Från funktioner till specifikationer

Sådan är Googles nya Tensor G2

Medan det har talats mycket om funktionerna som Googles nya processor Tensor G2, men inte så mycket om de rena specifikationerna.

Publicerad Uppdaterad

Ett av de stora samtalsämnena med Googles nya Pixel 7- och Pixel 7 Pro-modeller har varit den nya processorn Tensor G2. Det mesta har dock handlat om processorns förbättrade AI-prestanda och säkerhetsfunktioner. Däremot har det inte avslöjats speciellt mycket om de faktiska specifikationerna och vad processorn egentligen innehåller.

Nu har det kommit fram att Tensor G2-processorn använder en 4nm-teknik som är utvecklad av Samsung Foundry, vilket kan jämföras med 5nm-tekniken som användes i föregångaren. De åtta kärnorna består av två stycken ARM Cortex-X1-kärnor som ligger på 2.85GHz, två styken ARM Cortex-A78 på 2.35GHz, samt fyra stycken ARM Cortex-A55 på 1.8GHz. Den använder även en Mali-G710-grafikprocessor från ARM med sju kärnor, Googles egna säkerhetskrets Titan M2 och en andra generationens EdgeTPU för att hantera AI.

5G-modemet är ett Exynos 5300-modem från Samsung, men där har det ännu inte dykt upp några konkreta specifikationer.

Andra funktioner som Tensor G2-processorn erbjuder är kompatibilitet med LPDDR5-minne, GPS som använder dubbla frekvenser, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC och USB Type-C 3.2.

Källa