Annons

Google, Microsoft och Facebook hakar på

Techjättar sluter upp bakom Apple i fajten med Qualcomm

Striden mellan Qualcomm och Apple tycks inte ha något slut.

Någon fred tycks inte vara i sikte när det gäller patentstriden mellan Apple och chippjätten Qualcomm. Och i den senaste vändningen tar nu bland annat Microsoft, Google och Facebook Apples sida i konflikten.

Publicerad Uppdaterad

Anledningen till att fler företag nu sluter upp bakom Apple är att Qualcomm försökt få den amerikanska handelskammaren att bannlysa importen av Iphone-enheter till USA. En lobbygrupp kallad The Computer & Communications Industry Association – som representerar bland annat Google, Microsoft, Amazon och Facebook – har nu kommenterat Qualcomms begäran. Gruppen menar att ett beslut om bannlysning av Iphone skulle kunna få allvarliga konsekvenser för industrin som helhet. ”Om man godkänner en sådan begäran så hjälper det Qualcomm att utnyttja sin monopolställning på fler sätt mot Apple och driva upp priset på konsumentenheter” skriver gruppens ledare Ed Black i ett uttalande. Han menar vidare att en plötslig brist på smartphones skulle vara negativt för konsumenterna. 

Ljusning för några dagar sedan

En smärre ljusning i striden kan emellertid ha kommit för några dagar sedan, då Qualcomms vd Steve Mollenkopf kommenterade hela striden med att han tror den kommer att lösas utanför rättssalen. Det var i samband med konferensen Brainstorm Tech i Aspen som Mollenkopf sa: ”Sådana här saker brukar lösas utanför rättssalen och det finns ingen anledning att tro något annat den här gången”. Uttalandet öppnar självfallet upp för en mer fredlig överenskommelse mellan de två jättarna, även om ingenting konkret hänt på den fronten ännu. Striden mellan Apple och Qualcomm bottnar i att Apple anser att Qualcomm tar för mycket betalt för licensieringen av de patent som används i bland annat Iphone. 

Källa