https://www.mobil.se/nyheter/3d-touch-kan-vara-pa-vag-bort-finns-inte-iphone-xr
565891
Nyheter
Haptic Touch första spiken i kistan?

3D Touch kan vara på väg bort – finns inte Iphone XR

Uppgifterna om att Apple är på väg att skrota 3D Touch som dök upp tidigare i år kan mycket väl visa sig stämma. Iphone XR, det vill säga den billigare av de tre nya telefonmodeller som man offentliggjorde häromdagen, saknar nämligen funktionen 3D Touch.

Under sommaren kom uppgifter om att Apple eventuellt stod i begrepp att slopa sitt tryckkänsliga navigationskoncept 3D Touch, något som då förutspåddes ske med 2019 års Iphone-modeller. Men redan nu ser vi indikationer på att 3D Touch kan vara på väg bort. Detta då den nya och lite enklare telefonmodellen Iphone XR saknar 3D Touch, medan teknologin än så länge lever kvar i Iphone XS och XS Max. 

Enklare variant

Nu saknar inte Iphone XR tryckkänslighet helt och hållet, utan har en enklare variant på temat kallad Haptic Touch, som ger haptisk feedback om man håller fingret nedtryckt en längre stund. Men det är långt ifrån lika sofistikerat som 3D Touch. Och frågan är om det finns något incitament framledes för app-utvecklarna att skapa 3D Touch-baserade funktioner, i synnerhet om Iphone XR blir den storsäljare som många analytiker förutspått. 

Ingen jättehit

3D Touch har inte blivit riktigt den succé som vi gissar att Apple hade hoppats på när teknologin lanserades med Iphone 6S. Många Iphone-användare känner inte ens till att den finns, och dessutom går det ju inte att se på skärmen om en app har stöd för 3D Touch-tryckningar.