Google har äntligen skeppat över företagets navigationslösning Google Navigation till oss i Sverige. Vi på Mobil kunde inte låta bli att ställa den i duell mot Nokias väletablerade och älskade navigationstjänst Ovi Kartor för att se vilken tjänst som går vinnande ur kampen.
Huvudmenyn består av en lista där du väljer mellan att mata in en destination (muntligt eller skriftligt), att navigera till en adress tillhörande en vän i din kontaktlista eller att navigera till en favoritmarkerad plats. Dessutom listas de senaste destinationerna i en lista längst ner. Vill du kan du även välja att öppna kartan utan att mata in någon slutadress och se var du befinner dig. När du valt en destination kommer kartan upp och även här finns en meny (dold) där du bland annat kan välja att visa ytterligare lager, som p-hus, bensinstationer, restauranger, trafik och annat. Kartan har stöd för in- och ut-zoomning samt anpassar sig utifrån hur du riktar mobilen.
Navigering:
Navigeringen går problemfritt. Du ser tydligt de närmsta två svängarna, var bilen befinner sig i förhållande till dessa och hur den rör sig på kartan. Du kan zooma in och ut på kartan och anpassa den efter eget tycke. Något som gjorde mig lite extra lycklig när jag läste Googles presentation av tjänsten var möjligheten att automatiskt få navigering i gatuvy när jag närmar mig målet, det fungerar dock inte. Istället fortsätter navigeringen i samma vy som tidigare. Tråkigt. Däremot läser tjänsten snabbt av om rutten innehåller vägtullar och du kan då välja att söka efter alternativa rutter.
Fotgängarstöder är däremot långt ifrån lika bra. Alla rutter baseras på bilvägar och befinner du dig utanför centrala stan kommer de rutter som ges vara grova omvägar.
Nationellt stöd:
Här hittar jag en av tjänstens stora nackdelar i dagsläget, taligenkänningen och röstinstruktionerna. Det är inget problem i sig att instruktionerna är på engelska, de flesta förstår turn left och så vidare, men eftersom det saknas svenskt språkstöd är det nästintill omöjligt att förstå vilken gata som läses upp av instruktionsrösten. Dessutom gör detta att tjänsten inte förstår vilken gata jag syftar på när jag försöker förklara för den vart jag vill åka. Här krävs stora förbättringar. Däremot förstår den svenska adresser skriftligen.
Användarvänlighet:
Överlag är Google Navigation en mycket användarvänlig tjänst med stor potential men avsaknaden av språkstöd sänker betyget på den här punkten eftersom det gör det svårare att följa instruktionerna. Men tjänsten är tillräckligt avskalad för att den ska bli lättnavigerad och alla viktiga funktioner finns här. Under bilnavigeringen är det lätt att se var nästa avtagsväg kommer, ruttöversikten är lättöverskådlig och tjänsten följer hela tiden bilens position.
Betyg
Gränssnitt: 9
Navigering: 7
Nationellt stöd: 2
Användarvänlighet: 8
Totalt: 6
Ovi Kartor
Pris: Gratis
Utvecklare: Nokia
Kompatibilitet: Symbian
Gränssnitt:
Huvudmenyn består av ikoner för de vanligaste funktionerna, som sök, favoritplatser och din egen position. Här kan du även välja att dela med dig av din plats på sociala nätverk. Längst ner på skärmen finns ytterligare en meny där du bland annat hittar inställningar och hjälp. I många fall känns gränssnittet en aning ostrukturerat, det finns flera kommandon som lika gärna skulle ha kunnat dela en och samma meny, exempelvis sök, kör och gå. När kartan väl dyker upp kan jag även känna att det tar tid att lära sig hitta alla funktioner, det blir plottrigt. Men när du väl lärt dig varje del av Ovi Kartor inser du snabbt att det är fyllt av spännande funktioner.
Navigering:
Navigering i bil fungerar utmärkt, det är enkelt att följa avtagsvägar, hitta alternativa rutter och lägga till flera ruttpunkter längs vägen. Det finns flera olika typer av kartlägen att välja mellan, 3d-, kart-, satellit- och terräng-vy. Överlag fungerar navigeringen riktigt bra även om jag ibland upplever ett visst eftersläp i var bilen befinner sig på kartan i förhållande till verkligheten.
Fotgängarstödet fungerar inte fullt lika bra eftersom rutterna ofta beräknas utifrån huvudleder och därför kan du i många fall få gå långa omvägar för att nå din destination. Var uppmärksam på rutten innan du traskar iväg.
Nationellt stöd:
Ovi Kartor innehåller svenskt språkstöd och det fungerar utmärkt. Alla instruktioner ges på svenska och det är lätt att förstå och följa dem. Rösten är trevlig och snackar bara när det behövs. Däremot saknas funktion för taligenkänning så du kan inte säga var du vill åka muntligt, du måste skriva in destinationen skriftligen.
Användarvänlighet:
Många gånger upplever jag gränssnittet en aning plottrigt och det är inte alltid helt självklart vad jag behöver trycka på för att nå en viss funktion. Tjänsten funktionsfylld till bredden men det lyser inte igenom tillräckligt i gränssnittet. Däremot fungerar navigeringen utmärkt när allt är korrekt inställt och rösten som guidar på svenska är toppen att ha att göra med. Att det dessutom går att navigera i offlineläge är ett stort plus i kanten.
Betyg
Gränssnitt: 6
Navigering: 8
Nationellt stöd: 8
Användarvänlighet: 7
Totalt: 7
Vinnaren:
Även om gränssnittet drar ner betyget en hel del för Ovi Kartor så känns det i dagsläget som ett mer genomtänkt och välfungerande alternativ. Men Nokia bör lägga i nästa växel för Google flåsar dem i nacken. Så fort de fått ordning på språkstöd och de funktioner som saknas har Nokia en riktig utmanare att se upp med.
Testobjekt
Ovi Kartor testades på en Nokia N8
Google Navigation testades på en Samsung Galaxy S2