Figure

Gör sköna beats på nolltid med denna app.

Publicerad Uppdaterad

Svenska Propellerhead är inga direkta nybörjare när det kommer till musikprogram. Tyngdpunkten har alltid legat på elektroniskmusik med samplers, syntar, ljudbanker och trummaskiner i fokus snarare än akustiska gitarrer och traditionell studioinspelning. Rebirth (som finns till Ipad) bäddade vägen med det var med uppföljaren Reason som de tog världen med storm. Programmet är dock för komplext för att skapa en svängig låt på en handvändning och man bör ha hyfsad koll på vad man håller på med, oavsett om kunskapen redan finns där från början eller om det kommer från timmar av lekande. Det problemet har man inte med Figure som nu släppts i version 1.3 i Appstore (1.0 kom 23 mars 2012).

Enkelt sett består Figure av tre instrument, trummor, bas och lead (i det här fallet en synt) och tre huvuddelade, ”mönster” där man bestämmer hur grunderna i låten ska vara, ”justeringar” där man ställer in effekter och ljudmodifikationer och ”låt” där du sätter låtlängd, tonart och tempo. Det finns även en enkel mixer och en systemdel där du bland annat sparar din inspelade låt. Allt är ganska självförklarande, det mest sköts genom att antingen trycka fingret på en stor tangent eller genom att vrida på ett reglage. Skulle man inte förstå något är både pop up-förklaringarna samt onlinemanualen väldigt bra gjorda.

Det spelar ingen roll om du har kunskap i vare sig kabelkoppling eller musikteori, om du har kan spela ett instrument eller inte, det spelar inte ens roll om du är på gränsen till tondöv och har taktkänsla som en full svenne på Finlandsfärjan. Figure är så genialiskt enkel att använda, samtidigt så blir resultatet förvånansvärt bra. Bara efter några minuter hade jag knåpat ihop en svängig liten dänga och väldigt snabbt insåg jag också hur jag kan leka vidare med den genom att bara ändra på några parametrar.

Ännu roligare blev det när Kamera och bilds chefsredaktör Calle plötsligt kom förbi och började jam:a med Figure på hans Iphone. Tillsammans kändes nästan som att vi faktiskt visste vad vi höll på med och än bättre så lät det så. För att ytterliga spä på underhållningen går det även att parkoppla två enheter med varandra, en Ipad och en Iphone exempelvis, där den ena är ”master” och den andra är ”slave” och på så sätt få ännu mer variation.

Trots att det är hur roligt som helst så finns det några småsaker som kunde varit än bättre. Det är exempelvis synd att den maximala låtlängden endast är 8 ”bars” och att det inte går att sammanfoga flera trudelutter med varandra och på så sätt skapa ett större epos. Det går att exportera varje låt och sedan sätta ihop det i ett annat för ändamålet lämpligt program men det är ganska tidskrävande och krångligt. Förhoppningsvis kan man sammanfoga låtar i nästa version av Figure, men fram till dess kommer jag glatt att leka vidare med mina neo-techno-disco-slingor och försöka få så många som möjligt att haka på.