Uppgifter i ny bok

"Steve Jobs ville att Iphone skulle ha bakåt-knapp”

Det sägs att Home-knappen är på väg bort från Iphone. Men den kunde ha haft två fysiska knappar från början, om man får tro färska uppgifter i en nyutgiven bok.

Om Steve Jobs inte hade låtit sig övertygas av andra på Apple, så hade Iphone utöver hem-knappen också haft en bakåt-knapp, enligt samma princip som Android-enheter. Detta enligt uppgifter i boken ”The One Device: The Secret History of the Iphone”.

Publicerad Uppdaterad

Författaren Brian Merchants nya bok ”The One Device: The Secret History of the iPhone” är enligt flera bedömare ett i många stycken mycket ambitiöst försök att få fram den sanna historien bakom Apples Iphone, det vill säga den elektronikprodukt som i kanske allra högst grad kommit att definiera vår samtid. Och om man får tro uppgifterna i boken, så var det bland annat ytterst nära att Steve Jobs fick igenom sitt önskemål om en bakåt-knapp på enheten, utöver hemknappen.  

Baserad på intervjuer

Boken är till stor del baserad på uppgifter från  ingenjörer, designers och utvecklare som haft en avgörande roll i arbetet med att ta fram Iphone, däribland Apples designveteran Imran Chaudrhi, som jobbade i Apples Human gränssnitts-team i 19 års tid. Och enligt Chaudrhi, så är det han som är anledningen till att Iphone har endast en fysisk knapp, nämligen Home-knappen. Steve Jobs ska nämligen till en början ha varit övertygad om att en bakåt-knapp var en növändighet för att kunna navigera smidigt. ”Det var en fråga om förtroende, att människor kunde lite på att enheten gör det de vill” säger Chaudrhi i boken, där han påpekar att han ansåg att ytterligare en knapp hade gjort saker allt för komplicerade. Jobs ska ha köpt argumentet. 

Fick äran för andras idéer

Ett genomgående tema i boken är att utvecklingen av Iphone var en team-insats, snarare än resultatet av Steve Jobs genialitet. Det finns ett flertal exempel på hur Jobs låtit sig övertygas av andras idéer, för att senare ha fått äran för dem. Om man får tro uppgifterna i boken, så hade Iphone kunnat se helt annorlunda ut idag, om Steve Jobs hade fått bestämma själv. 

Källa