Uppdaterad innovatör

Test: Xiaomi Mi Mix 2

Föregångaren var innovativ, men när man nu gör en uppföljare har vi högre krav.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
7/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
74%

Kvalitetskänslan

Inte vattentålig

Ingen trådlös laddning

Nu har nyhetens behag kring fenomenet med stora skärmar och riktigt tunna kanter lagt sig, men trots det är Xiaomi Mi Mix 2, precis som sin föregångare intressant. Den är det på ett lågmält sätt för ju mer du läser på om telefonen ju fler spännande lösningar hittar du. Visst känns telefonen påtagligt välskapt och påkostad, men det är inte uppenbart när du ser på telefonen vilken teknik som gömts under skalet. Här finns till exempel en gömd närhetssensor som gör att skärmen kan gå extra långt upp i överkant av telefonen. En udda lösning som även den gör det möjligt att få tunna kanter där uppe är att selfiekameran förutom att vara väldigt liten är placerad i botten på telefonen. Du får helt enkelt snurra telefonen ett halvt varv när du tar dina självporträtt. Vidare är materialet i telefonens skal keramiskt kombinerat med en ram i aluminium.

Föregångaren Mi Mix var verkligt innovativ och samtidigt först på marknaden med den typ av långsmal och närmast heltäckande skärm som idag är närmast vardagsmat i alla nya telefoner i toppsegmentet. Nu är alternativen om du vill ha stor skärm i en telefon med mindre format många, vilket ställer högre krav på att telefonen även ska erbjuda något mera.

Xiaomi etablerad uppstickare

Som tillverkare har kinesiska Xiaomi, om vi börjar där, tagit stora steg de senaste åren och är en kraft att räkna med. Hårdvaran håller hög kvalitet och kan definitivt konkurrera med etablerade jättar som Apple och Samsung. På mjukvarusidan sticker Xiaomi ut mer. Sverige är ingen huvudmarknad för Xiaomi och mjukvaran kommer därför inte med svenska som valbart språk, utan det är engelska som gäller. Du kan fortfarande välja svenska för tangentbordet, men inställningar och menyer blir på engelska. Den äventyrlige kan numera installera en mjukvaruversion tänkt för utvecklare och den versionen har svenska som systemspråk för den som så önskar. Installationen kräver dock att du flashar om telefonen med utvecklarmjukvaran. Det här skvallrar dock om att svenska kanske kommer som språk för gemene man i kommande versioner av den publika mjukvaran. 

Att Xiaomi har fokus på andra länder än Sverige märks även på att antalet återförsäljare som säljer telefonen här är begränsat, men det finns ett par, inklusive svenska Mi Store som vi lånat testtelefonen av. 

Anpassad mjukvara

Xiaomi anpassar en hel del i mjukvaran men eftersom det fortfarande handlar om Android, här i version 7.1.1 så är mycket sig likt. Du har så klart Gmail, Google Foto, appar i Play Store och så vidare. Till detta adderar Xiaomi sitt eget gränssnitt där alla appar du installerar hamnar direkt på någon av startskärmarna. Ett svep till vänster om första startskärmen tar dig till en översikt med genvägar och en sökfunktion. Dessutom finns funktionen Second Space som skapar en separat uppsättning startskärmar och egna inloggningar, som att ha en separat telefon i telefonen. Kan kanske vara bra om du till exempel helt och hållet vill separera jobbsaker och privat användande. En enklare version är att utnyttja funktionen dual apps som låter dig skapa kopior av appar och använda olika inloggningar, till exempel om du använder Skype och vill ha möjligheten att vara tillgänglig på flera olika konton samtidigt. Ingen av dessa funktioner är egentligen unik för Xiaomi och precis som många andra tillverkare har bolaget en egen molntjänst där du kan lagra bilder, kontakter, sms, kalenderuppgifter och så vidare, men givetvis fungerar även Googles tjänster, eller Dropbox och liknande om du föredrar det.

Skulle du föredra en mer generisk startskärm kan du så klart ersätta den som Xiaomi erbjuder med till exempel Googles egna startskärmsapp och på det sättet få enbart genvägar till utvalda appar på dina startskärmar och en separat applåda där alla installerade appar syns.

Bland apparna som Xiaomi skickar med utöver det som är standard i Android hittar vi till exempel en hög Microsoft-appar. Här finns även appar för skärminspelning, Mi Drop för att föra över stora filer och appar för musikuppspelning, videovisning och fotoalbum. Inget verkligt unikt. 

Som andra men sämre

Tittar man på Xiaomi Mi Mix 2 i förhållande till de främsta konkurrenterna är det skärmen med de tunna kanterna och prestandan som är gemensamma nämnare medan en hel del andra egenskaper sticker ut. Plats för dubbla simkort blir idag allt vanligare och det har Mi Mix 2, men den saknar däremot stöd för trådlös laddning och är inte vattentålig.

Något som nya tillverkare brukar ha svårt att lyckas med är kameraappen för i Android följer inte en standardapp för det med. Det ligger istället helt på tillverkaren och kräver mycket kompetens inom såväl hårdvara som mjukvara. Rent krasst räcker det inte att bara köpa in en bra sensor och sätta in, det har vi sett många gånger. Kameran i Xiaomi Mi Mix 2 tar bra bilder i dagsljus, som egentligen alla mobilkameror idag och presterar bra även i mörker, utan att för den delen kunna konkurrera med de allra bästa. Skärpan brister lite och rena ytor blir för brusiga för att vi ska vara riktigt nöjda. Än tydligare är dock bristen på valmöjligheter som finns i kameraappen. Den utveckling som skett egentligen det senaste året med allt flera kameror med dubbla linser, optisk zoom och olika oskärpeeffekter är helt frånvarande i Xiaomi Mi Mix 2. Framförallt hade optisk zoom lyft vårt intryck av kameran.

Unik omväg

Xiaomi Mi Mix 2 är uppföljaren till en innovativ produkt, men nu när konkurrenterna även de erbjuder stor skärm med tunna kanter runt är det inte lika mycket som gör den här telefonen unik. Den erbjuder bra prestanda och förstklassig kvalitetskänsla, men priset är inte extremt lågt och en hel del funktioner som vi förväntar oss i dag saknas. Det känns lite som Xiaomi idag går en omväg för att åstadkomma endast en del av det konkurrenterna erbjuder.  

Å andra sidan

Elias Nordling: Det är en imponerande samling teknik som Xiaomi använder för att få bort så mycket som möjligt av kanterna i över- och underkant, men spelar det egentligen någon roll? Det påverkar i alla fall inte ergonomin, det är lagom mycket kant på rätt ställen för att jag ska tycka att skärmen känns bekväm. Telefonen är också snygg, välbyggd och snabb. 

Batteritest

Batteriets videotid: 5 h 37 min

När du ska ta en selfie får du vända på telefonen upp och ner för att vinkeln ska bli okej. I vissa appar fungerar dock inte detta, så i Instagram blir bilden ändå upp och ner.

Frågor och svar

Vad kännetecknar material- och kvalitetskänslan?

Materialet ska vara kermaik på baksidan, guld i en liten ring runt kameran och en ram runt telefonen tillverkad av aluminium. Baksidan bli väldigt hal och telefonen kanar lätt iväg, men det är inget tvivel om att den känns påkostad och välgjord.

Vad gäller med språkstöd?

Idag stödjer utvecklarversionen av mjukvaran svenska som systemspråk, men det kräver att du själv installerar den manuellt. Du kan dock oavsett ha svenskt tangentbord och skriva med svensk rättstavning.

Är den tålig?

Nej, den är inte vattentålig.

 

 

Ett alternativ:

Med fler funktioner

Jämför man funktion och pris är det svårt att bortse från Samsungs S8 och S8 Plus som vi inte kan klaga på ur kvalitets- och materialhänseende och som dessutom har en hel del funktioner och bland annat vattentskydd som Mi Mix 2 saknar.

 

Testbild

Kameran ger bra bilder i dagsljus, men är sämre än de bästa när det kommer till bilder i mörker då skärpa är sämre och brus allt för påtagligt. 

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
7/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
74%

Fakta

Allmänt

Modell Mi Mix 2

Tillverkare Xiaomi

Lanseringsdatum 2017-12-10

Mått 151,8 x 75,5 x 7,7 mm

Vikt 185 g, 92 %

Pris 7000 kr

System Android

Systemversion 7.1

Chipset Snapdragon 835

Processor 4 x 2,45 GHz , 4 x 1,9 GHz

Skärm

Mått 5,99 tum, 90 %

Upplösning 2160 x 1080 pixel

Pixeldensitet 403 ppi, 95 %

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 6 GB, 66 %

Lagringsminne 64 GB

Minneskortplats Nej

Batteri

Kapacitet 3400 mAh, 70 %

Trådlös laddning Nej

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 800 MHz, 850 MHz, 900 MHz, 1700 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 16 (1000 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), , Band 20 (800 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

Dubbla simkortsplatser Ja

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 20 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 5 megapixel, 25 %

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Nej

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11a/b/g/n

GPS Ja

Övrigt

Tålig Nej

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Ja

Benchmark-tester

Antutu 6.0 178087

Basemark 3547

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 55 FPS, 69 %

GFXBench T-Rex Onscreen 60 FPS

Geekbench 4: CPU Single-core 1918

Geekbench 4: CPU Multi-core 6645

Geekbench 4: Compute 7789

Google Octane 12413, 34 %

Jetstream 1.1 62,557

Basemark Web 3.0 236,38

Kvalitetskänslan

Inte vattentålig

Ingen trådlös laddning