https://www.mobil.se/appar/apptips-riksdapp
564425
Inblick i demokratins arbete

Apptips: Riksdapp

Riksdapp låter dig vara med och låtsasrösta på riksdagens beslut.

Den här appen är egentligen genialisk i all sin enkelhet. Genom Riksdagens öppna handlingar kan du via den här appen ta del av samtliga förslag som lagts fram i riksdagen, och själv ange om du skulle rösta för eller emot dem. Enligt appens inledande informationssidor sparas informationen om hur du röstat endast lokalt på din mobil.

Efter att du röstat får du se vad riksdagens andra partier röstat, och enligt upphovsmannen kan det funka som ett slags väljarbarometer. Du kan ju bokstavligen se vilket parti som röstar närmast hur du skulle rösta.

Kräver mycket

Riktigt så enkelt är det förstås inte. För det första är motionerna och propositionerna ofta rätt torra skrifter med yrkanden och motyrkanden, och är man inte väldigt intresserad kan det vara svårt att se igenom vad det egentligen är som diskuteras. För det andra märker jag till exempel att en del förslag avslagits på rent formella skäl. De har helt enkelt lagts i fel skede av budgetarbetet, och man kan därför hålla med om att avslag är rimligt även om man sympatiserar med förslaget.

Å andra sidan är redan detta en intressant inblick i hur Sveriges demokrati fungerar, och ett kul och överskådligt sätt att ta del av Riksdagens arbete. Att du kan se vilka riksdagsledamöter som röstade närmast dig i enskilda ämnesområden är en ren bonusfunktion.

 • Riksdapp

  Operativsystem:
  Android, Ios
  Version (Android):
  1.0
  Version (Ios):
  1.0
  Utvecklare:
  Jonas Alfthan/Rollerbush
  Pris (Android):
  Gratis
  Pris (Ios):
  Gratis
  Betyg
  8/10