2004: Megapixelracet börjar

Mobil firar tio år på webben, och fortsätter att resa i tiden. Vi har kommit till 2004. Detta år fick vi ett nytt ord i vårt vokabulär: megapixelmobil. Neonode N1 släpptes till slut, och Motorola lanserade stilikonen Razr, som skulle bli både en framgångssaga och en förbannelse för företaget.

Publicerad Senast uppdaterad

De tidiga kameramobilerna var fortfarande litet primitiva:

Funktion hos Nokia 3200 väcker undran (27 jan 2004)

Läsare har hört av sig till Mobil angående en märklig funktion i Nokia 3200. Det går att justera kontrasten på bilder som tagits med kameran, men ändringarna går inte att spara.

Fenomenet uppträder när man tagit en bild med telefonens kamera för att använda som bakgrundsbild. Om man ändrar kontrasten på bilden och sedan sparar den som en bakgrundsbild försvinner den ändring av kontrasten som man gjort. Läsare har hört av sig till Mobil och ifrågasatt om det verkligen är tänkt att det ska fungera så.

På Nokia förnekar man att det skulle vara fråga om ett fel.

-Det är inte fråga om en bugg, säger Kristian Sjöblom på Nokias Partnersupport.

Enligt Nokia ska man enbart kunna titta på bilden när man justerat kontrasten. Vill man använda den som bakgrundsbild får man nöja sig med bilden i det skick som den har från början. Nyttan av bara kunna titta på bilden med justerad kontrast har Nokia dock lite svårt att förklara.

-Jag vet inte vad det har för funktion, säger Sjöblom.

Orange fick nästan direkt efter utdelningen av 3G-licenser kalla fötter och försökte sedan mest slingra sig ur sina åtaganden. 2004 lyckades de:

Nu är det klart: Orange säljer sin 3G-licens (2 jan 2004)

Telia och Tele2s gemensamma bolag, Svenska UMTS-nät AB, köper Orange 3G-licens.

Precis innan nyår bekräftades att Telia och Tele2 gemensamma bolag, Svenska UMTS-nät AB, köper Orange 3G-licens.

I ett pressmeddelande säger Marie Ehrling, vd på TeliaSonera i Sverige, att de tror att användarna kommer att utnyttja mobilt internet med email och möjligheter att surfa från mobiltelefonen i stor omfattning. Då kommer man att behöva den extra kapacitet man nu köper sig till, särskilt i de större städerna.

Inköpet av en till 3G-licens kommer inte att ändra formerna för det redan existerande samarbetet mellan Telia och Tele2, enligt pressmeddelandet.

GPS i mobilen trodde man hade framtiden för sig. Och man ville gärna skynda på framtiden litet. Här är ett av de mer originella försöken.

GPS-skal till Nokia 5140 (2 feb 2004)

Nokia 5140 kommer att kunna användas som gps-mottagare med hjälp av ett speciellt skal till telefonen. 5140 kommer även att vara utrustad med fm-radio.

Genom att byta ut telefonens standardskal mot ett speciellt skal får telefonen gps-funktionalitet. Förutom positionsbestämning och avståndsmätning ingår ett kartbaserat system för att ge vägbeskrinvingar och en reseguide med förslag på resmål i gps-skalets funktioner.

5140 kommer även att vara utrustad med fm-radio, vilket tidigare inte varit känt. Det har däremot inte varit någon hemlighet att den kommer att vara Nokias första modell med push to talk och att den kommer att ha något ovanliga funktioner som ficklampa och vattenpass.

I mars satte så megapixelracet igång. De flesta mobiltillverkare ville vara först med att få ut en mobil med en megapixelkamera. När det var gjort var det två, megapixel, sedan 3,2... Megapixelracet pågår fortfarande för fullt 2007.

Nokias första megapixelmobil hette 7610. Som ni ser är den från Nokias surrealistiska period:

Jag har provkänt på 7610 (26 mars 2004)

Nu har jag fått möjligheten att provkänna lite på Nokias kommande 7610. Det var en underlig upplevelse.

Jag fick snabbt och oväntat möjligheten att provkänna lite på Nokias kommande 7610. 7610 är den där nya megapixelmodellen som liknar 7600 och som har en underlig utformad svängd knappsats - de övre knapparna är små medan de undre är betydligt större.

Och knapparna inte bara ser underliga ut - de är också underliga att använda, även om det faktiskt gick enklare än jag hade trott. För att kunna få upp sms-hastigheten kommer det dock troligen att krävas en hel del träning.

Nu var den 7610 jag provkände på ett förproduktionsexemplar, men den var ändå snabb i menyerna och skärmen kändes både skarp och fräsch. Underligt var dock att kamerans sökarbild bara tog upp en liten del av den totala skärmytan. Varför vet jag inte - om sökarbilden gjordes större borde det bli betydligt enklare att sikta.

På baksidan där kameralinsen sitter finns nu en större spegel "integrerad" i designen. Den större spegeln gör att det blir lite enklare att ta självporträtt.

Även Sony Ericssons megapixelmobil var ett experiment. Efter att vikmobilerna blivit en succe kom vridmobilerna. De hade en kort storhetsperiod men blev inte någon större succé då de hade en tendens att börja glappa, men konstruktionen används fortfarande av Samsung.

Kameramobil med 1,3 Megapixel från Sony Ericsson (9 mars 2004)

Sony Ericsson lanserade i dag S700i, en kameramobil där kameran har 1,3 Megapixel.

S700i har en kamera som tar bilder med upplösningen 1280x960 pixel, alltså 1,3 Megapixel.

Kameran är av CCD-typ och har 8x digital zoom. Den kan även spela ni videosekvenser. Telefonen har en lampa för att lysa upp motiv under dåliga ljusförhållande och ett linsskydd som täcker linsen när man inte använder kameran.

S700i är den första telefonen från Sony Ericsson för den europiska marknaden som är vridbar, det vill säga ena halvan av telefonen roteras 180 grader när den ska fällas upp. Det går självklart att komma åt en hel del av telefonens funktioner även när den inte är uppfälld.

Skärmen på S700i är 2,3 tum stor av tft-typ och kan visa 262 000 färger.

S700i har en ny plattform, Mascot Capsule från Hi Corp, som ska göra att den klarar Java-applikationer och spel i 3D. Telefonen har plats för MemoryStick Duo och har också bluetooth och ir.

Vid presskonferens i dag fanns inga fungerande exemplar av S700i, utan endast ett dummie-exemplar. Det låg dock bra i handen och lösningen med att överdelen roterades 180 grader kändes gedigen.

Sony Ericsson har inte meddelat något priset för S700i men beskriver den som en high end-telefon, vilket innebär att den kommer att höra till de dyrare telefonerna på marknaden.

S700i ska börja säljas under fjärde kvartalet i år. Sony Ericsson kommer enbart att marknadsföra telefonen under namnet S700 men det är samma telefon. "I" används för att beteckna den europeiska versionen av telefonen som även släpps i andra världsdelar.

Fakta S700i

Typ: trippelband

Skärm 240x320 pixel, 262 000 färger

Kamera: 1,3 Megapixel, belysning

Mått: 107,5 x 49 x 24,5 millimeter

Vikt: 137 gram

Taltid: 7 timmar

Standbytid: 300 timmar

Övrigt: Java 2.0, Mascot Capsule, bluetooth, ir, plats för MemoryStick Duo

Knappt hade megapixelmobilerna kommit förrän 2-megapixelmobilerna utlovades:

2 megapixelmobil här i början av nästa år (26 maj 2004)

Samsung har nyss släppt sin första mobil med en 2 megapixelkamera i - i Sydkorea. I början av nästa år är det dags för Europa.

Alldeles nyligen kom Samsungs cdma-mobil SPH-V440 ut på den sydkoreanska marknaden. Det är den första modellen från Samsung med 2 megapixelkamera i.

Sharp har tidigare kommit ut med sin 2-megapixelmobil V601SA i Japan och Casio har också ett bidrag till den dualistiska megapixelfamiljen med AU A5403CA.

I slutet av juni ska Sharp släppa världens första kameramobil med optisk zoom i, med V602SH. Också detta på den japanska marknaden.

I Europa har nyss 1 megapixelmobilerna börjat komma. I vanlig ordning får vi vänta på det som Japan och Sydkorea redan har.

Tidigare har Samsungs vd Ki Tae Lee uttalat sig om att Samsung ska släppa sin första 2 megapixelmobil i Europa i slutet av det här året.

Michael Alström, produktansvarig i Skandinavien, tror dock att det kan dröja ett par månader till.

- Vi planerar att komma ut med en 2 megapixelmodell i Europa i slutet av året, om det blir så också i realiteten är lite för tidigt att säga nu. I höst vet jag mer. Jag skulle tro att det kan dröja till första kvartalet nästa år innan vi kommer ut med en dylik modell.

Troligen kommer Sharp ut med en kameramobil med nämnda upplösning bland de första i Europa - i alla fall med tanke på att de var först med 1 megapixel.

Mobiler med optisk zoom på kameran är på gång även i Europa. Michael Alström tror att vi får se de första i sitt slag en bit in på nästa år.

Japans och Sydkoreas försprång lär dock inte minska. För under 2005 gör 3 megapixelmobilerna entré på deras marknader - när vi nyss fått 2 megapixel.

En orsak till att fjärran östern låg före på megapixel kanske var att de hade högre tolerans för konstig formfaktor?

3 megapixel även från Samsung (14 juli 2004)

Nu släpper även Samsung en kameramobil med 3 megapixel.

Samsung SPH- S2300 har en kamera med upplösningen 3,2 megapixel. Fram tills nu är det bara Casio som lyckats få fram en kameramobil med så hög upplösning.

SPH-S2300 är ytterligare ett exempel på att gränsen mellan digitalkameror och kameramobiler är på väg att suddas ut. Förutom kamerans höga upplösning har den även 3 gångers optisk zoom, det vanliga är annars att kameramobiler bara har digital zoom. SPH-S2300 har förutom optisk zoom också 4 gångers digital zoom, vilket sammanlagt ger möjlighet till tolv gångers zoom. En annan detalj som gör SPH-2300 mer lik en digitalkamera är det faktum att den ska ha en riktig blixt. Det är i varje fall vad Samsung uppger. Just den uppgiften bör man dock ta med en lite nypa salt. Det är inte ovanligt att tillverkare gör anspråk på att just deras modeller har en funktion för att lysa upp motiven som är jämförbar med en riktig fotoblixt. I verkligheten kan dock skillnaden vara ganska stor mellan en riktig kamerablixt och blixtfunktionen hos en kameramobil.

På SPH-S2300 går det också att ställa in vitbalansen, vilket ytterligare bidrar till känslan av att Samsung stoppat in en riktig digitalkamera i en mobiltelefon.

Förutom stillbilder klara kameran även klara att spela in video. Upp till två timmar långa ska videosekvenserna kunna vara. Kameran har också en utgång för att kunna anslutas direkt till en tv.

Vi har inte glömt följetongen Neonode...

Neonodes vd: N1 kommer i vår (3 mars 2004)

Efter flera förseningar och långa perioder av tystnad ger nu Neonode ett mer specifikt svar på när Neonode N1 ska börja säljas.

Tidigare har man från Neonodes sida bara uppgett "under 2004" som svar på frågan när deras mobiltelefon Neonode N1 ska komma ut på marknaden. Men nu ger man ett annat svar på den frågan.

-Vi kommer att släppa den innan sommaren, säger Neonodes vd Magnus Goertz.

Goertz uppger att det just nu pågår diskussioner med samarbetspartners när det gäller försäljningen av N1 och att han därför inte kan vara mer exakt när det gäller tidpunkten.

Telefonen egenskaper har ändrats på nytt och såväl processorns hastighet som minnet ska ha fördubblats. Enligt Goertz är processorn nu på 260 Mhz och minnet har utökats till 32Mb.

Mobil skrev om Neonode första gången i mars 2002. Då gavs beskedet att den skulle börja säljas under sommaren 2002. Sedan dess har försäljningsstarten flyttats fram vid flera tillfällen.

Nu kommer Neonode! (3 juni 2004)

Nu har Neonode gått ut med information på sin webbplats där man säger att de första exemplaren av N1 finns ute.

Förutom texten "The first N1:s are out!" står det på Neonodes webbplats att de som förbeställt N1 ska kolla sin mail.

Enligt Neonodes vd Magnus Goertz har det inte skickats ut några mail än och han vet inte när det kommer att ske, men enligt honom kommer de att innehålla en förfrågan om de som beställt vill kvarstå som köpare.

Han säger till Mobil att man redan har leverat de första testexemplaren.

- Vi har börjat levera till vår nära krets, säger Goertz.

Neonode ändrar sig igen (6 juni 2004)

Idag kommer delvis nya besked från Neonode. Nu är det inte längre tal om fler testexemplar - N1 uppges vara färdig för försäljning.

Idag säger Neonodes vd Magnus Goertz att man under sommaren kommer att börja sälja N1 i liten skala för att sedan öka volymerna under hösten. Han ändrar sig delvis jämfört med det han sa i går, eftersom han nu säger att man inte kommer att släppa några fler testexemplar, utan det kommer att vara fråga om helt färdiga telefoner redan under sommaren.

Pressmeddelande från Neonode: N1 har börjat säljas (23 juni 2004)

Neonode skickade under torsdagens eftermiddag ut ett pressmeddelande om N1. Mobil tog kontakt med Neonode för att om möjligt reda ut hur innehållet i pressmeddelandet skulle tolkas.

Så N1 är helt klar nu?

-Båda ja och nej, säger Jonas Löfgren, marknadschef på Neonode.

Sedan säger han att den är helt klar men det som återstår är vissa uppdateringar som kommer att innebära nya funktioner.

Så när kommer en helt färdig version av Neonode?

-Vi kommer att släppa N1 eller vi har släppt den redan, säger Löfgren.

...

Det är också praxis att tillverkarna förser media med testexemplar när de lanserar nya modeller. Men det kommer Neonode inte att göra.

-Vi har tagit ett policybeslut att vi inte ska skicka ut några enheter, säger Löfgren.

...

Enligt en specifikation på Neonodes webbplats kommer följande funktioner inte att finnas innan uppdateringarna görs tillgänliga: mms, wap, gprs, e-post, ir-mjukvara, html-läsare, Active Sync samt möjlighet att ha personliga teman i telefonen. Java kommer den enligt specifikationen inte att få ens efter uppdateringarna. Dessutom kan nämnas att den enligt specifikationen inte kommer att ha vare sig vibrator eller bluetooth samt att batteriet kommer att vara av en typ som inte kan bytas ut.

Nu har vi fått Neonode N1 till redaktionen (14 sep 2004)

Jodå. Det är faktiskt sant. Och jag testar den för fullt!

Mobil har lyckats komma över ett exemplar av Neonode N1!

Jag har egentligen bara precis börjat testandet och kan så här tidigt endast konstatera att jag gillar sättet man använder den rörelsekänsliga skärmen på. Men mobilen saknar många funktioner som idag måste anses som standard.

Så här skrev vi i recensionen av telefonen, som fick betyget 51%:

Sammanfattningsvis är N1 bra på de saker den är gjord att klara, men den är långt ifrån så fantastisk som den verkade kunna bli när den först visades under 2002, främst på grund av att superkomponenterna numera har blivit standard. Dessutom är den långt ifrån färdig. Förutom avsaknaden av funktioner som i dag måste ses som standardiserade märks det att programvaran är ganska buggig. Exempelvis ändras datum och tid lite hipp som happ, och emellanåt förskjuts skärminnehållet några pixel-rader åt vänster, och när processorn får jobba ordentligt blir all manövrering extremt långsam.

Uppdateringar kom faktiskt:

Bättre men inte bra, Neonode (30 dec 2004)

Neonode har under hösten släppt flera uppdateringar till N1. Därför har vi nu gjort ett test för att se hur långt man kommit.

...

Sammanfattningen av det nya testet är att den som vill köpa N1 nu får en betydligt mer färdig telefon än om man köpt den när den släpptes. Trots det återstår en hel del att göra för Neonode och telefonens nya funktioner motiverar inte det höga priset på 4600 kronor.

Låt oss nu lämna Neonode. Tre lyckades med priskrig på mobilsamtal skrapa ihop en inte obetydlig kundbas. Men man hade underskattat behovet av support, och drog på sig ett dåligt rykte som man än idag arbetar med att bekämpa.

Missnöje över Tres knappa kundtjänst (20 april 2004)

Den senaste tiden har Mobil fått en mängd mejl från läsare med Tre-telefoner som krånglar. Och de har inte fått någon som helst hjälp från kundtjänst. Men nu ska Tres serviceanda bli bättre.

...

På Tre är man medveten om att kundtjänst inte fungerar som det sett ut hittills.

- Det gjordes en missbedömning om hur många som skulle höra av sig till kundtjänst när organisationen från början planerades. Kundtjänst är med andra ord för fåtalig för att kunna hinna med alla kunder. Vi är oerhört medvetna om detta och tar problemet på största allvar, säger Georg Ebert, informationsansvarig på Tre.

Motorola lanserade en av sina alla tiders stora succéer: Motorola V3, mer känd som Razr. Med sin tunna vikbara design var den någonting nytt och fräscht, och den skulle kopieras gång på gång. Mest av allt av Motorola själva. För när Razr blev en stor succé floppade deras andra satsningar, så man övergick till att göra nya varianter på Razr, den ena lik den andra, tills konsumenterna tappade intresset. År 2007 är Motorola i kris, och många tror att Razr är en av orsakerna.

Vi har känt på Motorola V3 (27 juli 2004)

Motorolas nya telefon V3 är riktigt tunn - om man ser till måtten alltså. Tjockleken är bara 13,9 millimeter.

En av de få modeller som är jämförbar med V3 är Ericssons T28 från 1999 som hade en tjocklek på 15 millimeter. De övriga måtten hos V3 är 53x98 millimeter. Att den är så tunn har alltså inte gjort att den blivit överdrivet stor på bredden eller höjden. V3 känns överhuvudtaget som smidig telefon. Att den dessutom är en av de allra snyggaste mobiltelefoner jag sett gör inte det hela sämre.

Förutom telefonens yttermått är knappsatsen det första man lägger märke till hos V3. Den har inga klart åtskilda knappar utan består av en sammanhängande metallisk yta med ett mönster av smala springor mellan knapparna.

...

Den ovanliga designen är givetvis det som i första hand ska göra att V3 säljer. Men även i övrigt ger telefonen ett första intryck som är positivt. Den inre skärmen är bra; det är tft-typ med upplösningen 176x220 pixel som kan visa 65 000 färger. Den yttre skärmen klarar 4000 färger. Kameran har vga-upplösning, vilket får anses vara fullt godkänt. Kameran kan inte spela in videoklipp, men telefonen klarar att spela upp videoklipp i formatet mpeg4.

Vill man föra över information till eller från telefonen har den både bluetooth och en miniusb-port.

V3 har alltså de funktioner man kan förvänta sig. Men med tanke på priset hade jag gärna sett att den åtminstone även hade några ytterligare funktioner, till exempel mp3-spelare och radio. Priset är nämligen det enda som verkligen är negativt med V3. Enligt Motorola kommer det att hamna på cirka 6500 utan abonnemang. V3 är visserligen en riktigt snygg telefon, men priset känns alltför högt för en "vanlig" mobil, som varken är en smartphone eller en 3G-telefon.

Fakta V3

Typ: Fyrbandare

Inre skärm: Tft, 176x220 pixel, 65000 färger

Yttre skärm: Cstn, 96x80 pixel, 4000 färger

Kamera: VGA

Mått: 98x53x13,9 millimeter

Övrigt: Bluetooth, Java J2ME MIDP, wap 2.0, mms, polyfona ringsignaler, gprs (klass 10), epost

Som exempel på Motorolas samtidiga andra misslyckanden kan vi ju ta den här:

Desperat rea på Tres 3G-mobil (1 okt 2004)

Motorola A925, en av Tres smartphones, börjar nu reas ut för 495 kronor inklusive moms, med kontantkort. Dessutom ingår bluetooth-headset och extra batteri.

Med tanke på att det ordinare priset på A925 är 5995 kronor är det minst sagt en rejäl rea som Tre nu satt igång.

Telefonen är den största till formatet i Tres sortiment, men det är också en mobil med stor skärm och avancerade funktioner. A925 är den mest avancerade 3G-telefonen som säljs i nuläget. Bluetoth, gps, webbläsare och e-postprogram finns inbyggt. Även ett bluetooth-headset ingår.

Eftersom det är en smartphone kan den anslutas till en vanlig dator. En synkstation med batteriladdare följer med. I synkstationen kan du också ladda telefonens batteri och samtidigt ladda det medföljande extrabatteriet.

Motorola A925 kör samma operativsystem som Sony Ericssons smartphone P900.

- Det är en ganska speciell telefon, men också ett oerhört rabatterat pris, säger Daniel Lindholm på återförsäljaren The Phonehouse.

Telefonen har kamera som kan användas både till att ta stillbilder och till videotelefoni. Det går också att filma videosnuttar med ljud och skicka. Dessutom har telefonen inbyggd gps som kan användas för satellitnavigering.

Och vi slutar med en framtidsprognos för året 2007:

2007 får mobilen 5 gb minne (26 okt 2004)

Intel arbetar med att öka kraften i morgondagens mobiler och handdatorer. Under 2007 räknar man med att både processor och lagringskapacitet ökat ordentligt.

Sean Maloney på Intel berättade under ett föredrag på mässan att man inom ett par år kommer kunna göra avancerade saker med både handdatorer och smartphones.

År 2007 räknar man på Intel med att mobiltelefoner har processorer på 500 megahertz och lagringsutrymme kring 5 gigabyte. Detta innebär alltså att telefonen om ett par år har lika mycket datorkapacitet som en pc för bara ett par år sedan.

Fortsättning följer...