Kan laddas ner

3d och nedkopplat läge i Google Maps 5

Nu går det att ladda ner den senaste versionen av Google Maps, som bland annat innehåller 3d-kartor över vissa städer och åtkomst till kartor även när man inte är uppkopplad.

Publicerad Uppdaterad

När man tittar på våra tre största svenska städer i version 5 av Google Maps för Android möts man av ett platt stadslandskap. Det går visserligen att luta kartbilden så att  man ser på den snett uppifrån. Betraktar man exempelvis kartbilder över Oslo eller Helsingfors från samma vinkel skjuter byggnader upp ur kartan och ger en 3d-bild där man kan se bakomliggande gator genom de halvt genomskinliga husen.

I nuläget är det ett 100-tal städer som är avbildade på det sätt som är nytt för Google Maps 5. Troligen kommer Google att lägga till fler 3d-städer succesivt.

En annan nyhet är tillgången till kartor när man inte har någon uppkoppling. Maps håller koll på i vilka områden du rör dig mest och ser till att ladda ner och lagra kartor över dessa i mobilen. För att märkas så lite som möjligt görs nedladdningarna i första hand när telefonen är ansluten till laddaren samtidigt som den är uppkopplad med Wlan. I inställningarna kan man ange om man vill att kartor ska laddas ner även när man inte har en Wlan-anslutning. Utrymmet som upptas i telefonens minne har en övre gräns på 5,7 megabyte och det kan tömmas om man vill börja om från början med nedladdningarna.

För att få tillgång till alla nya funktioner i Maps 5, inklusive att kunna rotera kartbilden med två fingrar på skärmen, måste man ha en telefon med Android 2.1 eller senare samt fullt stöd för de multitouch-funktioner som krävs.