Två små batterier istället för ett

Så vill Microsoft fixa bättre batteritid

Microsoft har lyckats förbättra batteritiden med upp till 50 procent.

Publicerad Uppdaterad

Medan prestanda och skärmar i smarta telefoner blir allt bättre och större, så har inte utvecklingen för batterier hängt med i samma rasande takt som för resten av komponenterna i telefonerna. Medan äldre, dumma, telefoner ofta går att använda i veckolånga perioder så brukar de flesta smarta telefoner i praktiken kräva att de får sig en laddning en gång om dagen - minst.

Ett utvecklarlag hos Microsoft har funderat kring det här problemet med målet att med hjälp av olika tricks och metoder på sikt kunna skapa smarta telefoner som ska gå att använda en vecka i taget utan att de behöver ligga på laddning. Flera av de slutsatser som utvecklarlaget enligt Technology Review har kommit fram till, som att det i brist på bättre batterikapacitet gäller att bygga energisnålare lösningar genom hård- och mjukvara som är energieffektiv, är inte särskilt unika eller uppseendeväckande.

Ett spännande grepp som man har provat är dock att förse telefoner med två mindre lithium-jonbatterier istället för ett stort. Den ena av de båda batterierna används sedan främst för att förse telefonen med ström när den förbrukar lite av den varan, medan det andra batteriet är till för mer energikrävande stunder så som exempelvis spelande.

Enligt Technology Review har Microsoft på det här viset lyckats få upp batteritiden med mellan 20-50 procent för enheter som har testats med lösningen. När lagrad energi i batterierna omvandlas till aktiv sådan så blir verkningsgraden nämligen aldrig riktigt optimal, särskilt inte när batteriet får leverera strömstyrkor som det inte är optimerat för. Medan dagens batterier är optimerade för någon sorts mellannivå på urladdningen, så kan man därför utnyttja den lagrade energin i batterierna bättre genom att istället för ett batteri använda sig av två batterier, där varje batteri är optimerat för olika nivåer på strömuttaget ur dem.

Källa