Vibe X2, Vibe Z2 och Tab S8

Designmobiler och surfplatta från Lenovo

Vibe X2 går att få med bambubaksida, men telefonen kommer inte till Sverige
Vibe X2
Lagren på sidan av Lenovo X2 ser inte lika fantastiska ut i verkligheten som på Lenovos presentationsbilder.
Tab S8
Lenovo Vibe X2 har Lenovos eget gränssnitt och ska uppdateras till Android L
Lenovo Vibe X2 hörde till de mest populära produkterna efter Lenovos presskonferens

Lenovo lanserade två mobiler med designen i fokus, och en prisvärd surfplatta.

Publicerad Uppdaterad

När Lenovo höll presskonferens visade man upp två nya mobilmodeller, Vibe X2 och Vibe Z2, med designen i fokus. Mer specifikt är det mobilernas sidor som man pekar på. Särskilt på X2 är sidorna gjorda för att det ska se ut som mobilen består av flera lager i olika färger. Ett av sidolagren ska gå att få i bambu, tecken på att Lenovo börjat harmonisera sina produkter med Motorola som man håller på att köpa. Enligt planen ska köpet gå igenom innan årsskiftet men nu verkar bolagen fortfarande helt självständigt. På frågor om köpet svarar Lenovo-folket på plats undvikande, men antydde i alla fall att man när köpet gått igenom kan använda Lenovo som varumärke i utvecklingsländer och Motorola som varumärke i Västeuropa. På vissa marknader kan det också finnas överlappning.

Vibe Z2 har Snapdragons 64-bitars mellanprischipset, med fyra processorkärnor på 1,4 GHz. Skärmen är på 5,2 tum, men har endast upplösningen 1280 x 720 pixel. Trots att mobilen bara är 7,8 mm tjock har man fått in ett 3000 mAh-batteri och en 13 megapixelkamera. Vibe X2 har lite bättre specifikationer, med en 5-tums 1080p-skärm, åttakärnig processor från Mediatek och 13 megapixelkamera. X2 har också en serie tillbehör som man knäppet på baksidan, till exempel ett extrabatteri med 75 procent mer batteri och ett högtalarställ. Lenovo sa även att fler tillbehör av den här typen ska vara på gång, men inget ytterligare visades upp.

På presskonferensen fick vi se Apple-inspirerade tillverkningsvideor där man talade om att man rest över hela Kina för att hitta rätt typ av bambu och att den typ man hittade bara växer på våren. Vi fick även se detaljer från tillverkningsprocessen där man poängterade vilket engagamang som läggs på varje detalj. Efter presentationen och en del köande fram till den klart populäraste produkten X2 blir den därför lite av en besvikelse. Jag tittar närmare på modellen med bambubaksida och den känns inte exceptionellt välgjord, men så är också detta ett förhandsexemplar. Lanseringen visar i alla fall vilken väg Lenovo är på väg på och den ser ut att harmonisera med den som Motorola stakat ut.

Colin Giles som tidigare i många år arbetat på Nokia är nu ansvarig för den globala försäljningen på Lenovos mobildel. Han talade mycket om de framsteg Lenovo gjort senaste tiden och att man nu säljer mobiler i 36 länder världen över. Det är dock uteslutande utvecklingsländer och han ser en möjlighet att använda Motorolas varumärke och kompetens för att skaffa en bättre position i USA och Västeuropa. 

Mobilerna ska börja säljas i Asien, och därefter rullas ut i andra regioner som Östeuropa. Räkna inte med att de kommer hit till Sverige i första taget alltså.

Lenovo lanserade även surfplattan Tab S8, med omodifierad Android som system. Man har övergett det mer ovanliga formspråket från Yoga Tablet-serien. Med 8-tumsskärm på 1920 x 1200 pixel, 2 GB arbetsminne och en fyrkärnig Intel Atomprocessor med 1,9 GHz har den klart godkända specifikationer. Med en tjocklek på 7,9 mm och en vikt på 294 g har den klart godkända mått. Och priset på dryga 2000 kronor är också klart godkänt. Denna har vi betydligt större chans att få se här i Sverige.