Annons

Craig Federighi besvarar frågor

Apple-chefen lovar: ”Ingen Face ID-data i molnet”

Apple lanserade som väntat sin Iphone X förra veckan, och med den den biometriska autentiseringsfunktionen Face ID. Men metoden har kommit att ifrågasättas, inte minst ur integritetssynpunkt. Därför har Apple-chefen Craigh Federighi nu gått ut och besvarat flera av de frågor som dykt upp.

Publicerad Uppdaterad

Face ID ersätter Apples tidigare metod för autentisering, det vill säga det fingeravtrycksbaserade Touch ID, på den kommande telefonen Iphone X. Något förenklat handlar det om ansiktsscanning i 3D. Användaren behöver med andra ord bara titta på telefonen för att till exempel logga in eller autentisera köp. Men mycket av eftersnacket har inte handlar om den rent tekniska aspekten av Face ID, utan snarare om integritet. Många bedömare ser nu nämligen olika risker med teknologin. 

Snowden snabbt ute

Inte minst visselblåsaren Edward Snowden hör till dem som tidigt uttryckt skepsis till Face ID. Snowden menar att tekniken förvisso imponerar och ser robust ut, men att själva konceptet hotar att inkräkta på den personliga integreiteten. Inte minst är det risken för att myndigheter och stater ska kunna missbruka ansiktsigenkänning på olika sätt. Den amerikanske senatorn Al Franken, som leder senatens juridiska utskott för integritet och teknik, har också oroats kring hur de scannade ansiktena kan komma att användas eller exploateras. Dessutom har amerikansk polis kritiserat teknologin, då den gör deras jobb svårare. 

Ingen molnlagring

Men Apples chef för mjukvaruutveckling, Craig Federighi, går nu i en intervju med Techcrunch ut och besvarar många av frågorna. Framför allt så påpekar Federighi att ansiktsdata från Face ID inte lagras någonstans utanför telefonen, utan enbart lokalt på enheten. Således finns helt enkelt ingen data att lämna över till myndigheter som eventuellt skulle ställa krav på saken, menar Federighi. I samma intervju besvarar han även några av frågorna kring själva scanningen. Till exempel framgår det att Face ID fungerar så länge telefonen kan se användaerns ögon, näsa och mun. Glasögon ska inte vara något hinder, även om Federighi menar att det kan finnas vissa typer av glasögon som kan göra det svårt för systemet. 

Källa