelvis OpenGL/ES, 2d-grafik med SGL, FreeType för typsnittshantering, en enkel databasmotor kallad SQLite och säkerhet via SSL. Där finns mediabibliotek som baseras på PocketVideos OpenCore, vilket gör att det bör gå att spela in och spela upp mpeg4, h.264, mp3, aac, amr och visa jpg- och png-bilder. Som en del av det finns Anroid Runtime som använder en virtuell maskin som kallas Dalvik. Varje program körs i en egen process i en egen virtuell maskin. Det borde göra programmen relativt stabila.

Lagret ovanför är ett applikationsramverk med program som bland annat hanterar fönster och telefoni. Det finns innehållsfunktioner som ska göra det möjligt att data från andra applikationer, exempelvis för att få tillgång till kontakter eller kalenderdata från egenutvecklade program. Resurshantering (internationella textsträngar, grafik, layout) och vyer (knappar, listor) ingår. Det finns även meddelanden och inbäddbar webbläsare, som baseras på WebKit. Det betyder att Android-mobiler kommer ha samma webbmotor som i Iphone och som i Macs webbläsare Safari. Alla applikationer i ramverket ska kunna dela med sig av sina funktioner till andra program.

Överst finns det lager som användaren ser till vardags, applikationslagret. Android kommer enligt egen uppgift komma med bland annat e-postklient, SMS-program, kalender, kartor, webbläsare och kontakter. Alla applikationer skrivs i Java med standardverktyg, vilket gör att det redan finns en stor skara programmerare med rätt kunskaper och en del befintliga program som kanske blir enklare att anpassa för plattformen. För att locka till sig utvecklare har Google i alla fall utlyst en tävling med 5 miljoner dollar i prispengar för de tjugo bästa programmen för plattformen.

Å andra sidan är Java-program i allmänhet aningen mer resurskrävande än program som är skrivna direkt för hårdvaran. En annan del är att man genom att ha ett Java-ramverk lätt kan anpassa plattformen till olika typer av hårdvara, även existerande mobiler.

För utvecklingen finns en emulator, så det går att utveckla program även utan att ha en Android-mobil.

Inget av det ovanstående är i någon mening nytt, både med och utan Java, utan finns att tillgå både i Microsofts plattform såväl som i Symbian som i andra mobilprojekt baserade på Linux.

Som licens för öppen källkod har OHA blandat avtalen GPL och Apache. GPL är väldigt öppet, medan Apache tillåter företag att vidareutveckla kod utan att dela med sig av den. Det menar dock Google att man skyddat sig mot, genom att alla medlemmar i OHA fått teckna ett extra avtal om att man inte ska ändra koden så att den blir inkompatibel med andra medlemmars kod. Frågan är hur det kommer att kunna kontrolleras.