https://www.mobil.se/nyheter/ansiktsigenkanning-gick-att-lura-med-foto-pa-42-av-110-telefonmodeller
566415
Nyheter
Nedslående resultat i stort test

Ansiktsigenkänning gick att lura med foto på 42 av 110 telefonmodeller

Det nederländska konsumentorganet Consumentbond har låtit genomföra en omfattande undersökning av hur säker ansiktigenkänningen är på mängder av telefonmodeller. Och resultatet är ingen rolig läsning.

Ansiktsigenkänning blev redan under förra året en sådan där finess som alla plötsligt skulle ha. Huruvida det handlade om sofistikerad teknologi med hög säkerhet, eller bara en metod för att rätt och slätt känna igen ett ansikte, ja det spelade uppenbarligen inte lika stor roll. Det visar ett enkelt test som den nederländska motsvarigheten till svenska Konsumentverket nu har genomfört. Man testade inte mindre än 110 telefonmodeller som alla har ansiktsigenkänning, och kontrollerade om tekniken gick att lura genom att hålla upp ett foto på användaren vid autentiseringen för att låsa upp telefonen. Och det visade sig gå alldeles utmärkt i skrämmande 38 procent av fallen, vilket innebär att 42 av de 110 testade telefonerna har ansiktsigenkänning som är att betrakta som gravt osäker. 

Många etablerade märken

Det handlar inte bara om okända och billiga telefonmodeller heller. Det finns med många telefoner – även en del flaggskepp – från stora tillverkare, på listan över de enheter som inte klarade testet. Blackberry Key2, HTC U11+, Huaweis P20-serie, Samsung Galaxy A8, Sony Xperia XZ2 och Xiaomis Mi A2 är några av telefonerna som lät sig luras av ett foto. Det finns lyckligtvis en hel del populära telefoner som klarade testet också. Samtliga Apple-telefoner klarade sig bra, liksom Honor 10, 7C och 8X. Huaweis Mate 20-serie, Samsungs Galaxy S9-serie och Oneplus 6 är några andra som fixade uppgiften. Men på förvånansvärt många modeller gör man alltså bäst i att använda pin-kod istället. Du hittar hela listan här (och de lättlurade telefonerna finns på den övre av listorna).