Annons

Patentstriden rasar vidare

Qualcomm försöker bannlysa Iphone i Kina

Striden mellan Apple och chippjätten Qualcomm rasar vidare. Qualcomms senaste drag är att nu försöka tå till stånd en bannlysning av Iphone i Kina. Det framgår av en stämingsanökan som man nu lämnat in till de lokala myndigheterna.

Publicerad Uppdaterad

Apple och Qualcomm har legat i luven på varandra sedan början av året. Striden handlar om ett antal mobilpatent som Qualcomm äger, och som man licensierar ut till diverse tillverkare, däribland Apple. Till en början handlade det mest om hot till höger och vänster, men när Apple efter en tid valde att vägra betala Qualcomm – med hänvisning till att licenskostnaden var oskäligt hög – var det som att hälla bensin på en brasa. Stämningarna har efter det avlöst varandra i en strid ström.

Vil förbjuda tillverkning och försäljning

Qualcomm har nu lämnat in en stämningsansökan till de lokala myndigheterna i Kina, där man yrkar på en bannlysning av Iphone i landet. Det gäller både försälning och tillverkning av Iphone. Om Qualcomm skulle få igenom kravet skulle det självfallet innebära ett enorm bakslag för Apple, dels då tillverkningen av telefonerna sker i Kina, dels då Kina givet sin storlek och sin växande medelklass blivit en oerhört viktig marknad. Det är dock högst oklart huruvida de kinesiska myndigheterna väljer att gå vidare med ärendet. 

Källa