Snabbare än resten av världen

Huawei växer på den svenska marknaden

Huawei växer snabbt på den svenska marknaden visar siffror från första kvartalet i år.

Publicerad Uppdaterad

I Sverige är Apple den största mobiltillverkaren följda av Samsung. I världen som helhet är positionen den omkastade, men på tredje plats kommer sedan en tid tillbaka Huawei. Med en försäljning av 34 miljoner smartphones första kvartalet, en ökning med 21 procent, ökade man sin marknadsandel i världen med 10 procent. Detta enligt siffror från undersökningsföretaget IDC.

I Sverige är ökningen ännu mer markant, och på ett år har företagets marknadsandel nästan dubblats, från 5,4 procent till 9,4 procent, enligt en rapport från GfK. Man anger särskilt P-serien och de olika Lite-modellerna som framgångsrika.

Nu ska det sägas att första kvartalet är ett ovanligt fördelaktigt tillfälle att mäta för Huaweis del. Företaget hade flera nya modeller ute, såsom Mate 9 Pro och P10, samtidigt som Samsung ännu inte släppt Galaxy S8, och även övriga konkurrenter ännu inte börjat sälja nya toppmodeller. Så räkna med att få se en viss minskning i marknadsandel för andra kvartalet. Men vi kan nog utgå från att Huawei är här för att stanna som en av de största mobiltillverkarna, både i Sverige och världen.

Källa