https://www.mobil.se/nyheter/nu-r-det-25-r-sedan-det-f-rsta-smset-skickades
564405
Nyheter
Tro det eller ej

Nu är det 25 år sedan det första SMS:et skickades

Att skicka ett SMS (Short Message Service) har blivit en så vedertagen företeelse att de flesta av oss knappt reflekterar över att vi gör det. Den resan har tagit 25 år, tro det eller ej. Det var den 3 december 1992 som ingenjören Neil Papworth skickade världens första textmeddelande via en mobiltelefon.

Det var en telefon av märket Oribitel 901 som tog emot världens första sms-meddelande, en textrad som löd ”Merry Christmas” eller kort och gott ”God jul”. Att det är 25 år sedan kanske är svårt att tro, men så är det faktiskt. Det var den 3 december 1992 som meddelandet gick iväg från ingenjören Neil Papworths telefon. Papworth jobbade vid tillfället för att utveckla texttjänster för den brittiska teleoperatören Vodafone UK och testade det hela när hans kollega befann sig på en julfest. I en intervju med brittiska Metro säger Papworth att ingen vid tiden trodde att sms skulle bli en så stor grej som det faktiskt blev. 

Nådde sin peak 2011

Det skulle dock dröja ett tag innan företeelsen slog igenom på allvar, inte minst med tanke på att det från början var ganska bökigt att skriva textmeddelanden på mobiltelefoner. Nokias T9 är förstås en av de lösningar som får tillskrivas mycket av framgångarna för företeelsen. Flest sms skickades i Sverige under 2011, då inte mindre än 18 miljarder meddelanden gick iväg. Men sedan dess har smartphone-revolutionen gjort att antalet sms minskat kraftigt, då internetbaserade meddelandetjänster och sociala medier av olika slag tagit över i allt högre utsträckning. Förra året skickades enligt Post- och telestyrelsen 9 miljarder sms i Sverige.